Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

exodontia

A fogászati gyakorlat foghúzással foglalkozó ága. (exo- + G. odous, fog)

exodontista

A fogak kihúzásában járatos szakember.

exoenzim

Syn extracellularis enzim.

exogamia

Szexuális szaporodás két különböző származású gaméta konjugációjával, mint ahogyan bizonyos protozoon fajoknál történik. (exo- + G. gamos, házasság)

exogastrula

Rendellenes embryo, melyben a bélcsíra kifordult.

exogen

Az organizmuson kívülről származó vagy az organizmuson kívül termelődő. Syn ectogen. (exo- + G. -gen, termelés)

exogén ~

Tünetei hasonlóak az endogén depressio tüneteihez, de ez esetben a kiváltó tényező társadalmi vagy környezeti, vagyis külső, a betegtől független.

exogén ~

Tartósan fennálló hypertriglyceridaemia a táplálék eredetű chylomicronok plasmából való eltávolításának csökkent sebessége miatt.

exogen ~

Gyógyszerek, vagy olyan mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek lázkeltők. Az utóbbiak közé tartoznak a lipopoliszacharidok és a lipoteichonsav.

exogén ideg~

A központi idegrendszer egyik régióját egy másikkal összekötő ideg~. Ezt a kifejezést mind az afferens, mind az efferens idegekre alkalmazzák.

exomphalos

1. A köldök elődomborodása. 2. Syn umbilicalis hernia. 3. Syn omphalocele. (G. ex, ki, + omphalos, köldök)

exon

A DNS egy szakasza, mely azon érett messenger RNS egy darabját kódolja, mely ugyanezen DNS-ről íródott, ezéltal kifejeződik (fehérjére történő transzlációja zajlik) a ribosomán.

exonukleáz

Olyan nukleáz, mely egyszerre egy nukleotidot hasít le, sorozatosan a polinukleotid (nukleinsav) egyik végénél kezdve. Vö. endonukleáz.

exopeptidáz

Egy peptidlánc terminalis aminosavjának hidrolízisét katalizáló enzim; pl. karboxipeptidáz. Vö. endopeptidáz.

exophoria

A szemek kifelé fordulásra való hajlama, amikor megszűnik a fúziós kényszer. Syn exodeviatio (1). (exo- +G. phora, vitel)

exophoriás

Exophoriara vonatkozó.

exophthalmiás

Exophthalmusra vonatkozó; a szemgolyó kidülledésével jellemezhető.

exophthalmicus

Pajzsmirigybetegségekkel, általában hyperthyreosissal jár együtt az orbita szöveteinek fokozott víztartalma, oedemaja, amely a szemteke protrusiojával jár és szemizombénulásokhoz vezethez.

exophthalmicus ~

Exophthalmussal és a pajzsmirigy megnagyobbodásával járó bármely hyperthyreosis.

exophthalmométer

A szem elülső pólusa és egy fix referenciapont, gyakran a járomcsont közötti távolság mérésére szolgáló eszköz. (exophthalmus + G. metron, mérés)

exophthalmus

Egyik vagy mindkét szemgolyó kidülledése; lehet congenitalis és familiaris, vagy valamilyen kórkép, pl. retrobulbaris tumor (általában egyoldali) vagy pajzsmirigy betegség (általában kétoldali) következménye. Syn proptosis. (G. ex, ki, + ophthalmus, szem)

exophyta

Külső vagy külső felszíni növényi parazita. (exo- + G. phyton, növény)

exophyticus

1. Exophytara vonatkozó. 2. Olyan neoplasmat vagy laesiot jelent, mely az epithelialis felszínről kifelé növekszik..

exoserosis

Savószivárgás. A bőrfelszín serosus exsudatioja, mint pl. ekcemanál vagy abrasiok esetében.

exoskeleton

Ectoskeleton. 1. Minden kemény testrész, mint a haj, szőr, fogak, körmök, tollak, dermalis lemezek, pikkelyek, melyek az ectodermaból vagy a somaticus mesodermaból fejlődnek ki gerincesekben. 2. Rovarok, bizonyos rákfajok és más gerinctelen állatok külső kitin borítása.

