Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dextrogyratio

Jobbra csavarodás. (dextro- + L. gyro, forog)

dextropedalis

Jobblábas. Olyan személy jelölése, aki a jobb lábát inkább használja, mint a balt. (dextro- + L. pes, láb)

dextropositio

Egy normálisan a baloldalon elhelyezkedő struktúra áthelyeződése a jobboldalra, mint pl. az aorta jobbkamrából eredése.

dextrorotatoros

Jobbrafordító, mint bizonyos kristályok vagy oldatok. Kémiai előtagként rövidítése d-. Vö. levorotatoros.

dextrosinistralis

Jobbról balra irányuló. (dextro- + L. sinister, bal)

dextrotorsio

1. Jobbra csavarodás. 2. SZEMÉSZET: Mindkét cornea felső pólusának konjugált jobbra rotációja. (dextro- + L. torsio, csavarodás)

dextrotrop

Jobbra térülő.

dextroversio

1. Jobbra fordulás. 2. A szemészetben mindkét szem konjugált jobbra rotációja. (dextro- + L. verto, fordul)

dextróz

Ld glukóz.

dezamidáz

Syn amidohidroláz.

dezodoráns

1. A szagot eltávolítja vagy elfedi, különösen a kellemetlen szagot. 2. Ilyen hatást kifejtő anyag, kozmetikum. (L. de-, fosztóképző + odoro, szaglani)

dezoxiadenilsav (dAMP)

Deoxiadenozin monofoszfát, a DNS hidrolízis egyik terméke, amely az adenilsavtól abban különbözik, hogy a ribóz helyén deoxiribóz található. Syn adenin deoxiribonukleotid.

dezoxiadenozin (dA, dAdo)

2"-deoxiriboziladenin, egyike a négy jelentős DNS nukleozidnak (a többiek: deoxicitidin, deoxiguanozin és timidin) Az 5" származék fontos alkotórésze a B12 vitaminnak. Deoxiriboziladenin gyűlik fel olyan betegekben, akik kombinált immundeficientiaban szenvednek.

dezoxicitidilsav (dCMP)

Deoxicitidin-monofoszfát, a DNS hidrolízis terméke.

dezoxicitidin

2"-deoxiribozilcitozin, egyike a négy fontos DNS nukleozidnak (a többiek: deoxiadenozin, deoxiguanozin és timidin)

dezoxiguanilsav

Deoxiguanozin-monofoszfát, a DNS hidrolízis egyik terméke. Syn guanin deoxiribonukleotid.

dezoxikolát

A deoxikólsav sója vagy észtere.

dezoxikólsav

Cholereticus hatással rendelkező epesav; biokémiai eljárásokban detergensként használják.

dezoxikortikoszteron

A mellékvesekéreg egyik szteroid hormonja, mely precursor szerepet játszik a kortikoszteron és vélhetőleg az aldoszteron bioszintézisében. Magában a mellékvesekéreg secretumban ritkán jelenik meg. Potens mineralokortikoid, de gyakorlatilag nincs glukokortikoid aktivitása. Syn 21 hidroxiprogeszteron.

dezoxiribonukleáz (DN-áz)

Bármely enzim, amely hidrolizálni képes a DNS-hez kapcsolódott foszfátésztert. Ld endonukleáz, nukleáz.

dezoxiribonukleinsav (DNS)

Olyan nukleinsav, amely a cukor összetévő gyanánt deoxiribózt tartalmaz. Elvileg a magban (kromatin, kromoszóma), valamint az állati és a növényi sejtek mitochondriumaiban van jelen. Lazán kapcsolódik a proteinhez (innen az elnevezés: deoxiribonukleoprotein). A kromoszómák és egyes vírusok önreprodukáló komponense és benne található az öröklődés anyaga. A kromoszómák kettős spirál alakú DNS-ből állnak, míg a mitochondrialis DNS gyűrű alakú.

dezoxiribonukleoprotein

DNS + protein komplex. A DNS a sejt felszakítása majd izolálása után ebben az alakban fordul elő.

dezoxiribonukleotid

A DNS 2-deoxi-D-ribózt tartalmazó nukleotid komponense. A deoxiribonukleozid foszfátésztere, mely a nukleotid-bioszintézis folyamán képződik.

