Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

expressziós ~

Olyan vektor (plazmid, gomba vagy állati vírus genom), melyet kísérletekben idegen genetikai anyag tenyészthető gazdasejtbe való bevitelére használnak, hogy az idegen DNS szekvenciákat rekombináns molekulaként replikálják és sokszorosítsák (rekombináns DNS szekvencia klónozás).

expresszív ~

szinonima: motoros ~

expulsiv

Kihajtó, kiűző. Kihajtásra hajlamos. (L. ex-pello, múlt idejű mellléknévi igenév: -pulsus, kihajtani)

expulsive ~'s

tolófájások effektív szülési p.-k, amelyekhez a méhizomzat kontrakciója társul

exquisitus

Heves. Szélsőségesen intenzív, mardosó, éles; fájdalomra vagy nyomásérzékenység jelzőjeként használják. (L. exquiro, múlt idejű melléknévi igenév: exquisitus, felkutatni)

exsanguin

Vértől megfosztott. Syn exsanguinalt (2).

exsanguinalni

Kivérzett, kivéreztet. A keringő vért eltávolítani, vértelenné tenni. (L. ex, ki, + sanguis (-guin), vér)

exsanguinatio

Kivéreztetés. A vér eltávolítása, vértelenné tétel. Általában halállal végződő jelenség.

exsiccal

Kiszárít. Syn desiccal.

exsiccans

Szárító. Syn desiccans.

exsiccatio

Kiszáradás. 1. Syn desiccatio. 2. A víz eltávolítása. Syn dehydratio (3). (L. ex sicco, múlt idejű melléknévi igenév: siccatus, felszáradni)

exsorptio

Anyagok átjutása a vérből a bél lumenébe. (L. ex, ki, + sorbeo, szívni)

exspiratorikus rezerv

~ (ERV) Normális kilégzés után még maximálisan kifújható levegő (kb. 1000 ml). Syn rezerv levegő.

exstirpatio

Kiirtás. Szerv vagy kóros szövet teljes eltávolítása. (L. extirpo, gyökerestől kiirtani, eredete: stirps, szár, gyökér)

exstrophia

Üreges szerv veleszületett kifordulása. (G. ex, ki, + strophe, fordulás)

exsudatios ~

Zárt tömlő, pl. bursa kórosan fokozott mértékű nyáksecretiojából eredő distensioja következtében képződött c.

extendalni

Kinyújtani. Végtagot kiegyenesíteni, a behajlítás által létrehozott szöget kisebbíteni vagy megszüntetni; a végtag distalis részét olyan helyzetbe hozni, hogy annak tengelye a végtag proximalis részének tengelyében folytatódjon. (L. ex- tendo, múlt idejű melléknévi igenév: -tensus, kinyújtani)

extensio

Kinyújtás. 1. Egy ízülettől distalisan fekvő rész folytonosságba hozása a proximalis rész hossztengelyével. 2. Végtagon distalis irányban kifejtett húzóerő. (L. extensio, kinyújtás)

extensor

Feszítőizom. Olyan izom, melynek összehúzódása valamelyik végtag vagy a test egyenesebb helyzetét eredményezi, illetve az ízülettől distalisan és proximalisan lévő részek egymás közti távolsága fokozódik vagy megnyúlik; a hajlítóizom antagonistája. Ld izom. (L. kinyújtó, eredete: extendo, kinyújtani)

exteriorizál

1. Az érdeklődés, gondolatok vagy érzések az énből kifelé vezető csatornába, konkrét cél vagy tárgy felé való terelése. 2. Szerv szabaddá tétele a külvilág felé átmenetileg, megtekintés céljából vagy tartósan, fiziológiai kísérlet céljából.

externa

Egy vagy több külső szemizom bénulása. Syn külső ophthalmoplegia.

externa chronica progressiva

A szemizmok lassú, fokozatos elgyengülésének különleges alakja, amelyet általában degeneratio pigmentosa retinae kísér. Ld Kears-Sayre szindróma, oculopharyngealis dystrophia.

external ~

külső fázis Az a közeg vagy folyadék, amelyben szilárd részecskék vannak szuszpendálva. SZIN dispersion medium.

externalis

Külsőleges. Kívül lévő vagy a középponttól távolabb lévő; gyakran helytelenül használják lateralis jelentéssel. (L. externus)

externalis ~

Külső sipoly. Eyg üreges zsigeri szerv és a bőr közötti összeköttetés.

externalis ~

Külső rögzítés. A tört csontnak sínnel, gipsszel vagy transzfixációs tűkkel történő külső rögzítése.

