Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

filaricid

1. Filariát pusztító. 2. Filaricid hatású szer. (filaria + L. caedo, ölni)

filariform

1. Filariahoz, illetve más kicsiny nematoda féreghez hasonló. 2. Vékony, hajszerű.

filaris

1. Syn fibrillaris. 2. Syn filamentosus. (L. filum fonál)

filialis

Fiúi. A gyermeknek a szülőhöz való viszonyát jelzi. Ld filialis generáció. (L. filialis fiúi)

filialis ~ (F)

Gyermeki ~. Genetikailag meghatározott párosodás leszármazottai; az első ~ (jele F1) = a szülők eltérő genotípusú gyermekei, második ~ (F2), két F1 egyén leszármazottja, harmadik ~ (F3), negyedik ~ (F4), stb. az egymást követő ~ leszármazottai az F1 ~ folyamatos beltenyésztésének utódai.

filiform

1. Syn filamentosus (1), fonálszerű. 2. BAKTERIOLÓGIA Az inoculatio vonalában egyenes, hosszanti növekedést mutató. (L. filum, fonál)

filiformis papilla

Számos megnyúlt hengeres elszarusodott nyúlvány a nyelv dorsalis felszínén.

film

1. Hajlékony anyag vékony lapja, amelyet fény- vagy röntgensugár érzékeny réteggel vonnak be. Ez fényképezésre vagy röntgen felvétel készítésére alkalmas. 2. Vékony réteg vagy vékony fedőréteg. 3. Radiográfiás felvétel (köznapi beszédben).

filmdoziméter

Kis dobozban elhelyezett film, amely előtt szűrő van és a havi sugárterhelés megállapítására szolgál. Ld doboz doziméter, termolumineszcens doziméter.

filopressura

Ligaturaval időleges nyomás gyakorlása az érre. Amikor a véráramlás megszűnik eltávolítják. (L. filum, fonál)

filter

Szűrő. 1. Lukacsos anyag, amelynek likacsain folyadék vagy gáz képes áthatolni. Ezzel ki lehet szűrni bizonyos részecskéket, szennyeződéseket. 2. A filtráció folyamata. 3. RADIOLÓGIA Olyan készülék, amelyet mind a diagnosztikai, mind a terápiás radiológia felhasznál. A szükséges hullámhosszú sugarakat átengedi, de az alacsonyabb hullámhosszú, nem kívánatos sugarakat kiszűri. 4. A spektrofotometriás vizsgálatokban használt készülék, amelynek segítségével izolálni lehet a spektrum egy szegmentumát. 5. Matematikai algoritmus, amelyet a leképzett adatoknál alkalmaznak a kép minőségének javítása végett. Rendszerint elnyomja a frekvenciák közötti zajt. (Középkori L. filtro áterőltetni filcen)

filtráció

1. A szűrés folyamata, vagyis a folyadék vagy a gáz átjutása a szűrő likacsain. 2. RADIOLÓGIA A röntgensugár vagy a gammasugár keményítése, illetve alkalmasabbá tétele azáltal, hogy egy megfelelő szűrőt a sugárforrás és a besugárzandó objektum közé tesznek. Az inherens (hozzá tartozó) filter magában a készülékben van, s onnan nem távolítható el, olyan mint a röntgencsövön az üvegborítás.

filtrációs ~ (FF)

A vesébe bejutott vérplasma, amely a glomerulusokon átszűrődve a tubularis rendszerbe kerül. Meghatározása úgy történik, hogy a glomerularis filtrációs rátát elosztják a renalis plasma átáramlással. Normális értéke mintegy 0,17.

filtrálható

Szűrhető. Képes arra, hogy átjusson egy szűrő likacsain. Kisebb vírusokra vagy baktériumokra mondják.

filtratum

Szűrlet, a szűrőn átjutott anyag (folyadék).

filum pl. fila

Fonál. Rostra hasonlító struktúra

fimbria pl. fimbriae

1. Bármely bojtra emlékeztető struktúra. 2. Syn pilus, hajszál, szőrszál (2). (L.)

fimbrialt

Fimbriaval ellátott.

fimbriocele

A petevezeték corpus fimbriatumanak sérve. (L. fimbria, bojt + kele, hernia)

fiók ~

Elsődleges vagy "anya" cystából származó másodlagos, általában többszörös c.

FIP-egység

Féderation Internationale Pharmaceutique (alk.: enzimaktivitás egysége)

first degree ~

elsőfokú ~ A cervicalis ~ egyik formája, amelyben a prolabált uterus cervixe a vagina nyílásán belül helyezkedik el.

FISH

Fluoreszcens in situ hibridizáció.