dezoxiribonukleozid

A DNS 2-deoxi-D-ribózt tartalmazó nukleozid komponense. A deoxi-D-ribóz purinnal vagy pirimidinnel való kondenzációs terméke.

dezoxiribóz

A deoxipentózok közé tartozik, melyek leggyakrabban előforduló képviselője a DNS-ben levő és az elnevezést is adó 2-deoxi-D-ribóz.

dezoxitimidilsav (dTMP)

A DNS egyik alkotó eleme, melyet eredetileg és helyesen timidilsavnak neveztek, azonban a deoxi előtag használata megszünteti kétértelműségét, mivel a ribotimidilsav létezése is ismert.

dezoxitimidin (dT)

Syn timidin.

DFO

deferoxamin

DFSP

dermatofibrosarcoma protuberans

D-glukóz (G,Glc)

Syn glukóz.

dGMP

Deoxiguanilsav, deoxiguaninsav.

DHA

dihidroxiadenin

DHE

dihidroergotamin

DHEAS

dehidroepiandroszteron

DHF

Dengue-haemorrhagiás láz

di-

1. Kettő, kétszeres. 2. KÉMIA: Gyakran használják a bis helyett, ha ezzel elkerülik a konfuziót, pl. dikloro vegyületek. Vö. bi-, bis-. (G. dis, kettő)

dia-

Át, szerte, teljesen. (G. dia, át)

diabetes

Lehet insipidus és mellitus, mindkettő tünettanában közös a polyuria. Ha nem kvalifikálják, általában a mellitust értik alatta. (G. diabetes függőón, tájoló, szifon)

diabeteses ~

A végtagok extensor felületén, leggyakrabban az alszáron látható apró maculák és papulák, melyek atrophiássá és pigmentálttá válnak, előfordulhat rajtuk ulceratio és hegesedés is. A microangiopathia megjelenéseként fogható fel.

diabeteses ~

Hosszúideje fennálló cukorbetegség okozta g., tünete proteinuria, végül veseelégtelenséghez vezet. A glomerulus perifériáján kerekded hyalin vagy lemezes csomók lerakódásával, a kapillárisok basalis membránjának megvastagodásával és mesangialis szövetfelszaporodással jár.

diabeteses ~

A perifériás idegrendszer, az autonóm idegrendszer és néhány agyideg diabetes mellitussal összefüggő bármely károsodásának általános elnevezése. A krónikus diabetes szövődményeként előforduló két leggyakoribb forma a perifériás (csökkent fájdalom-, hő- és nyomásérzéssel, különösen a lábszárak alsóbb részén, valamint a lábfejekben) és az autonóm (székrekedés és hasmenés váltakozó rohamaival, impotentiaval és csökkent szívműködéssel).

diabeteses ~

a cukorbetegség szövődményeként kialakuló ~, jellemző a mikroerek tágulata, bevérzések a szemfenéken, érújdonképződés.

diabeteses keto~

diabetes mellitusban kialakuló pH és bikarbonát koncentráció csökkenés, a szervezetben ketontestek halmozódnak fel

diabeteses láb

lábdeformáció, sérülés, elsődlegesen diabetes következménye, vagy annak hosszú távú szövődménye. A legfontosabb jellemzők: a láb fekélyesedése, fertőzés/felülfertőzés, Charcot-láb (ld. ott) kialakulása.

diabéteszes ~

A diabeteses neuropathia egyik típusa, amely elsősorban idős betegeket érint. Klinikailag jellegzetes tünetek közé tartoznak: egyoldali, vagy mindkét oldali combfájdalom, gyengeség és atrophia. A diabéteszes polyradiculopathiának egyik alakja; gyakran tévesen femoralis neuropathiának is nevezik.

diabeticus

1. Diabetessel kapcsolatos vagy valaki, aki diabetesben szenved. 2. Diabeteses beteg.

diabeticus ~

Diabetes mellitusban szenvedő betegek diétás beállítása végett meghatározott étrend, amelynek célja a szénhidrát és a kalória felvétel korlátozásával az inzulin vagy az oralis antidiabetikus szerek adagjának mérséklése, valamint a beteg testsúlyának normalizálása.

diabetogen

Diabetest okozó.

diabetogenosus

A diabetes okozta elváltozás.

diabetológia

Az orvostudomány diabetessel foglalkozó ága.

hirdetés