externalis cephalicus ~

Külső fejrefordítás, kizárólag külső manipuláció révén kivitelezett fordítás. Ld cephalicus ~.

externista

Tanulmányaiban előrehaladott hallgató vagy a közelmúltban diplomázott orvos, aki a kórházi betegek orvosi és sebészeti ellátásában segédkezik (F. externe, kívül, napos hallgató)

exteroceptiv

Az exteroceptorokra vonatkozó; a test felszínét jelenti, ami a külvilágból érkező ingerek és impressziók felfogására alkalmas végkészülékeket tartalmazza. (L. exterus, kívül, + capio, megfogni, elvenni)

exteroceptor

Az afferens idegek bőrben vagy nyálkahártyában lévő perifériás végkészülékeinek egyike, melyek a külvilág ingereire reagálnak. (L. exterus, külső, + receptor, fogadó)

exterofectiv

Külső ingereket felfogó. Az idegrendszer külső ingerekre adott válaszának jellegzetessége. (L. extero, kívülről, + affectus, valaminek a hatását magán viselő)

extinctio

Kioltás. 1. Viselkedés módosításnál, klasszikus vagy operáns kondícionálásnál azon reakció gyakoriságának fokozatos csökkenése, melyre nincs pozitív megerősítés. Ld kondícionálás. 2. Syn absorbentia. (L. extinguo, kioltani)

extingual

Kiolt. 1. Megszüntetni; kioltani, mint ahogyan a lángot kioltják; az identitás elvesztését okozni; elpusztítani. 2. PSZICHOLÓGIA Feltételes reflex kitörlése. Ld kondícionálás. (L. extinguo, kioltani)

extorsio

1. Végtag vagy szerv kifelé irányuló rotatioja. 2. Mindkét cornea felső pólusának konjugált kifelé fordulása. (L. extorsio, eredete: ex-torqueo, kicsavarni)

extra-

Valami nélkül, valamin kívül. (L.)

extracapsularis ~

Az ízület megmerevedése a környező szövetek zsugorodása, vagy heterotop ossificatioja folytán.

extracellularis

A sejteken kívül.

extracellularis ~

Olyan enzim, mely működését a sejten kívül fejti ki; pl. a különböző emésztőenzimek. Syn exoenzim.

extracellularis ~

Sejten kívüli ~. Syn exo~.

extracellularis ~ (ECF) 1.

Az interstitialis folyadék és a vérplasma, melyek a testsúlynak mintegy 20%-át teszik ki. 2. Gyakran a sejteken kívüli összes folyadék jelölésére használják, rendszerint kizárva a transcellularis folyadékot.

extracorporalis

A testen vagy bármilyen anatómiai "corpus"-on kívül, vagy attól függetlenül.

extracorporalis ~

A vér áramoltatása a szervezeten kívül az élettani szervműködést mesterségesen fenntartó készüléken (pl. szívmotor, művese-készülék) keresztül.

extracorporalis-membrán(ECMO)

Az alveolaris ventilláció serkentésére szolgáló módszer, ahol a gázdiffúzió a beteg testén kívül, membránokon keresztül történik.

extracorporeal shock wave ~ (ESWL)

extracorporalis lökéshullám l. Fókuszált ultrahang energiájával végzett renalis vagy uretralis kőzúzás.

extractios ~

Syn fogászati ~

extractivumok

Kivonatanyagok. Növényi vagy állati szövetekben jelenlévő anyagok, melyek oldószerekkel való sorozatos kezelés révén szeparálhatóak, majd az oldószer elpárologtatása révén visszanyerhetők.

extractor

Fogó. Bármilyen természetes rész, mint pl. fog vagy idegentest kihúzására alkalmas eszköz.

extractum

Kivonat. 1. Gyógyszer koncentrált preparátuma, melyet úgy készítenek, hogy az aktív összetevőket megfelelő oldószer segítségével eltávolítják, elpárologtatják az összes vagy közel összes oldószert és a megmaradt maszát vagy port az előirt szabványhoz igazítják. 2. Keverék egy részének eltávolítása oldószer segítségével. 3. Extractiot végezni. (L. ex-traho, múlt idejű melléknévi igenév -tractus, kihúzni)

extracysticus

Az epehólyagon, a húgyhólyagon vagy bármilyen cysticus tumoron kívül lévő vagy azzal kapcsolatban nem álló.

extraduralis ~

Epiduralis vérzés. Vér felhalmozódása a koponyacsontok és a dura mater között. Syn epiduralis haematoma.

hirdetés