Fishberg koncentrációs ~

A vese vízmegtartó képességét vizsgálja, az éjszakai folyadékvesztés után gyűjtik a reggeli vizeletmintákat és mérik a fajsúlyukat.

fission ~

hasadási termékek Azon atomok csoportja, amely egy nagyobb atom, pl. 235U hasadása során keletkezik.

fissiparitas

Osztódással történő szaporodás. Syn schizogenesis. (L. fissio, hasadás + pario világrahoz)

fissiparosus

Osztódással keletkező. Hasadás, oszlás általi reprodukció vagy terjeszkedés. (L. findo, hasad + pario, létrehoz)

fissura pl. fissurae

Mély bevágás. 1. NEUROANATÓMIA Mély barázda, hasadás, vagy repedés az agy vagy a gerincvelő felszínén (a legtöbb cerebralis fissura esetén az alkalmazott kifejezés: sulcus). 2. FOGÁSZAT A normál fogzománcban látható fejlődési törés vagy hiányosság. (L. findo, hasad)

fissuralt ~

Syn linearis ~.

fistula pl. fistulae

Egy epithellel fedett felszínnek egy másik epithellel fedett felszínnel való kóros összeköttetése. Lehet congenitalis, de okozhatja sérülés vagy betegség, illetve műtétileg is készíthető.

fistulatio, fistulisatio

Sipolyképződés.

fistulectomia

A fistula kimetszése. Syn syringectomia. (fistula + G. ektomé, kimetsz)

fistulosus

A sipolyhoz kapcsolódó, sipollyal összefüggő.

fistulotomia

A fistulaba történő bemetszés, a fistula nyílásának megnagyobbítása Syn syringotomia. (fistula + G. tomé, bemetsz)

FITC

Fluoreszcens izotiocianát.

fitness

1. Jó érzés. 2. Megfelelőség 3. POPULÁCIÓ GENETIKA Egy adott egyénnek vagy egy adott fenotípusnak, valamint egy populációs alcsoportnak a relatív túlélési-, illetve reprodukciós mutatója. 4. Tulajdonságok halmaza, főként respiratorikus és cardiovascularisoké, amelynek birtokában az egyén képes valamely energia felhasználást igényelő feladatnak megfelelni.

fityma

Syn preputium.

fix ~

Olyan rabies~, melynek nyulakkal szembeni virulenciáját kísérleti gazdaszervezetben végzett számos passzálással stabilizálták.

fix gyógyszer~

A gyógyszerexanthema egy formája, mely ugyanazon a helyen (vagy helyeken) alakul ki egy bizonyos gyógyszer beadása után.

fixa ~

görcsös, szilárd meggyőződés valamiben (aminek az ellenkezője bizonyíthatóan igaz).

fixációs ~

A szem fixálásával felerősödő vagy általa kiváltott n., mely optokinetikus n.-ként alakul ki vagy középagyi sérülések okozzák.

fixált részleges ~

Egy vagy több hiányzó fog pótlása oly módon, hogy a pótolt fogazat kapcsolatban áll a támasztékául szolgáló meglevő természetes fogakkal és gyökerekkel, ezáltal egyszerű módszerrel nem is távolítható el. Syn híd (3).

fixatio

1. Szorosan fixált, makacs. 2. SZÖVETTAN A szöveti elemek gyors elpusztítása, megkeményítése és tartóssá tétele, hogy megőrízzék azt az állapotukat, amelyet az élő szervezetben elfoglaltak. Syn fixálás. 3. KÉMIA Gázok folyékony vagy szilárd állapotba alakítása kémiai reakció révén élő szövetek részvételével vagy anélkül. 4. PSZICHOANALÍZIS Szorosan egy adott személyhez vagy tárgyhoz, illetve saját fejlődésének egy periódusához való ragaszkodás jelzője. 5. ÉLETTANI OPTIKA A két szem koordinált alkalmazkodása és helyzete annak érdekében, hogy a kép megfelelően éles legyen akár álló tárgyról, akár mozgó tárgyról alakul ki mindkét szem foveaján. (L. figo-fixus, rögzít)

fixativum

Fixáló. 1. Rögzítés célját szolgáló, összekapcsoló, stabilizáló. 2. Anyagot is jelent, amely denaturálja, precipitálja a makroszkópos vagy mikroszkópos szöveti mintákat, valamint keresztkötéseket képez a protein alkotórészek között. Ld folyadék, oldat.

fixator

A külső csontfixálásban alkalmazott fémrudat tartalmazó készülék, amelyben a csontot szeggel, tűvel erősítik a fémrúdhoz.

fixed ~

rögzített p. Állandó tágasságú pupilla, amely semmilyen ingerre sem reagál.

fixed-rate ~

állandó frekvenciájú p. olyan mesterséges p., amely állandó frekvenciával bocsát ki elektromos ingereket.

fizetett egészségügyi szolgálat

Ennek összege változik annak megfelelően, hogy a szolgálatot nyújtó miként itéli meg a felmerült költségeket.

fizikai ~

Túlzott mértékű válasz olyan környezeti tényezőkkel szemben, mint hideg, vagy meleg.

fizikai ~

bármely, vázizmok által végrehajtott mozgás

hirdetés