Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

extraembryonalis

Az embryonalis testen kívül lévő; pl. azok az embryo védelmében és táplálásában résztvevő membránok, melyek a testbe nem épülnek be és a születéskor lelökődnek.

extrafiziológiás

Az élettanin kívüli. A fiziológia területén kívüli; több, mint fiziológiás, ennélfogva patológiás.

extrakromoszomális ~

Syn plasmid.

extraperitonealis ~

A ~nak és zsírszövetnek vékony rétege a peritoneum és a ~ transversalis között. Syn ~. subperitonealis.

extrapulmonaris

tüdőn kívüli folyamat, pl. olyan TBC-s elváltozás, ami nem a tüdőben található: extrapulmonális TBC

extrapyramidalis ~

A corpus striatum valamely részében kialakult patológiás állapotnak tulajdonított abnormális, akaratlan mozgásminták. Elnyomhatatlan, sztereotíp, állandóan ismétlődő, automatikus mozgások, amelyek csak az alvás idején szünnek meg. Parkinson kórban, choreaban, athetosisban, ballismusban, hemiballismusban észlelhetők.

extrasaccularis ~

Syn csuszamlásos ~.

extrasensoros

Normális érzékelésen kívüli. A közönséges érzékelésen kívüli vagy azon túli; az érzékelésre nem korlátozódó, mint az érzékszerveken kívüli percepció esetében.

extrasensoros ~ (ESP)

extrasenzoros p. P. más úton, mint a szokásos érzékszervek, pl. telepátia, távolbalátás, előítélet.

extrasystole

A szív bármely részéből származó ectopiás szívverés. Syn korai ütés.

extrathoracalis légúti ~

a légúti szűkület a mellkasbemenet felett található. Lehet variábilis (pl. ha csak a belégzési áramlásban jelentkezik csökkenés) vagy fixált (mind a belégzési, mind a kilégzési áramlás csökkent).

extravasatio

1. Az extravasatio folyamata. 2. Syn extravasatum (2). (extra- + L. vas, ér)

extravasatum

1. Az erekből a szövetekbe kilépni, vérrel, nyirokkal vagy vizelettel kapcsolatban használjuk. 2. Az ilymódon kilépett anyag. Syn extravasatio (2), suffusio (4). (L. extra, ki, + vas, ér)

extravascularis ~

Minden, az érpályán kívüli folyadék, vagyis az intracellularis-, interstitialis- és transcellularis folyadék, mindezek a testtömeg mintegy 48-58%-át teszi ki.

extraversio

Kifelé fordulás. Syn extroversio.

extremitas

Végtag. (L. eredete: extremus, utolsó, legkülső)

extrinsic

Kívülről származó. Azon a testrészen kívülről eredő, mint ahol található, illetve mint ahol kifejti a hatását; különösen izmok esetében használatos, mint pl. a kézen kívül eredő kézizmok. (L. extrinsecus, kívülről)

extrinsic ~

Az ételekből származó B12 vitamin.

extrinsic allergiás ~

Szerves porszennyezés iránti túlérzékenység okozta pneumoconiosis, amelyet a foglalkozás ártalom specifikál. Akut alakjában légzési tüneteket okoz, a pornak kitett személyen láz fejlődhet ki az allergénnel történő expositio után néhány órával. Krónikus formájában a diffúz fibrosis jeleit látjuk a tüdőben, de ennek kialakulása néhány évet vesz igénybe.

extrinsic incubation ~

extrinsic inkubációs ~ A kórokozó anyag vektorban történő kifejlődéséhez szükséges idő.

extroversio

1. Kifelé fordulás. 2. Extrovertált személy szociális kapcsolatok létrehozását magában foglaló jellemvonása. Vö.introversio. Syn extraversio. (L.-ból helytelenül alakított: extra, kívül, + verto, múlt idejű melléknévi igenév: versus, fordulni)

extrovertált

Társaságot kedvelő ember, akinek a fő érdeklődési köre a saját személyén kívül esik, aki szociálisan magabiztos és mások ügyeibe belekeveredik. Vö. introvertált.

extrudal

Kilökni, kinyomni vagy kierőltetni.

extrusio

Kilökés. 1. Normális helyzetből kilökni, kierőltetni. 2. Fog elvándorlása vagy eruptioja a normális occlusalis pozíción túl.

extubatio

Cső eltávolítása egy szervből, struktúrából vagy testnyílásból. (L. ex, ki, + tuba, cső)

exuberans

Bőséges, dús. Túlzott proliferációt vagy növekedést jelent, úgy mint a sarjszövetnél.

exudal

Kiszivárog. Általánosságban kiszivárogni vagy fokozatosan kijutni egy struktúrából vagy szövetből. (L. ex, ki, + sudo, izzadni)

exudatio

Az exsudatio folyamata.

exudativ

Az exsudatio folyamatára vagy az exsudatumra vonatkozó.

exudativ ~

jellemzője az exudatum, tehát váladék, nedvképződés, amely általában serosus, serofibronosus, fibrinosus, nyákos stb. Előfordulhat hogy az exudatum sok sejtet is tartalmaz pl. neutrofileket, limfocitákat, monocitákat, plazmasejteket stb.

exudatum

Bármilyen folyadék, mely szövetből vagy annak kapillárisaiból lép ki, gyulladás vagy sérülés következtében. Vö. transudatum. Syn exudatio (2). (L. ex, ki, + sudo, izzadni)

exulceratio

Kifekélyesedés

exumbilicatio

Köldök-kitüremkedés, köldöksérv. 1. Syn exomphalos (1). 2. Syn umbilicalis hernia 3. Syn omphalocele. (L. ex, ki, + umbilicus, köldök)

Ez.

ekcéma

EZH

enzim-hisztokémia

EZN

Ehrlich-Ziehl-Neelsen (festés)

ezüstvilla ~

A csukló Colles törése, amelyben a kialakult törési deformálódás villa alakot ölt.

ezüstvilla ~

Colles törés esetén villára emlékeztet.

F

1. Frakcionális koncentráció, amelyet a vegyi hovatartozást és a helyzetet jelző index követ; farad; faraday; Fahrenheit; fluor; filialis generatio, fiúi leszármazás, amely esetén indexszám jelzése a meghatározott nemzést is feltünteti; fenilalanin 2. Focus (1).

f

Femto = 10-15 ; respiratios frekvencia, légzés szaporaság; illékonyság; formil

F

fluor. Gázalakú kémiai elem, atomszáma 9, atomsúlya 18,9984032 18F (felezési ideje 1.83 óra) alkalmas a különböző vegyületek izotópjelzésére, mint diagnosztikai segítő eszköz. (L. fluere, folyni)

F ~

Syn F plasmid.

F ~

A konjugatív ~ prototípusa, az Esherichia coli K-12 törzsének konjugációjához társul. SZIN F factor.

F0

Alapfrekvencia

F1,2 (prothombin fragmens 1,2)

A prothrombin 1,2 töredéke.

FAB

Ld Francia-amerikai-brit osztályozási rendszer (French-American-British classification system) akut myeloid leukemiában.

FAB

French-American-British klasszifikáció (leukaemiák)

Fab ~

Az immunglobulin molekula antigénkötő frakciója, amely a könnyű láncot és a nehéz lánc egy részét tartalmazza.

fabella

Szezám csont a musculus gastrocnemius lateralis fejének ínában (Mod.L. faba, bab kicsínyítése)

FAC

Magzati haskörfogat, familiaris adomatosis coli

hirdetés