Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Fallot ~

Syn Fallot trilógia.

falopiani

Falopionak tulajdonított. Gabriele Falopio (1523-1562) orvos. Rendszerint a tuba uterinara vonatkozik

fals ~

Pseudo~. Syn ál~.

fals ~

Pseudon. Syn traumás n.

fals negatív

Álnegatív. 1. Egy teszt eredménye, amely alapján az egyént hibásan egy specifikus diagnosztikai vagy más referencia csoportból kizárják. 2. Olyan személy, akit a téves teszteredmény alapján egy diagnosztikai csoportból kizártak. 3. Egy álnegatív eredmény.

fals pozitív

Álpozitív. 1. Olyan teszt-eredmény, amely egy személyt tévesen egy diagnosztikai vagy referencia csoportba sorol. 2. Téves eredmény alapján egy specifikus diagnosztikai csoportba sorolt egyén. 3. Egy álpozitív eredmény.

false ~

álterhesség Bizonyos jelek és tünetek terhességre utalnak, holott a nő nem terhes. SZIN pseudocyesis, pseudopregnancy.

false ~, álízület

SYN pseudoarthrosis.

falsetto

Igen magas hang, amelyet a hangredő elülső harmadának rezgése vált ki, miközben a hátsó szakasz szorosan összetapad. Ld hang (O. természetellenes hang a falso, hamis kicsinyítése)

falsificatio

Meghamisítás. Önkényes helytelen magyarázat, mint becsapás esetén. (L. falsus, hamis+ facio, csinál)

falx, pl.

falces Sarló alakú struktúra (L. sarló)

familia

Család. 1. Két vagy több személy által képzett csoport, akik azonos vérvonalból származnak, illetve adaptációval, esetleg házasság útján kerültek össze vagy élettársként egyesültek. 2. A biológiai osztályozás szerint a rend és a törzs (ordo és tribus) vagy a nem (genus) közötti taxonómiai csoportosítás. (L. familia)

familial ~ with hyperlipaemia

Familiaris ~ hyperlipaemiaval, III. típusú familiaris lipoproteinaemia.

familialis

Családi. Ugyanazon család több tagját is érintő, egyanazon rokonságban megtalálható. Gyakran tévesen alkalmazzák a genetikus kifejezés helyett. (L. familia, család)

familialis ~

Veleszületett szindróma, melyben az autonóm idegrendszer eltérése mellett különféle tünetek: fájdalom iránti közömbösség, csökkent könnyezés, a vasomotor homeosztázis gyenge működése, a motoros koordináció nehézkessége, labilis cardiovascularis reakciók, hyporeflexia, gyakori bronchopneumoniák, hypersalivatio, ugyanakkor nyelési nehézség, hyperemesis, emotionalis instabilitás és az anesthetikumok iránti intolerancia jelentkezik.

familialis paroxysmalis ~

Visszatérően jelentkező átmeneti rohamok, amelyek hasi fájdalommal, lázzal, pleuritissel, arthritissel és kipirulással járnak. A beteg a rohamok között tünetmentes.

familiaris ~

II. típusú familiaris hyperlipoproteinaemia.

familiaris ~

I. típusú familiaris hyperlipoproteinaemia.

familiaris ~

SYN herediter spherocytosis.

familiaris ~

(1) I. típusú familiaris hyperlipoproteinaemia. (2) IV. típusú familiaris hyperlipoproteinaemia.

familiaris ~

Öröklődő pajzsmirigyrendellenességek, melyekben a struma rendszerint már a gyermekkorban látható; gyakran társul somaticus vagy mentalis retardatioval és az életkor előrehaladtával kifejlődő egyéb hypothyreoticus tünetekkel.

familiaris ~

Egy család több tagjában előforduló sajátosság, amelyet véletlen egybeeséssel, vagy genetikai tényezőkkel lehet magyarázni, de ez utóbbi szerepe nem bizonyított.

familiaris amyloid ~

Elváltozás, melyben több perifériás ideg amyloiddal infiltrált, működésük zavart, rendellenes prealbumin képződik és van jelen a vérben; jellegzetesen középkorúakban kezdődik és főleg portugálok leszármazottaiban fordul elő; autoszomális domináns öröklődésű. Más ritka klinikai típusok is előfordulnak.

familiaris hypertrophiás ~

A hypertrophiás c. családi halmozódást mutató formája.

