Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

cd

Kandela.

CD

Curativ dózis, circularis dichroismus, differenciációs cluster.

CD2

2. sz. differenciációs cluster.

CD3

3. sz. differenciációs cluster.

CD4

4. sz. differenciációs cluster.

CD4/CD8 sejtszám

A helper-inducer T-lymphocyták és a citotoxikus-suppressor T-lymphocyták részaránya az előbbiek felszínén található CD4, illetve az utóbbiak által hordozott CD8 felszíni antigén elleni monoclonalis antitestekkel végzett meghatározás alapján. Egészséges egyénekben a H/S sejtek aránya 1,6-2,2 között változik. A CD4/CD8 sejtszámot transzplantáció után, a kilökődési reakció jeleinek monitorozása, illetve HIV-fertőzöttek immunstatusanak felmérése céljából határozzák meg.

CD8

8. sz. differenciációs cluster.

CDA

Crohn-kór aktivitási index

CDAI

betegségaktivitási index

CDC

kenodezoxikolsav

CDLE

krónikus discoid lupus erythematosus

CDMS

Klinikailag egyértelmű sclerosis multiplex

cDNS

Komplementer DNS.

CDP

Citidin-5"-difoszfát.

CDT

szénhidrát-deficiens transzferrin

Ce

Cerium.

CEA

Carcinoembryonalis antigén.

CEA

carcino-embrionális antigén

CEC

Klinikai Esemény Bizottság (ha ez a bizottság neve, egyébként kisbetűs)

CED

krónikus energiahiány

CED

Szénhidrátban gazdag diéta

CEDY

cervicalis dysplasia

CEF-séma

Cyclophosphamid, epirubicin, 5-FU séma

cél antigén felismeréséhez szükséges ~

A polymorphonuclearis leukocyták számára. Valószínűleg az antitest molekulák Fc része és az aktivált C3 (a komplement 3-as komponense), részére a phagocyták receptorral rendelkeznek

-cele

Duzzanat, sérv. (G. kele, tumor)

celiac (nervous) ~

coeliacus(ideg) Az aorta abdominalis plexusának legfontosabb felső része, amely az aorta előtt fekszik a truncus celiacus eredésének magasságában (Th12 csigolya szintje). A ganglion celiacum is a plexus részét alkotja, valamint részt vesznek benne a nagy splanchnicus idegek, a vagus (elsősorban a posterior és a jobb oldali vagus) és rostokkal kapcsolódik a felső mesentericus és a renalis plexusokhoz és ganglionokhoz is. A zsigereket beidegző legtöbb szimpatikus, paraszimpatikus és visceralis afferens szál keresztülfut ezen a plexuson.

celiac ~,

nodus lymphaticus celiacus A truncus coeliacus mentén elhelyezkedő nyirokcsomók a gyomorból, a duodenumból, a lépből és az epeutakból vezetik a nyirkot a cysterna chylibe a jobb és bal truncus lymphaticus intestinalis útján.

cell ~

sejtvonal. (1) Szövetkultúra azon sejtjei, melyek közvetlenül vagy egy későbbi szubkultúra révén a primer tenyészetből származnak. (2) Ismert szülői sejtből származó tenyésztett sejtklón.

cell(ul)a

Sejt. 1. Az élő szervezetek legkisebb, önmagában életképes alkotóeleme, mely membránburokba zárt protoplasmat, sejtmagot vagy nucleoidot tartalmaz. A sejtek szerkezete és működései rendkívül sokfélék, bár bizonyos életszakaszban minden sejt replikálja fehérje- és nukleinsav állományát, energiát használ fel és szaporodik. 2. Apró, teljesen vagy részben zárt üreg, üres tartály rekesze. 3. Üveg, kerámia vagy más szilárd anyagból készül edény, melyben elektromosságot termelő vegyi reakciók zajlanak. Syn cellula (1). (L. cella, raktár, kamra)

cellula, gen. és pl. cellulae

1. (NA). Makroszkópos anatómiában apró, ám szabad szemmel látható rekesz. Syn cella. 2. Szövettani értelemben: sejt. (L. cella, apró kamra)

cellularis

1. Sejttel kapcsolatos, sejt-eredetű vagy sejtekből felépülő fogalom, képlet, stb. 2. Számos rekeszt, zugolyt tartalmazó. (L. cella, raktár)

cellularis ~

sejtszintű ~ (1) A betegség sejtszintű változásokkal történő magyarázata. (2) Néha a citopatológia szinonímájaként is használatos.

cellularitas

Az adott képletben megfigyelhető sejtek száma, jellemzői és állapota.

celluláz

Endo-1,4-β-glikáz, a cellulóz 1,4-β-glikozid oldalláncait hidrolizáló enzim. Emésztést fokozó tabletták gyártásakor, valamint különleges étrend összeállítása alkalmával az élelmiszerek cellulóz tartalmának kivonására használatos.

Cellulicid

Sejtpusztító hatású. (cellula + L. caedo, ölni)

cellulifugalis

A sejttől vagy a sejttestől távolodó vagy abból kinyúló. (cellula + L. fugio, menekülni)

cellulipetalis

A sejt vagy sejttest felé közelítő vagy afelé nyúló. (cellula + L. peto, keresni)

cellulit

1. A bőrfelület gödrösödését előidéző subcutan zsír- és kötőszövet lerakódások megnevezésére használatos pongyola kifejezés. 2. Syn lipoedema.

cellulitis

A sejtes vagy rostos kötőszövet gyulladásos folyamata.

célmirigy

Effector mirigy, mely egy másik belsőelválasztású mirigy, illetve egyéb stimulus hatására működik.

CELO ~

Adeno~ jellegzetességekkel bíró, a bronchitis ~hoz hasonló ~.

celo-,

1. Coeloma. (G. koiloma, üreg (coeloma)) 2. Sérv. (G. kele, hernia) 3. Hasüreg. Ld , coelio-. (G. koilia, has)

Celsius (C)

Ld L Celsius-skála.

célszerv

Szövet vagy szerv, amelyen valamely hormon kifejti hatását általánosságban így nevezünk minden, az adott hormonnak megfelelő receptorral bíró szervet vagy szövetet.

céltáblasejt

1. Thalassaemiában és haemoglobinopathiákban észlelhető erythrocyta, melynek sötétebb középső régióját világosabb majd ismét sötétebb koncentrikus cytoplasma-gyűrűk övezik. Splenectomia után is megjelenhet. 2. Citotoxikus T-lymphocyták által kiváltott cytolysis hatására elpusztult sejt, pl. graft rejectioja esetén. Syn leptocyta, "Mexikói kalap" alakú sejt.

cement

1. Syn cementum. 2. A fogászatban ragasztásra, fogtömésre, ideiglenes vagy maradandó fogpótlásra használatos, nem-fémes alapanyag. Összetevőit megszilárduló műanyagba keverik, majd az ily módon előállított adhezív anyagot különböző fogművek fogakba vagy fogakra ragasztására használják.

cement ~

cementvonal. Osteon vagy interstitialis lamellaris rendszer határa a csontban.

cementiculus

Elmeszesedett, gömbölyded képlet, a periodontium közelében szabadon álló, fogcementbe ágyazódott vagy tapadt fogászati ragasztódarabka.

cementoblast

A fogak gyökerét borító fogcement képzésében résztvevő sejtek egyik típusa. (L. cementum, ragasztó, + G. blastos, csíra)

cementoblastoma

A fogak jóindulatú, működő cementoblastokból álló daganata, mely röntgenvizsgálat alkalmával a foggyökéren látható, részben sugárfogó, részben áteresztő terimeként ábrázolódik.

hirdetés