Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dT

Deoxitimidin.

dTDP

Deoxitimidin 5"-difoszfát.

dThd

Deoxitimidin.

DTIC

dacarbazin

dTMP

Deoxitimidinsav.

DTP

dózistitrálási időszak

DTT

hígított-trombin-idő

dualizmus

Kételvűség. 1. KÉMIA: Azon elmélet, amely szerint minden vegyület, függetlenül attól, hogy hány elem alkotja, két részből, egy elektromosan negatív és egy elektromosan pozitív részből tevődik össze. Ez a poláris vegyületekre érvényes, de az apolárisokra nem. 2. HAEMATOLÓGIA: Azon koncepció, amely szerint a vérsejtek kétféle, lymphogen és myelogen eredetűek lehetnek. 3. Azon elmélet, amely szerint az elme és a test két különböző létező, melyek természete eltér és egymástól függetlenek. (L. dualis, kettős)

Dubois ~

Thymusban kialakult apró cysták, amelyek polymorphonuclearis leukocytákat tartalmaznak, szarusodó hámmal béleltek. Congenitalis syphilisben írták le, de syphilis nélkül is megtalálhatók. Szinonima: Dubois betegség

Duchenne-féle izom ~

A leggyakoribb gyerekkori izomdystrophia, amely általában 6 éves kor előtt kezdődik. Az izmok szimmetrikus gyengesége, előbb a medence, majd a lábszár izomzat sorvadása jellemzi, ez később a pectoralis és a felső végtagi izmokra is kiterjed. Több izom pseudohypertrophiaja észlelhető, főleg a lábszáron. A szív is megbetegedhet, és gyakran enyhe szellemi visszamaradottság is kimutatható. A lefolyás progresszív, a halál korán, rendszerint serdülőkorban bekövetkezik. X kromoszómához kötötten öröklődik (vagyis a férfiak betegszenek meg és a nők viszik át a betegséget).

ductalis

Vezetékkel kapcsolatos.

ductilis

Képlékeny. Valamely anyag tulajdonságát jelzi, amely lehetővé teszi hajlítását, kihúzását (mintha drót volna) vagy törés nélküli egyéb deformálását. (L. ductilis, irányításra vagy nyújtásra alkalmas)

ductularis

Ductulussal kapcsolatos.

ductulus, pl. ductuli

Apró vezeték. (L. ductus, vezeték, kicsinyítés)

ductus

Egy mirigy secretumának kivezetésére szolgáló tubularis struktúra, melyen folyadék halad át. Ld canal. (L. duco, vezet)

Dugas-féle ~

Vállsérülés esetén, ha a beteg könyökével nem tudja megérinteni a mellkasát, mialatt keze az ellenkező oldali vállán nyugszik, a sérülés dislocatio és nem humerus fractura.

dülmirigy

lásd. prostata

dUMP

dezoxiuridin-monofoszfát

dumping

Ld dumping szindróma.

duodenalis

A duodenummal kapcsolatos.

duodenalis ~

Kis, elágazó tubularis mirigyek, melyek főleg a duodenum első harmadának submucosajaban fordulnak elő; lúgos, nyákos anyagot termelnek, mely a gyomornedvet semlegesíti.

duodenectomia

A duodenum műtéti eltávolítása. (duodenum + G. ektomé, kivágás)

duodenitis

A duodenum gyulladása.

duodeno-

Szóösszetételekben a duodenummal kapcsolatos. (L. duodenum (digitorum) 12 ujjnyi-szélességű)

duodenocholangitis

A duodenum és a közös epevezeték gyulladása. (duodeno- + G. cholé, epe + angeion, ér + itis, gyulladás)

duodenocholecystostomia

Syn cholecystoduodenostomia. (duodeno- + G. cholé, epe, + kystis, hólyag + stoma, szájadék)

duodenocholedochotomia

A ductus choledochusba és a mellette levő duodenumba történő bemetszés. (duodeno- + choledochus, epeút + tomé, bemetszés)

duodenocystostomia

1. Syn cholecystoduodenostomia. 2. Syn cystoduodenostomia. 3. Syn pancreaticus cystoduodenostomia.

duodenoenterostomia

A duodenum és a bélcsatorna további szakasza között összeköttetés kialakítása. (duodeno- + G. enteron, bél + stoma, száj)

duodenojejunostomia

Műtéti összeköttetés kialakítása a duodenum és a jejunum között. (duodeno- + jejunum + G. stoma, szájadék)

duodenolysis

A duodenum melletti adhaesiok oldása. (duodeno- + G. lysis, szabaddá tevés)

duodenorrhaphia

A duodenumon levő bemetszés vagy hasadás elvarrása, suturája. (duodeno- + G. rhaphé, varrás, varrat)

duodenostomia

Szájadék (fistula) létesítése a duodenumon. (duodeno- + stoma, szájadék)

duodenoszkópia

A duodenum belsejének endoszkópos vizsgálata. (duodeno- + skopeo, megvizsgál)

duodenotomia

A duodenumon végzett bemetszés. (duodeno- + G. tomé, bemetszés)

duodenum, gen. duodeni, pl. duodena

A vékonybél első, mintegy 25 cm hosszú szakasza, mely a pylorustól a jejunumig tart. Az első-második lumbalis csigolya magasságában a baloldalon helyezkedik el. Pars superiorra (ennek kezdete a bulbus duodeni), pars descendensre (ebbe a részbe nyílik az epe- és pancreas vezeték), pars horisontalis inferiorra és pars ascendensre (a duodenojejunalis junctioban végződik) osztható. (középkori L. duodeni, tizenkettő)

duplex ~

kettős vese, a vesemedence és a calixok megkettőződtek

duplex ~

A real-time és a Doppler ultraszonográfia kombinációja.

duplicatio

1. Kettőződés. Ld reduplicatio. 2. A genomban a genetikai anyag kettőződése, pl. a haemoglobin evolúciója a közös ősből, mely a genom diverzifikálódásának fontos lépése. (L. duplicatio, duplázódás)

Dupuytren-~

A fascia palmaris megvastagodásával, zsugorodásával, a tenyér és az ujjak contracturáját okozó heges kötegek kialakulásával járó kórkép.

Dupuytren-féle ~

a kar vállízületben történő ~-ja

dura

Syn dura mater. (L. durus, kemény)

dura mater

Kemény agyhártya. Pachymeninx (szemben a pia materből és az arachnoideaból álló leptomeninx-el), azaz kemény, szívós fibrosus membrán, amely az agy, illetve a központi idegrendszer külső hártyáját alkotja. Syn dura. (L. lényegét tekintve kemény védelmező)

duralis

A dura materrel kapcsolatos.

DVA

A vénás angiomák (developmental venous anomaly = DVA) sugaras kinézetű fehérállomány-vénák, amelyek egy nagyobb elvezető vénában futnak össze. Angiogramokon a vénás fázisban jelennek meg. Önmagukban intracerebralis vérzést nem okoznak, csak akkor, ha cavernomával vagy microangiomával társulnak, vagy ha arteriovenusos malformatio képzésében vesznek részt. A törzsdúcokban, a thalamusban, a ponsban és a cerebellumban érmalformatiók csak elvétve okoznak vérzést.

DVT

Mélyvénás thrombosis

DW

Vízmentes testsúly, törpe/növés

DWF

Doppler hullámforma

DWM

Fehérállomány (agyban)

Dy

Diszprózium.

hirdetés