Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

fibroma

A fibrosus kötőszövetből származó benignus tumor. (fibro- + G. oma, tumor)

fibromatoid

A proliferáló fibroblastok fibromara emlékeztető góca, nodulusa vagy tömege, ami nem tekinthető daganatnak.

fibromatosis

1. Multiplex fibromaval jellemezhető állapot, amely relatíve nagy területre terjed. 2. A fibrosus szövet abnormális hyperplasiája

fibromatosus

Fibromatosissal kapcsolatos vagy azzal jellemezhető.

fibromuscularis

Mind fibrosus, mind muscularis, a fibrosus- és izom szövetekkel kapcsolatos.

fibromyectomia

A fibromyoma kimetszése.

fibromyoma

Leiomyoma, amely relatíve bőségesen tartalmaz fibrosus szövetet.

fibromyositis

Krónikus izomgyulladás, amelyben a kötőszövet hyperplasiája észlelhető. (fibro- + G. mys, izom + itis, gyulladás)

fibromyxoma

Olyan myxoma, amelyben relatíve sok fibroblast és kötőszövet van. (fibro- + G. myxa, nyák + oma, daganat)

fibronektinek

A sejtmembránban és a vérben, valamint egyéb testnedvekben megtalálható ligand szerű adhéziós működéssel rendelkező glikoproteinek. Valószínűleg szerepet játszanak a malignus elfajulásban. Fibronektin hiány okozza az Ehlers-Danlos szindrómát. (L. fibra, rost + nexus, összekötés)

fibroneuroma

Syn neurofibroma.

fibropapilloma

Olyan papilloma, amelyet az alapjánál és a közepén bőséges fibrosus kötőszövet jelenléte jellemez és amelyre a neoplasticus epithelsejtek rakódnak.

fibroplasia

Fibrosus szövetképződés, nem daganatos fibrosus szövetszaporulat. (fibro- + G. plasis, képződés)

fibroplasticus

Fibrosus szövetet produkáló. (fibro- + G. plastos, képezett)

fibroreticularis

Fibrosus szöveti hálózatot képező.

fibrosarcoma

Mély fibrosus szövetből származó malignus daganat, mely éretlen proliferáló fibroblastok kötegeiből áll, herringszálka jellegű rajzolatot ad és változó mértékű kollagén rostot képez. Hajlamos lokális invasiora és a vér útján történő metastatizálásra.

fibroserosus

Fibrosus szövetből áll, amelynek felszíne serosaval borított, legyen az bármely serosus membrán.

fibrosis

Reparatív vagy reaktív folyamat részeként fibrosus szövet képződése, mely szemben a normális szövet képződéskor kialakuló fibrosus szövettel, kóros folyamatnak tekintendő.

fibrositis

1. A fibrosus szövetek gyulladása. 2. Ezt a kifejezést alkalmazzák akkor, ha az etiologia ismeretlen és fájdalom, merevség, valamint több trigger pont (kiváltó, érzékeny pontok) észlelhető. Egyes típusai alvászavart okoznak, mivel megakadályozzák a normális relaxációt. (fibro- + G. itis, gyulladás)

fibrosus

Fibroblastokból álló, fibroblastot, rostokat, fibrillumokat tartalmazó.

fibrosus ~

A pajzsmirigy és tokjának kemény megnagyobbodása.

fibrosus ~

Nem valódi degeneratio, inkább helyreállítási folyamat; előzetesen degenerativ folyamat vagy necrosis által károsodott sejtek és egyes szövetterületek sejtes rostos szövettel telődése.

fibrosus ~

Olyan elváltozás, amelyben a csont a fiziológiás lítikus folyamat során feloldódik, de nem csonttal pótlódik, hanem helyét abnormális fibrosus szövet váltja fel, miáltal a csont aszimmetrikus módon torzul és kiterjed. Előfordul, hogy csupán egyetlen csonton látható (dysplasia fibrosa monostotica), de több csontot is érinthet (dysplasia polyostotica fibrosa).

fibrosus ~

Az ízület elmerevedése az ízületet képező csontok körüli fibrosus kötegek jelenléte következtében.

fibrosus ~

A periféria körül fibroblastok proliferálnak (a sejtes zónába is beterjednek), ennek következtében a ~ körül sejtes, fibrosus vagy kollagén anyagból álló szegély vagy fal keletkezik.

fibrosus ~

Csonttörés összeforradása rostos szövet kialakulásával. Ld viciosus ~. Syn hibás ~.

