Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

endospóra

1. Némely, különösen a Bacillus és Clostridium nemzetségbe tartozó baktérium vegetatív sejtjében képződő test. 2. Gombaspóra, mely a sejtben vagy a termőtest tubularis végében keletkezik, mint pl. a Coccioides immitis gömböcskéjében. (endo- + G. sporos, mag)

endostealis

Az endosteumra vonatkozó.

endosteitis, endostitis

A csont belső csonthártyájának vagy velőüregének gyulladása. Syn centralis osteitis (2), perimyelitis. (endo- + G. osteon, csont, + -itis, gyulladás)

endosteoma

A csont velőüregében elhelyezkedő, jóindulatú csontszöveti daganat. Syn endostoma. (endo- + G. osteon, csont, + -oma, tumor)

endosteum

A centralis velőűrben a csont belső felszínét borító sejtréteg. Syn medullaris membrán. (endo- + G. osteon,csont)

endostoma

Syn endosteoma.

endoszkóp

Csőszerű vagy üreges szerv belsejének vizsgálatára alkalmas eszköz. (endo- + G. skopeo, megvizsgálni)

endoszkópia

Csőszerű vagy üreges szerv belsejének vizsgálata egy speciális eszköz segítségével, mint pl. endoszkóppal. Ld endoszkóp.

endoszkopizáló

Az endoszkóp használatára kiképzett szakember.

endoszkópos retrograd ~

A ductus pancreaticus, valamint az intra és extrahepaticus epeutak röntgenvizsgálata a Vater-papilla endoszkópos felkeresését és kanülálását követően beadott kontrasztanyaggal.

endotendineum

Az ín másodlagos fasciculusait körülvevő finom kötőszövet. (endo- + L. tendon, ín, + -eus, melléknév: az egész, semleges nemű formájában főnévként használatos)

endotermikus

Olyan kémiai reakciót jelöl, mely során hő (entalpia) nyelődik el. Vö. exotermikus. (endo- + G. therme, hő)

endothelia

Az endothelium többesszáma.

endothelialis

Az endotheliumra vonatkozó.

endothelialis ~

Monocyták, a reticuloendothelialis rendszerből származónak tartott fehérvérsejtek régi elnevezése.

endothelioid

Az endotheliumhoz hasonló.

endothelioma

Daganatok egy csoportjának gyűjtőneve, különösen a benignus daganatokra vonatkozik, melyek vér- vagy nyirokerek hámszövetéből származnak; az endotheliomák jó- vagy rosszindulatúak lehetnek. (endothelium + -oma, tumor)

endotheliosis

Endothelium proliferatio.

endothelium, pl. endothelia

Lapos sejtekből álló réteg, mely főképpen a vér- és nyirokerek, valamint a szív belsejét borítja. (endo- + G. thele, mellbimbó)

endothrix

A hajszál belsejébe települő gombaspórák (conidiumok); ilyenkor nincs szembetűnő külső spórából álló borítás, mint az exothrix esetében. (endo- + G. thrix, haj, szőr)

endotoxaemia

Endotoxinok jelenléte a vérben, mely abban az esetben, ha Gram-negatív, pálca alakú baktériumokból származik, generalizált Shwartzman-reakciót és shockot okozhat.

endotoxicosis

Endotoxin-mérgezés.

endotoxicus

Endotoxinra vonatkozó.

endotoxin

1. Baktérium eredetű toxin, mely az exotoxinnal ellentétben nem szabadon kerül be a környezetbe. 2. Egyes Gram-negatív baktériumok sejtfalának szerves részét képező, összetett foszfolipid-poliszaharid makromolekulák. Ezek a toxinok súlyos hasmenés által kísért shockos állapotot okozhatnak, kisebb adaguk pedig lázat és leukopeniát, melyet leukocytosis követ. Syn intracellularis toxin.

endotrachealis

A trachean belüli.

endotrachealis ~

Inhalációs technika, amelyben az inhalációs gázokat endotrachealis tubuson át juttatjuk a tüdőbe.

endotrachealis ~

Syn tracheae ~.

endotrachealis ~

a légcsőbe történő ~, műtéti érzéstelenítés alkalmával.

endotrachelitis

Syn endocervicitis.

endovasculitis

Syn endangiitis.

énekes csomó

Syn vocalis cs.

enema

Beöntés. Különböző anyagok bejuttatása rectalisan a belek kitisztítása vagy gyógyszerek illetve táplálék bejuttatása céljából.

energia

Az erő kifejtése, a munkavégzésre való képesség; formái a kinetikus energia, helyzeti energia, kémiai energia, elektromos energia, stb. (G. energeia,eredete: en, valamiben, + ergon, munka)

energia egyensúly ~

kifejezi, hogy a testtömeg állandó marad, ha a kalória felvétel megegyezik a kalória leadással. Bármilyen kiegyensúlyozatlanság az ~ egyik vagy másik oldalán a testtömeg megváltozását okozza.

enervatio

Az idegi erő kimerülése, gyengülés. (L. enervo, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, gyengíteni, enerváni, eredete: e-, fosztóképző + nervus, ideg)

ENG

elektronystagmográfia.

engráfia

Emlékképek kialakulása.

engram

Emlékkép. A memnikus hipotézis szerint ismétlődő ingerek hatására egy organizmus protoplasmaján képződő fizikai alakzat vagy emléknyom.

enhancerek

Genetikai elemek, melyek meghatározott promoterek működésében játszanak fontos szerepet. (Közép-Angol: enhauncen, megemel, megnövel, régi Franciából: enhaucier, eredete: L. inalto: altus, magas, + -er, cselekvő rag)

enkefalinergiás

Olyan idegsejtekre vagy rostokra vonatkozik, melyeknek neurotranszmittere az enkefalin. (enkefalin + G. ergon, munka)

enoicus

Telítetlen savat jelző toldalék. (-ene + -ic)

enol

Hidroxil csoporttal (alkohol) rendelkező összetevő, mely kettős kötést tartalmazó szénatomhoz (etilén) kapcsolódik (- CH CH (OH) -). (-ene + -ol)

enoláz

A 2-foszfo-D-glicerinsav reverzibilis dehydratatioját katalizáló enzim, mely foszfoenolpiroszőlősavat és vizet eredményez.

enophthalmus

A szemgolyó besüppedése az orbitaba. (G. en, valamiben, + ophthalmos, szem)

enostosis

Csonton belül elhelyezkedő, proliferáló csontszövet-tömeg. (G. en, valamiben, + osteon, csont, + -osis, állapot)

enoyl

Telítetlen alifás sav acil gyöke. (-ene + -oyl)

ensiform

Kardalakú. Syn xiphoid. (L. ensis, kard, + forma, külső, megjelenés)

ensiform ~

xiphoideus SZIN xiphoid ~

ENT

Fül-orr-gégészet

ent-

Ld ento-.

hirdetés