Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dol

A fájdalom mértékegysége. (L. dolor, fájdalom)

dőlés ~

A test dőlésekor végzett mérés vagy válaszvizsgálat. A vizsgálatnál a beteg általában fejjel felfelé helyezkedik el, de lehet fejjel lefelé is. A ~ monitorizálható katéterezéssel, echokardiográfiával, elektrofiziológiai mérésekkel vagy mechanokardiográfiával.

dolicho-

Hosszú. (G. dolichos)

dolichocephalicus, dolichocephalosus

Aránytalanul hosszúkás fejű. Olyan koponya, amelynek cephalicus indexe 75 alatti. (dolicho- + G. kephalé, fej)

dolichofacialis

Syn dolichoprosopicus.

dolichopellicus ~

medence, amelyben a hosszanti átmérő hosszabb, mint a keresztirányú.

dolichopellicus, dolichopelvicus

Aránytalanul hosszú medencével rendelkező személy, akinek a medence indexe > 95. (dolicho + G. pellis, bél)

dolichoprosopicus, dolichoprosoposus

Aránytalan hosszú arcú. Syn dolichofacialis. (dolicho- + G. prosopikos, arc)

dolikolok

Olyan poliizoprének, melyek terminalis tagja telített és alkohollá oxidált, rendszerint foszforilált, valamint gyakran glikozilált. Az endoplasmas reticulumban megtalálható, de sem a mitochondrialis, sem a plasma membranban nincs jelen. Vizeletszintje olyan elváltozásokban emelkedett, melyekben elektronmikroszkópos vizsgálattal a bőrben, a rectalis- és az agybiopsziás mintában elváltozások észlelhetők.

dolor

Fájdalom. Celsus felismerése alapján a gyulladás négy jelének egyike (a másik három: calor (meleg), rubor (pír), tumor (duzzanat).

dolorificus

Fájdalomkeltő.

dolorimetria

A fájdalom mérése. (L. dolor, fájdalom + G. metron, mérés)

DOM

Belgyógyászati osztály (kórház)

DOM

oldott szervesanyag (tartalom)

domén

Tartomány. 1. Mintegy 110-120 aminosavból álló homológ egység, amely az immunglobulin molekulák könnyű és nehéz láncait képezi, és valamilyen specifikus funkcióval rendelkezik. A könnyű lánc két doménből áll, az egyik tartalmazza a variábilis a másik a konstans régiót. A nehéz láncok 4 vagy 5 domént tartalmaznak, az immunglobulin osztálytól függően. Ezek egyike a variábilis régió, a többi a konstans régió része. 2. Egy fehérjerégió, amely megkülönböztetett fizikai tulajdonsággal vagy szereppel bír. (L. dominium, tulajdon)

domesztikálás

Az ember és valamely állat közötti szoros társulás az ember lakóhelyén vagy az emberi aktivitási helyén. Pl. a részleges háziasítás eredményeként valamely állat állandóan az ember környezetében lakik. Gyakori, hogy az állati szervezet vektorrá válik bizonyos kórokozók terjesztése szempontjából vagy valamely emberi betegségnek lesz állandó gazdája. (L. domicilium, letelepedés)

dominancia

Domináns (vezető, uralkodó) állapot.

domináns

1. Vezető vagy irányító. 2. A genetikában olyan allél, amelyet a heterozigóta szülőtől örököl az egyed, és a másik szülőtől örökölt recesszív allélt nem engedi érvényesülni. (L. dominans, uralkodó)

domináns ~

Ld domináns jelleg, jelleg alatt.

domináns ~

Domináns agyfélteke. Az az agyfélteke, amely a beszédért felelős agyi területeket tartalmazza, valamint irányítja az ügyességet igénylő mozgásoknál előnyben részesített kart és lábat; általában a bal agyfélteke.

DOMS

Késleltetett izomfájdalom

Don Juan

PSZICHIÁTRIA: Olyan férfit jelölnek ezzel a névvel, aki partnernőjére nagy hatást gyakoroló, kényszerítő vagy romantikus szexuális hiperaktivitással bír (a legendás spanyol nemesről elnevezve).

