Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

excisio

1. Kivágás, egy szerv vagy struktúra egy részének vagy egészének sebészi eltávolítása. Syn resectio (2). 2. MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA Rekombinációs esemény, melyben egy genetikai elem eltávolítódik. Syn exeresis. (L. excido, kivágni)

excitabilis

Ingerelhető. 1. Inger hatására gyors válaszra képes; érzelemfelkeltésre lehetőséggel bíró. Vö. irritabilis. 2. NEUROFIZIOLÓGIA Olyan szövetre, sejtre vagy membránra utal, mely megfelelő inger hatására képes ingerelt állapotba kerülni.

excitabilitas

Ingerelhetőség. Ingereltség képességével bíró.

excitatio

Ingerlés. 1. Fizikai vagy szellemi folyamatok gyorsaságának vagy intenzitásának megnövelése. 2. NEUROFIZIOLÓGIA Egy ideg vagy izom teljes "mindent vagy semmit" reakciója egy megfelelő ingerre, mely rendes körülmények között az ingerlés tovaterjedését okozza az érintett sejt vagy sejtek membránján. Ld stimulatio.

excitatoros postsynapticus ~

A postszinaptikus neuron membránján bekövetkező potenciálváltozás, amelyet egy excitátoros hatású impulzusnak a szinapszishoz érkezése okoz. Fentiek hatására lokális, a depolarizáció irányába mutató változás indul meg. Ezeknek a ~-nek az összeadódása a neuron kisülését eredményezheti.

excitmentia

Izgatottság. Érzelmi állapot, melyre esetenként az impulzív vagy kevéssé kontrollált tevékenység jellemző.

excitomotoros

Mozgás gyorsaságát kiváltó vagy azt fokozó. Syn centrokinetikus (2).

excitor ideg

Fokozott működésre serkentő impulzusokat közvetítő ideg.

excitoreflex ideg

Zsigeri i., melynek speciális funkciója a reflex hatás létrehozása.

exclave

Mirigy vagy más testrész távol lévő, különvált része, mint a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy; járulékos mirigy. (L. ex,ki, + -clave (enclave))

exclusio

Kizárás; lekapcsolás a fő részről. (L. ex- cludo, múlt idejű melléknévi igenév: -clusus, kizárni)

excorialni

Lehorzsolni, illetve más fizikai módon lenyúzni a bőrt.

excoriatio

Karcolásnyom; a bőrfelszín vonalas sérülése, melyet általában vér vagy serosus var fed. (L. eccorio, lenyúzni, lemezteleníteni, eredete: corium, bőr, irha)

excrement ~

koprofóbia A széklettől való félelem, coprophobia.

excrementitiosus

Bármilyen ürülékre vonatkozó.

excrementum

Ürülék. Salakanyag vagy bármilyen a testből kikerülő ürülék; pl. széklet.(L. excerno, múlt idejű melléknévi igenév: -cretus, elválasztani)

excrescentia

Kinövés. A felszínről való bármilyen kinövés. (L. ex- cresco, múlt idejű melléknévi igenév: -cretus, kinőni)

excreta

Salakanyagok, kiválasztott anyagok. Szövet vagy szerv által termelt anyag, mely a szervezetből kiürül. (L. az excretus semleges többesszáma, az ex-cerno múlt idejű melléknévi igeneve, elválasztani)

excretál

Kiválaszt. A vértől elválsztani és kiüríteni a szervezetből; excretiot végezni.

excretio

Kiválasztás. Az a folyamat, mely során az étel meg nem emésztett maradéka és az anyagcsere salakanyagai eliminálódnak, a testnedvek és szövetek összetételének szabályozása érdekében bizonyos anyagok kiürülnek, illetve működésüket a külső felszínen kifejtő anyagok ürülése. Ld excrementum.

excretios

Kiválasztó, excretiora vonatkozó.

excretoros ~

Kiválasztó m., mely salakanyagot távolít el a vérből.

excyclophoria

Olyan cyclophoria, melyben mindkét szaruhártya felső pólusa kifelé fordul. (ex- + cyclo- + G. phora, vitel)

excystatio

Cystába zárt organizmus kilépése a cystából.

exencephalia

Az az állapot, amikor a koponya nyitott és így az agy szabadon fekszik, illetve elődomborodik. (G. ex, ki, + enkephalos,agy)

exencephalicus

Exencephaliara vonatkozó.