fibrosus ~, synarthrosis

Két csont rostos szövet általi egyesülése oly módon, hogy nincs ízületi rés, és az elmozdulás csaknem lehetetlen; a synarthrosis típusai a varratok, syndesmosisok és a gomphosisok. SYN immovable j., mozgathatatlan í., synarthroida, synarthroidial j. (1).

fibrosus corticalis ~

A csont kéregállományában levő 1-3 cm átmérőjű hiányt jelenti, mely legtöbbször gyermekeken, a femur alsó szárában fordul elő és fibrosus szövet tölt ki. Ha az elváltozás nagysága meghaladja a 3 cm-t, akkor elnevezése non-ossificalódó vagy non-osteogén fibroma. Syn non-osteogenicus fibroma.

fibrosus ízületi ~

A synovialis ízületek tokjának külső rétege, mely helyenként megvastagodva ízületi szalagokat is alkothat.

fibrosus~

Bármilyen rostos kötőszövetből álló boríték vagy réteg, illetve szerv rostos tokja.

fibroticus

Fibrosissal kapcsolatos.

fibula

A lábszár kisebb csontja. Nem viseli a terhet és felül a tibiaval, lent pedig a tibiaval és a talus-al ízesül. Syn lábikra csont, szárkapocs csont. (L. fibula erősít, szárkapocs)

fibularis

A fibulaval kapcsolatos. (L. fibularis)

fibulocalcanealis

Mind a fibulaval, mind a calcaneus-al kapcsolatos.

ficamos ~

Ficam okozta törés, amelyben a lágyrészek mellett a közeli csont kisebb szilánkja is leszakad.

Ficoll-Hypaque ~

A lymphocyták vér egyéb elemeitől történő különválasztása, denzitás-grádiens centrifugálás segítségével. A vérmintát specifikus denzitású Ficoll-nátrium metrizoát rétegre helyezik, és a centrifugálás következtében a lymphocyták leválnak a plazma-Ficoll felszínről.

FIF

fibroblast interferon

FIF

erőltetett belégzési áramlás

FIGLU

Formiminoglutaminsav.

figura

1. Alak, idom. 2. Olyan személy, aki egy meghatározott szerepet ideálisan megtestesít. 3. Egy forma, alak, idom, illetve az adott személy vagy tárgy megtestesítője. (L. figura alak)

figura és háttér

A felfogás nézőpontjai, amelyben a látottak legalább két részre bonthatók, mindkettőnek különböző tulajdonságai vannak, de mindkettő hat a másikra. Az alak különböztethető meg a legjobban, a háttér elmosódottabb. Pl. egy madár ül az ágon (ez a figura, míg a mögöttes ég a háttér).

FIH

Zsírok-indukálta hyperglykaemia

fila

A filum többesszáma. (L)

filaceosus

Fonalas. Syn filamentosus. (L. filamentum, fonál)

filamentosus

1. Fonalszerű struktúra. Syn filiform (1). 2. Filamentumokból álló, fonalszerű. Syn filaceosus, filaris (2).

filamentum

Fonál. 1. Syn filamentum. 2. BAKTERIOLÓGIA Finom, fonálszerű képződmény, amely lehet szegmentált, illetve nem szegmentált behúzódások nélküli. (L. filum fonál)

filamentum pl. filamenta

Egy fibrillum, fínom rost vagy fonálszerű struktúra. (L.)

filaria, pl. filariae

Az Onchocercidae családhoz sorolt nematodák közös elnevezése, melyek érett féregként a betegek vérében, szöveti folyadékaiban, szöveteiben vagy testüregeiben élnek, de számos gerincesben is élősködnek. A nőstények részben már embryoval rendelkező petéket raknak, majd az embryok kiegyenesedve a vérben vagy a szövetnedvekben keringenek microfilaria gyanánt. Ha vérszopó arthropoda (ízeltlábú) bekebelezi, lárva stádiumba megy át, majd amikor a lárvák fertőzőképessé válnak, egy másik gerincesre kerülő ízeltlábú vért szív, miközben inokulálja azokat. (L. filum, fonál)

filarialis

Filariaval kapcsolatos, beleértve a microfilaria stádiumot is.

filariasis

Filariák jelenléte a szövetekben, a vérben, illetve a szöveti folyadékokban microfilaria alakban. Trópusi és szubtrópusi országokban fordul elő. Az élő férgek csekély mértékű szöveti reakciót váltanak ki, ami tulajdonképpen felfedezetlen maradhat a féreg elpusztulásáig. Ekkor granulomatosus gyulladás indul és a tartós fibroticus folyamat elzárja a nyirokereket. Legsúlyosabb következménye az elephantiasis vagy pachyderma (bőrmegvastagodás).

hirdetés