Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dorsum, gen. dorsi, pl. dorsa

1. A test háti része. 2. A felső-hátsó felület, illetve bárminek a háta. (L. dorsum, hát)

dose equivalent ~'s

ekvivalens dózishatár. Ionizáló sugárzásnak kitett munkásokban a sugárzás felső határa. A ,,maximálisan megengedhető dózist" váltja fel.

DOTS

Kórházban ellenőrzött rövid kezelési kurzus

double ~

dupla ~ A systolés vérnyomás és a szív frekvenciájának szorzata. A szív munkájának mérésére szolgál. LÁSD MÉG Robinson index.

double ~

Mindkét tüdőt érintő lobaris ~

double flap ~

A lebenyt a végtag mindkét oldalán lévő lágy részekből alakítják ki.

doublet

Kettős lencse. Két lencse kombinálása korrigálandó mind a chromaticus, mind a sphericus aberratiot.

douche

1. Egy felületre irányított, illetve egy üregbe vezetett tus, víz, gáz vagy pára áramlása. 2. Tusolásra alkalmas eszköz. 3. Maga a tusolás. (Fr. doucher, önteni)

Douglas-űr

A végbél és a méh között található bemélyedés ("excavatio recto-uterina"), a hasüreg legmélyebb pontja. A hasüregi gennyes folyamatok általában itt gyűlnek össze.

Downey-sejt

Mononucleosis infectiosában megjelenő, atípusos lymphocyta.

doxacurium-klorid

Nem depolarizáló izomrelaxáns, mely hasonló a pancuroniumhoz, de nincs cardiovascularis mellékhatása.

doziméter

1. Sugárzásmérő eszköz, főleg a röntgensugárzás mérésére használják. 2. Légzésfunkciós vizsgálat céljára készült műszer, amely a beteg szája mellett levő szenzor révén automatikusan kapcsolható, illetve kézi vezérlésű formája is ismert, melyet a beteg mellett álló technikus indít, miáltal a porlasztó elvégzi a megfelelő adag. (G. dosis, adag + metron, mérés)

dozimetria

Az elszenvedett sugárzás, főleg a röntgen és a gamma sugárzás mérése. A belsőleg adott radionuklid adagjának kiszámítása.

dozírozás

1. Adagolás. Gyógyszerből vagy más terápiás hatóanyagból az előírt mennyiség adása. 2. A beteg által szedett gyógyszer adagjának nagysága, gyakorisága és száma. Vö. dózis.

dózis

Adag. A beteg által egy alkalommal, illetve adott időben beveendő gyógyszer vagy más terápiás anyag mennyisége. Vö. adagolás. (G. dosis, egy adag)

DPD

dihidropirimidin-dehidrogenáz

DPN

Difoszfopiridin nukleotid.

DPN +

Oxidált difoszfopiridin nukleotid.

DPP-4 (inhibitor)

Dipeptidil-peptidáz inhibitor (oralis antidiabetikum csoport)

DPT

diphtheria-pertussis-tetanus

DPT

Diphtheria-pertussis-tetanus vakcina.

DR

Degeneratios reakció.

drachm

Syn dram. (G. drachmé, régi görög súlyegység, kb. 60 grain, szemer, 1.772 g)

dracunculiasis, dracunculosis

Deacunculus medinensis fertőzés.

draft

1. Huzat, zárt helyiségben áramló levegő. 2. Folyékony orvosság mennyisége, mint egyszeri adag.

drain

Folyadék leszívásra alkalmas cső vagy szonda.

drainage

1. Egy üregből vagy sebből történő tartós folyadékeltávolítás. 2. Egy üregben, főként sebzési üregben képződő folyadék leszívására készített cső vagy géztupfer. (A.S. drehnian, levezetni)

drainage ~

Sebbe vagy testüregbe a folyadék eltávozásának megkönnyítésére bevezetett tubus.

dram

Súlyegység, mely megfelel 1/8 uncianak, 60 grainnek, illetve 1.772 gramnak. Gyógyszertárban alkalmazott angol súlymérték. Syn drachm.

drapéria

1. A test egy részének betakarása, nyitottan hagyva a vizsgálandó vagy műtendő területet. 2. Az e célból alkalmazott textil.

drepanocyta

Sarlósejt. (G. drepané, sarló + kytos, egy üreg (sejt))

drepanocytás

Sarlósejtes, sarlósejttel kapcsolatos.

drepanocyticus ~

szinonima: sickle cell ~

DRESS

eosinophiliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció vagy az angol szövegtől (drug rash) függően: eosinophiliával és szisztémás tünetekkel járó, gyógyszer okozta bőrkiütés

drift

Sodródás. 1. A kiindulási helyről történő fokozatos elmozdulás. 2. A véletlen változó értékeinek különböző tényezők hatására bekövetkező fokozatos módosulása az idő folyamán. Részben véletlenszerű események, másrészt szisztémás hatások, trendek, manipuláció következményei, stb.

driving

Az elektroencephalogramon az érzéki stimulálás által kiváltott frekvencia indukció.

drog/drug

1. Gyógyszer. A betegségek megelőzésére, diagnosztizálására, enyhítésére, kezelésére, gyógyítására alkalmazható szer. A gyógyszerek osztályozására, típusaik meghatározására Ld specifikus elnevezéseiket. Ld az ágens címszó alatt is. 2. Minden olyan stimuláló vagy deprimáló hatóanyag általános elnevezése, amelyhez hozzá lehet szokni, aminek rabjává lehet válni. Elsősorban a narcotikumok tartoznak ide. (középangol drogge)

drog~

Rendszeres, orvosi előírás nélkül történő, társadalmilag nem elfogadott használata, önkezű adagolása valamely szernek a hangulat, a magatartás, a tudatállapot megváltoztatása céljából. Az alkalmazott gyógyszer feleslegesen és szükségtelenül hat a szervezet működésére (pl. hashajtóval történő visszaélés). Az adott gyógyszerrel, kábítószerrel, vagy alkohollal történő tartós visszaélés szociális, foglalkozásbeli, pszichés, vagy fizikális problémákat okoz.

dromográf

A vérkeringés sebességét mérő eszköz. (G. dromos, futás + grapho, írni)

dromomania

Ellenállhatatlan kényszer a vándorlásra vagy az utazásra. (G. dromos, futás + mania, esztelenség)

dromotrop

A vezetés vagy az ingerület sebességét befolyásoló. Hatása az idegben vagy a szívizomban észlelhető. (G. dromos, futás, + tropé, szándék)

drop ~

Hirtelen rohamszerű összeesés állás vagy járás közben, minden figyelmeztető jel nélkül, mely során a beteg a tudatát nem veszti el, szédülés, vagy postictalis állapot nem észlelhető. A beteg rendszerint idős, EEG felvétele eltérés nélküli, a jelenség oka ismeretlen.

drug ~

Gyógyszer tetanus. Sztrichnin vagy más, tetanust okozó szer által kiváltott tónusos görcsök. Syn toxicus t.

drug ~

farmakogén ~ Gyógyszerbevétel által kiváltott vagy gyógyszerbevételt követő p.

drusen

A retinaban és a papilla opticiben levő apró, világos struktúrák. (G. Druse, kristály)

DRV

Napi referenciaérték (dietetika)

dry ~

száraz ~, sicca ~, szérum kiválasztódása nélküli fibrines exszudátummal járó ~, aminek következtében a pleura szemközti felszínei között összetapadások keletkeznek. SZIN adhesiv ~, fibrinosus ~, plasticus ~

DSA

Digitalis subtractios angiográfia.

DSA

digitális subtractiós angiográfia

DT

Delirium tremens.

hirdetés