exostosis, pl. exotoses

Bármely, porcból keletkező csonton kifejlődő, pocszövettel fedett csontkinövés. Ld osteochondroma. Syn hyperostosis (2), poroma (2). (exo- + G. osteon, csont, + -osis, állapot)

exotericus

Külső származású, az organizmuson kívül keletkező. (G. exoterikos, külső)

exoterm

1. Olyan kémiai reakcióra vonatkozik, melynek során hő (azaz entalpia) szabadul fel. Vö. endotermikus. 2. A test külső hőjére vonatkozik. (exo- + G. therme, hő)

exotoxicus

1. Exotoxinra vonatkozó. 2. Exogen méreg vagy toxin bevitelére vonatkozó.

exotoxin

Specifikus, oldható, antigén tulajdonsággal bíró, általában hőlabilis, egészségre ártalmas anyag, melyet bizonyos baktériumok termelnek; a sejten belül képződik, de kikerül a környezetbe, ahol nagyon kis mennyiségben is aktív; a legtöbb exotoxin protein természetű vegyület. Syn extracellularis toxin.

exotropia

A kancsalság azon formája, melynél a nézővonalak divergálnak; lehet paralyticus vagy concomittáló, monoocularis vagy alternáló, állandó vagy intermittáló. Syn strabismus divergens, exodeviatio (2). (exo- + G. trope, fordulás)

expansio

Tágítás, tágulás. 1. Méretbeli növekedés, mint a mellkasé vagy a tüdőé. 2. Bármilyen struktúra kinyúlása, mint pl. íné. 3. Széles terület. (L. ex- pando, múlt idejű melléknévi igenév: -pansus, kiterjedni)

expectoralni

Kiköpni, kiköhögni. Köpni, nyálat, nyákot vagy más folyadékot kibocsátani a szájból.

expectorans

1. A légutak nyálkahártyájának szekrécióját elősegítő vagy a nyák kiűritését megkönnyítő. 2. Olyan anyag, mely fokozza a bronchialis szekréciót és megkönnyíti a kiürítést. (L. ex, ki, + pectus, mellkas)

expectoratio

1. A légutakban és a tápcsatorna felső részében (száj) termelődő és a köhögés által eltávolított nyák, illetve egyéb folyadékok. Ld sputum (1). 2. Köpés; a légutakból vagy a tápcsatorna felső részéből származó nyál, nyák vagy más anyagok eltávolítása a szájból.

experientia

Érzelmek és érzések tapasztalása, szemben a gondolkodással; inkább a történtek átélése, mint az eseményről való elvont elmélkedés vagy az emberek véletlen összzetalálkozása. (L. experientia, eredete: experior, próbálni)

experimental ~

tapasztalati ~ 1. Részterület a p. tudományán belül, amely a kondicionálás, a tanulás, a percepció, a motiváció, az emoció, a nyelv és a gondolkozás tanulmányozásával foglalkozik. 2. A személy-tárgy területtel kapcsolatosan is használják, ahol a kísérleti módszereket a korrelációs vagy szocioexperientális módszerekkel áll(tják szembe.

experimentőr ~

A kísérletező viselkedésének, személyiségi jegyeinek, illetve elvárásainak befolyása saját kutatási eredményeire.

experimentum

Kísérlet. 1. Olyan tanulmány, melyben a kísérletező kontrollált körülmények között megváltoztat egy vagy több tényezőt, hogy annak hatásait tanulmányozza. 2. MÁGNESES REZONANCIA Pulzus szekvenciára alkalmazott kifejezés. (L. experimentum, eredete: experior, kipróbálni, megvizsgálni)

expiralni

Kilélegezni, meghalni.

expiratio

1. Kilégzés. Syn exhalatio (1). 2. Halál. (L. expiro vagy ex-spiro, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, kilélegezni)

expiratios

Kilégzési. Exspiratiora vonatkozó.

explantatio

Élő organizmusból származó szövet kiültetése mesterséges táptalajra, tenyésztés céljából.

exploratio

Vizsgálat, felderítés. Invazív vizsgálat, általában endoszkópia vagy sebészi beavatkozás révén, az aktuális állapot megítélésére, a diagnózis elősegítésére. (L. ex-ploro, múlt idejű melléknévi igenév: -ploratus, felderíteni)

exploratoros

Vizsgálatra vonatkozó, vizsgálati célból végzett.

expozíciós

a cornea beszűrődése, amely a szem becsukásának képtelensége okozta kiszáradás és irritáció következménye

expozíciós ~

A szabad levegőn egy adott pontra leadott sugáradag röntgenben kifejezve.

expressalni

Kinyomni, kipréselni. (L. ex-premo, múlt idejű melléknévi igenév: -pressus, kinyomni)

expressio

1. Kipréselni, nyomás által kiüríteni. 2. Az arcvonások mozgékonysága, mely sajátságos érzelmi jelentőséget kölcsönöz az arcnak. Syn facies (3). 3. Az egyén bármilyen cselekedete. 4. Valami, ami valami mást fejez ki.

expressios koponya ~

A cranium törése, amelyben a tört rész kifelé nyomódik.

hirdetés