Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

centrosoma

Syn cytocentrum. (centro- + G. soma, test)

centrosphera

A cytocentrum különlegesen módosult cytoplasmája. A mitózis során ebből nyúlnak az astralis testek rostjai. (centro- + G. sphaira, gömb, labda)

centrostalticus

A mozgás középpontjával kapcsolatos. (centro- + G. stallein, elővenni, elkapni)

centrum

1. A test középpontja, tágabb értelemben belseje. Bármiféle, különösen anatómiai központ. 2. (NA). Meghatározott működést végző idegsejtek csoportja. (L. centrum, G. kentron)

centrum medianum

Egy nagy, lencsealakú sejtcsoport, az intralaminaris magok közül a legnagyobb és a legcaudalisabban fekvő, mely a thalamus lamina medullaris internajában, a nucleus dorsomedialis és a nucleus ventrobasalis között fekszik; Luys magnak hívják a frontalis metszeteken az emberi thalamus elülső és hátulsó pólusa között félúton látható kiugró megjelenése miatt. Számos rostot kap a globus pallidus belső részéből a fasciculus thalamicus, az ansa lenticularis és a fasciculus lenticularis révén, valamint kivetül a motoros kéreg 4. mezőjére; legnagyobb efferens összeköttetése a putamennel van, de kollaterálisai az agykéreg nagy területét gazdagon ellátják.

centrum, pl. centra

(NA) Syn központ.

centum

(L) Egyszáz.

cenzor

A pszichoanalízis elmélete szerint: a tudatalattiban keletkező gondolatok és vágyak tudatosulását megakadályozó pszichés védőgát. (L. ítész, kritikus, censeo, értékelni, elbírálni)

cephal-

Ld cephalo.

cephalad

A fej felé irányuló. Ld cranialis (1).

cephalalgia

Syn fejfájás. (cephal- + G. algos, fájdalom)

cephalhaematocele

A pericranium alatt kialakult, a dura vénás sinusaival kommunikáló vérömleny (cephalhaematoma). (cephal- + G. haima, vér + kele, daganat)

cephalhaematoma

A koponya periosteuma alatt kialakult, gyakran az újszülöttek koponyáján észlelhető vérömleny. A caput succedaneummal ellentétben az effusio a periosteum felett helyezkedik el és serumot tartalmaz. Syn cephalohaematoma. (cephal- + G. haima, vér + -oma, tumor)

cephalhydrocele

A pericranium alatt kialakult serosus vagy vízszerű folyadékgyülem. (cephal- + hydor, víz + kele, daganat)

cephalic ~

fejvég A magzat fejvége.

cephalic ~

fejfekvés A magzati fej bármely részének megjelenése, ami fejfekvésnél a flexió következtében (az áll érintkezik a mellkassal) általában a koponya fejtetői és hátsó részének megjelenését jelenti. A flexió különböző fokának megfelelően megjelenhet a nagykutacs a sincipital p-ben, a homlok brow p-ben vagy az arc face p-ben.

cephalicus

Syn cranialis (1).

cephalicus ~

a magzatot úgy fordítják, hogy a fej legyen az előlfekvő rész; lehet külső fejrefordítás vagy belső fejrefordítás. Ld externalis cephalicus ~, internalis cephalicus ~.

cephalicus ~

Koponya merevgörcs. Az arcot és a fejet ért sérüléseket követő helyi tetanus. Rövid lappangási idő (1-2 nap) után az arc, valamint a szemizmok megbénulnak és ismételt tetaniás görcsök alakulnak ki. A garat- és nyelvizmok ugyancsak érintettek lehetnek.

cephalitis

Syn encephalitis.

cephalo-, cephal-

Szóösszetételben: fej-. (G. kephale)

cephalocele

A koponya tartalmának részleges előboltosulása, pl. meningocele, encephalocele. Ld n encephalocele.

cephalocentesis

Vékony, lumenes tű vagy trokár segítségével, tályog vagy hydrocephalus esetén a liquor leszívása érdekében végzett agypunctio. (cephalo + G. kentesis, punctio)

cephalodynia

Fejfájás. (cephalo- + odyne, fájdalom)

cephaloedema

A fejen kialakult vizenyő.