exenteratio

A belső szervek és szövetek eltávolítása, általában egy testüreg tartalmának radikális eltávolítása. Syn evisceratio. (G. ex, ki, + enteron, bél)

exenteritis

A belek peritoneum borítékának gyulladása. (G. exo, kívül, + enteritis)

exercise ~

kísérleti ~ A ~ azon részterülete, amely rövid és hosszútávú feladathelyzetben a testi funkciókban és struktúrában jelentkező válaszokhoz és adaptációs folyamatokhoz kapcsolódik. LÁSD MÉG physiology.

exercise ~

gyakorlat ~ Individualizált gyakorlati program kidolgozása, amelyben a gyakorlatok gyakorisága, intenzitása és időtartama kerül meghatározásra a specificitás és a gyakorlatok eredményének figyelembe vételével. LÁSD MÉG prescription, specificity of training principle.

exercise stressz ~

Syn stressz ~.

exeresio

Syn excisio. (G. exairesis, kivétel, eredete: haireo, megragadni, megfogni)

exergonikus

Olyan kémiai reakcióra vonatkozik, mely a Gibbs-féle szabadenergiának a környezetbe való leadásával megy végbe. Vö. endergonikus. (exo- + G. ergon, munka)

exfoliatio

1. Bármilyen szövet felszíni sejtjeinek leválása. 2. Az epidermis szarurétegének lehámlása. 3. A tejfogak kihullása a gyökérszerkezet fiziológiás elvesztése után. (Modern L. eredete: L. ex, ki, + folium, levél)

exfoliativ

Exfoliatio, desquamatio vagy erőteljes hámlás által jellemezhető. (Modern L. exfoliativus)

exfoliativ ~

A mucosa epithelialis sejtjeinek nagymértékű leválásával járó gyulladás.

exfoliativ ~

Generalizált bőrhámlás és erythema (erythroderma) észlelhető. Felléphet gyógyszer mellékhatásként vagy társulhat különféle benignus dermatosishoz, lupus erythematosushoz, lymphomához, de oka néha nem derül ki. Syn pityriasis rubra, Wilson betegség (2).

exfoliatív ~

Daganatból, hámfelszínről, exsudatumból, secretumból vagy szöveti öblítőfolyadékból (pl. köpet, hüvelyváladék, gyomorbennék, vizelet) nyert sejtek diagnosztikai célból végzett vizsgálata. Syn citopatológia (2).

exhalalni

1. Kilélegezni. 2. Gáz, gőz vagy szag kibocsátása.

exhalatio

1. Kilégzés. Syn expiratio (1). 2. Gáz vagy gőz kibocsátása. 3. Bármilyen kilélegzett vagy kibocsátott gáz vagy gőz. (L. ex- halo, múlt idejű melléknélvi igenév: -halatus, kilélegezni)

exhaustio

1. Extrém mértékű kifáradás; ingerekre való reagálás képességének a hiánya. 2. Tartalom eltávolítása; bármilyen készlet elhasználása. 3. Gyógyszer aktív összetevőjének kivonása vízzel, alkohollal vagy más oldószerrel végzett kezelés révén. (L. ex- haurio, múlt idejű melléknévi igenév: -haustus, kiüríteni)

exhibitionismus

Beteges hajlam testrészek, különösképpen a genitaliák mutogatására, szexuális érdeklődés felkeltése céljából.

exhibitionista

Exhibitionismust gyakorló egyén.

exo-

Kívül, külső. Ld ecto-. (G. exo, kívül)

exoantigén

Syn ectoantigén.

exocardia

Syn ectocardia.

exocrin

1. Apicalis vagy luminalis felszínre történő mirigyszekréciót jelöl. Syn eccrin (1). 2. Olyan mirigyet jelöl, mely kiválasztó csatornákon keresztül a külvilágba szekretál. (exo- + G. krino, elválasztani)

exocrin ~

Mirigyek, melyekből a kivezetőcsatornák révén a váladék szabad testfelszínre kerül.

exocytosis

1. Migráló gyulladásos sejtek megjelenése az epidermisben. 2. Az a folyamat, melynek során a szekretált szemcsék vagy cseppek kijutnak a sejtből; a szemcse membránja összeolvad a sejtmembránnal, ami megnyílik és a secretum kikerül a sejtből. Syn emeiocytosis, emiocytosis. Vö. endocytosis (exo- + G. kytos, sejt, + -osis, állapot)

exodeviatio

1. Syn exophoria. 2. Syn exotropia.

hirdetés