Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

ecchondrosis

Syn ecchondroma.

ecchymoma

Zúzódást követően kialakuló kis haematoma. (G. ek, ki valamiből, + chymos, nedv, + -oma, tumor)

ecchymosis

Vér extravasatioja következtében létrejövő lilás folt a bőrön, mely a petechiáktól csak méretben különbözik (átmérője nagyobb, mint 3 mm). (G. ekchymosis, ecchymosis, eredete: ek, ki valamiből, + chymos, nedv)

ecchymosisos

Ecchymosissal jellemezhető, vagy ecchymosis által érintett.

ecchymoticus

Ecchymosisra vonatkozó.

eccrin

1. Syn exocrin (1). 2. Az izzadás folyamata. (G. ek-krino, kiválasztani)

eccrin ~

Gomolyaggá összecsavarodott tubularis verejtékmirigyek (az apocrin mirigyektől különböznek), melyek a test bármely részének bőrében megtalálhatóak.

eccrin ~

A külső elválasztású verejtékmirigyeknek általában a talpon jelentkező p-ja vagy acrospiromája.

eccrisis

Kiválasztás. 1. Salakanyagok eltávolítása. 2. Bármilyen hulladék vagy salakanyag. (G. elválasztás)

eccyesis

Méhen kívüli terhesség. Syn ectopiás terhesség. (G. ek, ki valamiből, + kyesis, terhesség)

ecdemiás

Egy területre kívülről behurcolt betegséget jelent. (G. ekdemos, idegen, demos, nép)

ECF

Extracellularis folyadék.

ECF

extracellularis folyadék

ECF/A-séma

Epirubicin, cisplatin, ftorafur séma

ECF-A

Az anaphylaxiaban szerepet játszó eosinophil chemotacticus faktor.

echin-

Ld echino-.

echino-, echin-

Szúrós, tövises. (G. echinos, sündisznó, tengeri sün)

echinococcosis

Echinococcus által okozott fertőzés; a lárva által okozott fertőzést hydatidanak nevezzük.

echinococcus ~

Syn c. hydatidosa.

echo

Visszhang. 1. A mellkas hallgatózása közben időnként hallható, visszaverődő hang. 2. ULTRAHANG Az akusztikus jel felfogása az azt visszaverő vagy szétszóró felszínekről illetve az azzal megegyező mintázatú fény megjelenése egy CT-n vagy ultrahangos képen. 3. NUKLEÁRIS MÁGNESREZONANCIA Az atommagot kitérítő impulzus leadása után észlelt jel. (G.)

ECHO ~

Emberből izolált entero~; sokuk inapparens fertőzést is okoz, addig számos szerotípus tagjai lázzal, asepticus meningitis-el hozhatók összefüggésbe, valamint néhányuk enyhe légúti betegséget eredményez.

echoacusia

Visszhanghallás. A hallás szubjektív zavara, melyben a betegnek egyetlen hang is ismételtnek tűnik. (echo + G. akouo, hallani)

echoaortográfia

Ultrahang használata az aorta tanulmányozására és betegségeinek diagnosztizálására. (echo + aortográfia)

echoencephalográfia

Koponya ultrahang. A visszaverődő ultrahang használata az intracranialis elváltozások diagnosztikájában. (echo + encephalography)

echogenicus

Olyan szerkezet vagy közeg (pl. szövet) , mely képes a hang visszaverésére. Ellentétes jelentésű a hypoechogen, hyperechogen és anechogen fogalmakkal, melyek az ultrahangos képen megjelenő jelek csekély, bőséges vagy hiányzó voltára utalnak.

echográfia

Syn ultrahang. (echo + G. grapho, írni)

echogram

Ultrahangos kép. Magas frekvenciájú hang visszaverődése révén nyert kép, bármilyen megjelenési módban, különösen az echokardiográfiás kép. Ld ultrahang. (echo + G. gramma, rajz)

echokardiográfia

Az ultrahang használata a szív és a nagyerek vizsgálatában és a cardiovascularis betegségek diagnosztikájában. Syn ultrahangos kardiográfia. (echo + kardiográfia)

echokardiogram

A szív ultrahangos vizsgálata során nyert felvétel. Ld ultrahang.

echolalia

Másik szemály által éppen elmondott szó vagy mondat akaratlan, papagájként való ismétlése. Általában schizophraeniás betegeknél figyelhető meg. Syn echophrasia. (echo + G. lalia, beszédforma)

echomimia

Syn echopathia. (echo + G. mimesis, utánzás)

echomotismus

Syn echopraxia. (echo + L. motio, mozgás)

echopathia

Az elmebetegség egy tünete, általában schizophraeniás betegeknél jelentkezik, melyre jellemző egy másik egyén szavainak (echolalia), vagy mozdulatainak (echopraxia) utánzása és ismétlése. Syn echomimia. (echo + G. pathos, szenvedés)

echophrasia

Syn echolalia. (echo + G. phrasis, beszéd)

echopraxia

Másik személy mozdulatainak akaratlan imitációja. Ld echopathia. Syn echomotismus. (echo + G. praxis, cselekvés)

echovírus

Syn ECHOvírus.

Eck ~

Portocavalis anastomosis. A portalis keringésnek a szisztémás keringésbe vezetése, a vena portae és a vena cava inferior közötti anastomosis révén, majd a porta lekötése a májba történő belépése előtt.

ECLA

Extracorporalis tüdőgép

eclabium

Ajakkifordulás. (G. ek, ki valamiből, + L. labium, ajak)

eclampsia

Preeclamsiás betegnél fellépő egy vagy több görcsroham, mely nem valamilyen más agyi történés, pl. epilepsia vagy agyvérzés következtében jön létre. (G. eklampsis, nap kisütése)

eclampticus

Eclampsiara vonatkozó.

eclamtogen

. Eclampsiát okozó.

eclipse ~

lappangási ~ A bakteriofág vagy más vírusfertőzés (vagy indukció) ideje és az érett vírus sejten belüli megjelenése között eltelt idő. Olyan időintervallum, amely alatt a fertőző vírusanyag nem deríthető fel.

ECMO

Extracorporalis membrán oxigenizáció.

ECMO

extracorporalis membrán-oxigenizáció

eco-

A környezet. (G. oikos, ház, háztartás, lakás)

ECOG

Tumoros betegek általános állapotát leíró rendszer, melyben a különböző pontértékek jelentése a következő: 0 - tünetmentes; 1 - tünetes, ambulánsan ellátható; 2 - tüneteket produkáló, kevesebb, mint 50% ágyban töltött idő; 3 - tüneteket produkáló, tübb, mint 50% ágyban töltött idő; 4 - ágyhozkötött; 5 - halott

ecotaxis

A lymphocyták migrációja a thymusból és a csontvelőből megfelelő mikrokörnyezettel rendelkező szövetekbe. (eco- + G. taxis, rend, elrendezés)

ecotrop ~

oncorna~, a természetes gazdaszervezetében nem okoz betegséget, de a gazdaszervezet fajából származó szövettenyészetben szaporodik.

ecphyma

Kinövés. Szemölcsszerű kinövés vagy dudor. (G. kiütés)

hirdetés