Donath-Landsteiner ~

Olyan IgG ~, amely a paroxismalis hideg hemoglobinuriában mutatható ki. Az antitest bifázisos, a vörösvérsejtekkel 15 C0 alatt kapcsolódik, és a sejthártyához komplementet köt. Miután a testhőmérsékletre felmelegedett, az ~ lekapcsolódik a komplexről, de a terminális komplement komponens aktiválódik a sejthártyán, hemolízist okoz. Ld.: hemoglobinuria

Donath-Landsteiner ~

Donath-Landsteiner-fenomén Paroxizmális hemoglobinuriában szenvedő beteg vérmintájának a hemolízise, amely a vér 5 °C-ra történő lehűtése, majd ismételt felmelegítése során következik be.

Donder's ~

Donder törvénye A szemgolyó rotációját a nézett tárgy középvonaltól és horizonttól mért távolsága határozza meg.

donor

1. Olyan személy, aki transzplantáció vagy transzfúzió céljából vért, szövetet, szervet ad. 2. Az akceptorra atomot vagy gyököt átvivő vegyület. 3. Olyan atom, amely könnyedén képes elektront leadni az akceptor részére. (L. dono, ad)

donovanosis

Syn granuloma inguinale.

DOPA

Dihidroxi-fenilalanin

dopa, DOPA, Dopa

Az L-fenilalanin és az L-triptofán lebomlásának, valamint az adrenalin, a noradrenalin és a melanin képződésének közti terméke. L- alakja a biológiailag aktív levodopa.

dopamin (DM)

3,4-dihidroxifeniletilamin, mely a tirozin metabolizmus közti terméke, valamint az adrenalin és a noradrenalis precursora.

dope

1. Kábítószer. Bármely gyógyszer, akár stimuláns akár depressiv jellegű, melyet időleges hatásáért, habituatio (hozzászokás), illetve addictiv céllal vesznek be. 2. Ilyen szert adni vagy bevenni. (Holland doop, szósz, fűszer)

dopping

Valakinek a szervezetétől idegen anyagot adni. Gyakran használják az atléták, akik ezzel kívánják fokozni fizikai és szellemi erejüket (dopping szer).

Doppler

A szervezetbe ultrahangsugarat bocsájtó diagnosztikai készülék. A Doppler effektuson (a testben a mozgó struktúrákról visszaverődő sugárnak megváltozik a frekvenciája) alapul. A perifériás erek, valamint a szívbetegségek diagnosztikájában nagy jelentőséggel bír.

Doppler ~

Doppler ultrahang technika használata a két dimenziós echokardiográfia kiterjesztésére, melynek révén az echokardiográfia során az áramlási sebességek is regisztrálhatók. Ld duplex ultrahang, Doppler ultrahang.

Doppler ~

A frekvencia megváltozása, mely akkor észlelhető, ha a megfigyelő és a hangforrás egymáshoz közeledő vagy egymástól távolodó mozgásban van.

Doppler ~

Az ultrahangos vizsgálat során a Doppler effektus felhasználása az ultrahangot visszaverő struktúrák (általában vörösvértestek) mozgásának detektálására, a visszavert ultrahang frekvenciájában történt változás analízisével.

Doppler color ~

Computer által elkészített színes kép, amelyet Doppler ultrahang vizsgálattal végeznek és az áramlás különböző irányait különböző színekkel jelölik. Ld Doppler ultrahang.

Doppler,

Christian J. D., osztrák származású matematikus és fizikus az USA-ban 1803-1853. Ld echokardiográfia, effektív shift, ultrahang vizsgálat.

DOR

delta-opiát receptorok,

DOR

válaszreakció időtartama

dorsa

A dorsum szó többesszáma.

dorsad

Hátrafelé. (L. dorsum, hát + ad, hozzá)

dorsalflexio

A lábfej vagy a lábujjak, illetve a kézfej vagy a kéz ujjainak felfelé fordítása.

dorsalgia

A hát felső részén érzett fájdalom. (L. dorsum, hát + G. algos, fájdalom)

dorsalis

1. A háttal kapcsolatos vagy bármi, ami hátul van. 2. Syn posterior (2). (középkori L. dorsalis, dorsum, hát)

dorsispinalis

A gerincoszlopra, főként annak háti részére vonatkozó.

dorsocephalad

Az occiput irányába vagy a fej hátsó része felé. (L. dorsum, hát + G. kephalé, fej + ad, hozzá)

dorsolateralis

Hátsó és oldalsó.

dorsolumbalis

Az alsó thoracalis és a felső lumalis csigolyák magasságában levő háti területre vonatkozó.

dorsoventrad

Dorsalis irányból ventralis irányba haladva.

hirdetés