familiaris non-haemolyticus ~

Jóindulatú sárgaság, mely megnövekedett konjugálatlan szérum-bilirubinszinttel jár, májkárosodás, epeút-elzáródás vagy haemolysis nélkül; veleszületett anyagcserezavar következtében a májban csökken a bilirubinkiválasztás.

familiaris periodikus ~

Örökletes izombetegség, amely az izmok visszatérő általános gyengeségében nyilvánul meg.

familiaris pseudoinflammatoros macularis ~

Az élet ötödik évtizedében mutatkozó macularis d., melyben hirtelen centrális scotoma alakul ki az egyik szemen, majd rövidesen hasonló elváltozás észlelhető a másik szemen is.

familiaris zsír-indukálta ~

I. típusú familiaris hyperlipoproteinaemia.

family ~

családorvosi ~ Az orvostudománynak az a szakága, amelyben az orvos felelős a családok minden tagjának egészségéért és orvosi ellátásáért, függetlenül a beteg korától és nemétől. Szülészet és sebészet területén a családorvos lehetőségei korlátozottak.

FAM-séma

Mitomycin, adriamycin, leucovorin, 5-FU séma

fantázia

Többé, kevésbé koherens képzelet, álom vagy álmodozás, amelyet nem korlátoz a valóság. (G. phantasia, idea, kép)

fantom

-~ Achromocyta.

fantom ~

Áldaganat. Radiológiailag daganatot utánzó, pangásos szívelégtelenségből származó folyadék felszaporodása a tüdőlebenyek közötti térben.

FAP

familiáris adenomatosus polyposis

far ~

távolpont Ebből a pontból érkező fénysugarak a retinán egyesülnek, amikor a szem nem akkomodál.

Farabeuf-~

A vena jugularis interna, a vena facialis és a nervus hypglossus által határolt ~.

farad (F)

Az elektromos kapacitás gyakorlati egysége. Annak a kondenzátornak a kapacitása, amelyben 1 coulomb töltés van 1 voltos elektromotoros erő alatt. (Faraday)

Faraday

Michael Faraday, angol fizikus és kémikus. 1791-1867 Ld farad, faraday

faraday (F)

96,485.309 coulomb/mol. Azon elektromosság, amely egy monovalens ion egy ekvivalensének redukciójához szükséges. (M. Faraday)

fáradékonyság

Olyan állapot, amelyben könnyen kialakul a fáradtság érzése.

fáradtság

Kimerültség. 1. Testi vagy szellemi aktivitást követő állapot, amelyet kisebb munkavégző képesség jellemez, teljesítménycsökkenés és kimerültség, álmosság vagy ingerlékenység követ. Bekövetkezhet minden olyan esetben, amelyben az energia kiadás meghaladja a helyreállító folyamatokat. Mindez egyetlen szervre is szorítkozhat. 2. Kellő stimuláció hiányában, monoton munka esetén unalom és kimerültség érzése vagy ha a környezet a teljesítményt nem értékeli és nem is érdeklődik iránta.

fardel

Az összes mérhető hátrány, amely valamely genetikai betegség megjelenésével egy adott személyben megnyilvánulhat. A genetikai tanácsadás két jelentősebb kvantitatív megfontolása közül az amelyik a prognózist befolyásolhatja. A másik a megjelenés kockázatára vonatkozik. (középkori angol: fardah: csomag)

farmer's ~

farmertüdő. Lázzal és nehézlégzéssel járó hiperszenzitív alveolitis; a penészes széna porából származó, szénapadlások és silók emelkedett hőmérsékletén tenyésző actinomyces és más gombák spóráinak belégzése okozza.

fascia ~

Fibrosus szövetből, általában a fascia lata-ból készített ~.

fascia pl. fasciae

Rostos kötőszöveti lemez. Ez fedi a bőr alatt a testet. Behüvelyezi az izmokat és azokat izomcsoportokra, rétegekre választja szét. (L. pólya, szalag)

fascialis

Valamely fasciaval kapcsolatos

fascicularis

Fasciculus-al kapcsolatos, kötegekbe rendeződött, esetleg pálcikák együttese.

fascicularis ~

Ideg ~, melynél minden egyes rostnyalábot egyenként közelítenek és varrnak egymáshoz.

fascicularis ~

Izomdegeneratio, amelynek oka a motoros idegek pusztulása az agytörzsben vagy a gerincvelőben.

fasciculatio

1. Fasciculusba rendeződés. 2. Akaratlan kontrakciók, rángások, izomrostok durva összehúzódásai. A fibrillationál durvább izomösszehúzódások.

hirdetés