cephalogyriás

A fej forgó mozgásával kapcsolatos. (cephalo- + G. gyros, kör)

cephalohaematocele

Syn cephalhaematocele.

cephalohaematoma

Syn cephalhaematoma.

cephalomegalia

A fej megnagyobbodása. (cephalo- + G. megas, nagy)

cephalométer

A fej helyzetének mérésére szolgáló, irányított, ismételhető, latero-lateralis és postero-anterior sugármenetű koponyafelvételek készítésekor használatos eszköz. (cephalo- + G. metron, mérés)

cephalometria

szájsebészet, orthodontia 1. A koponya és az arccsontozat tudományos pontosságú mérése meghatározott, reprodukálható helyzetben, latero-lateralis koponya- és arckoponya felvételek készítésekor. 2. A fej méreteinek tudományos igényű tanulmányozása meghatározott tájékozódási pontok felhasználásával, az arckoponya növekedésének és fejlődésének megítélése érdekében a lágyrészek alkotta arcéllel együtt. 3. A fejen in vivo vagy a lágyrészek eltávolítása nélkül végzett mérések. (cephalo- + G. metron, mérés)

cephalomotoros

A fej mozgásaival kapcsolatos.

cephalopathia

Syn encephalopathia. (cephalo- + G. pathos, szenvedés)

cephalopelvicus

A magzati fej és az anyai medence átmérőinek viszonyával kapcsolatos.

cephalopelvimetria

A medence és a magzati koponya méreteinek meghatározása radiológiai módszerekkel. (cephalo- + pelvimetria)

cephalostat

Syn cephalométer. (cephalo- + G. statos, álló)

cephalothoracicus

A fejjel és a mellkassal kapcsolatos.

-ceptor

Szóösszetételben: vevő, befogadó. (L. capio, pp. captus, elvenni)

CER

Kondicionált emocionális válasz

ceramid

A szfingolipidek egyik családjának gyűjtőneve, hosszú szénláncú bázis vagy szfingoid, (pl. szfingenin vagy szfingonin) N-acil (zsírsav) származéka. A Farber-kórra a ceramidok felszaporodása jellemző.

ceramidáz

A ceramidokat szfingozinra és zsírsavra hidrolizáló enzim. Hiánya okozza a Farber-kórt.

cerat-

Ld kerat-.

cerato-

Ld L kerato-.

cercaria, pl. cercariae

A trematodáknak az élővizekben szabadon úszó, a gazdaszervezetként használt csigafajokból felszabadult lárvája, mely a bőrön keresztül befúrhatja magát a végső gazdaszervezetbe, vízinövényeken vagy halakban encystálódhat, illetve különböző ízeltlábúakban telepedhet meg vagy encystálódhat. A különböző cercariák feji és farki vége az életciklus sajátosságainak megfelelően rendkívül változatos. Ld v sporocysta (1). (G. kerkos, farok)

cerci

Cercus többesszámú alakja.

cerclage

1. Ferdén törött csont törvégeinek vagy törött patella darabjainak gyűrűvel vagy a szilánkokat körbefogó, szorosra húzott dróthurokkal történő egyesítése. 2. A retinaleválás műtéti kezelése, melynek során a choroideát és a retina pigmenthámját a sclera hátsó régiójára helyezett abronccsal közelítik egymáshoz. 3. A nyitott méhszáj zárása fel nem szívódó varróanyaggal. (Fr. körbezárás, abroncsozás, pántolás)

cercocystis

A szalagférgek lárváinak egyik, inkább a gerinces gazdaszervezetben mint a gerinctelenekben előforduló fejlődési alakja. Ld cysticercus. (G. kerkos, farok + kystis, hólyag)

cercus, gen. és pl. cerci

Merev sörteszerű képlet. (Mod. L., G. kerkos, farok)

cerebellaris

A kisaggyal kapcsolatos.

cerebellaris ~

A kisagy vékony szürkeállománya. Külső rétege a stratum moleculare, középső, stratum ganglionare részét egyetlen Purkinje-sejt réteg alkotja, belső rétege a stratum granulosum.

hirdetés