Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

cerebellaris ~

Kisagyi ~. Mély barázdák, melyek lobulusokra osztják a kisagyat. Syn ~ cerebelli.

cerebellaris ~

Pedunculus cerebellaris inferior, medius és superior.

cerebellaris ~

Kisagyfélteke. A kisagy legnagyobb része, amely a vermistől lateralis irányban található.

cerebellitis

A kisagy gyulladása.

cerebello-

Kisagyi-. (L. cerebrum, agy, + -ellum, kicsinyítő képző)

cerebellum, pl. cerebella

(NA) A híd és a nyúltvelő mögött, a nagyagy hátsó régiója alatt elhelyezkedő agyrészlet, mely keskeny középrész (vermis) által összekötött két féltekéből áll. (L. cerebrum, agy kicsinyítő képzős alakja)

cerebr-

Ld L cerebro-.

cerebra

A cerebrum többesszámú alakja.

cerebralis

Az aggyal kapcsolatos.

cerebralis ~

Az emlősök agyféltekéit teljes egészében beborító 1-4 mm vastag szürkeállomány. Jellemzője a sejtes és rostos összetevők változó számú rétegekbe rendeződése (a hippocampus archicortexét csupán egy, a féltekék neocortexét 5-6 réteg alkotja). A külső (molekuláris vagy plexiformis) rétegben rendkívül kevés sejttest található, ez a réteg zömmel a mélyebb rétegekben lévő pyramis- és orsósejtek hosszú apicalis dendritjeinek distalis ágaiból épül fel. A rétegeket kívülről befelé haladva a Brodmann-felosztás szerint jelölik: 1) molekuláris vagy hálóréteg, 2) külső szemcsés réteg, 3) pyramissejtek rétege, 4) belső szemcsés réteg, 5) belső pyramissejt réteg (ganglionaris réteg), 6) különböző (gyakran orsó-) sejtek alkotta réteg. A többrétegű szervezőődés az emberben az agyféltekék túlnyomó részét beborító neocortex jellemző sajátossága (homotípiás vagy az O. Vogt terminológiájában isocorticalis). A primitívebb heterotípiás vagy allocortex (Vogt) kevesebb sejtrétegből áll. Az isocortex és az allocortex között található juxtallocortex (Vogt) borítja pl. a gyrus cingulatus ventralis és parahippocampalis entorhinalis felszínét. A neuronok szerveződése (citoarchitektúra) alapján Brodmann 47 agykérgi mezőt különböztetett meg, melyek funkcionális szempontból 3 kategóriába sorolhatók: 1) A motoros régiók (4. és 6. mező) kéregállományában kevéssé fejlett a belső szemcsés réteg (agranularis cortex), de fejlett a pyramissejtek rétege. 2) A sensoros régiókat fejlett belső szemcsés réteg (granuralis vagy koniocortex) alkotja, ide sorolhatók a somatosensoros (1. és 3.), az auditoricus (41. és 42.), a visualis (17. és 19.) mezők, valamint az asszociációs kéregterületek.

cerebralis ~

Megnövekedett születési súllyal és hosszal (90 percentil feletti), az első 4-5 életévben felgyorsult növekedési rátával, majd a normális növekedési ütemhez való visszatéréssel jellemezhető, a serum növekedési hormon szintjének emelkedésével nem járó szindróma; megfigyelhető még a jellegzetes arc: prognathia, hypertelorismus, antimongoloid redő, valamint dolichocephalia; mérsékelt mentalis retardatio és koordinációs zavar szintén társul hozzá.

cerebralis ~

Agyi dekompresszió. A koponya egy darabjának, általában a subtemporalis területen, a durába történő incisióval végzett eltávolítása, mérséklendő az intracranialis nyomást.

cerebralis ~

A telencephalon abnormális fejlődése.

cerebralis ~

Féltekei dominancia. Az egyik félteke túlsúlyban van, dominál a másik felett, mivel bizonyos funkciókra jelentősebb hatással bír, mint a másik félteke. Rendszerint a bal félteke dominál a beszéd, az elemzési folyamatok és a matematika terén, míg a jobb félteke (általában a nem domináns) a térbeli elképzelés és a nyelvi képességek, így bizonyos vizuális képek felett is uralkodik. A kezesség (jobbkezesség) ugyancsak a bal féltekéhez kapcsolt és általános példaként szolgál a cerebralis dominancia illusztrálására.

cerebralis ~

Agyfélteke. (1) Hemispherium. (2) A telencephalon nagy tömege a középvonal mindkét oldalán. Az agykéregből és a hozzá társuló rostrendszerekből áll, valamint a mélyebben fekvő kéreg alatti telencephalicus magvakból (törzsdúcok vagy más néven törzsmagvak).

cerebralis ~

Agysérv. Agyállomány előboltosulása a koponyacsont defektusán keresztül.

cerebralis ~

Agyvérzés. Az agy állományába törő vérzés, rendszerint a capsula interna területén, az arteria lenticulostriata rupturája következtében. Syn haematencephalon.

cerebralis ~

Az agykéreg területekre való felosztása és ezen területek agyi funkciókkal való párosítása; agyi károsodás helyének megállapítása a beteg tünetei alapján.

cerebralis ~

A crus cerebrit alkotó corticofugalis szálak nagy kötegei, plusz a középagyi tegmentum. A substantia nigrát, miközben része a p. bázisának (basis pedunculi), a középagyi tegmentumot a crus cerebritől elválsztó struktúrának tartjuk. LD MÉG crus cerebri.

cerebralis ~

Izomerőcsökkenés és koordinációs zavar, hátterében az agy sérülése áll.

cerebralis ~

Agyhólyag, a korai embryo agyának mindhárom része (prosencephalon, mesencephalon és rhombencephalon). Syn primer agyhólyag.

cerebralis ~ agyi ~

az agyi keringés súlyos zavara.

cerebralis amyloid ~

A kis agyi erek olyan patológiai állapota, amelyet az érfalban amyloid depositum jellemez, amelynek következtében infarctus, vagy bevérzés következhet be. Alzheimer-kórban is találkozunk vele.

cerebratio

Intellektuális tevékenység, gondolkodás. Ld cognitio.

cerebri

- Ld - cerebro-.

cerebri

(NA) A középagy ventralis felszínén a középvonal mentén mindkét oldalon végighaladó vaskos, corticofugalis rostnyaláb, melyben az agykéregtől az agytörzs tegmentumába, a híd szürkeállományába és a gerincvelőbe futó rostok haladnak. Ld ) pedunculus cerebri.

cerebriform

Az agyfelszín tekervényeihez és barázdáihoz hasonlatos. (cerebri- + L. forma, alak, küllem, természet)

cerebritis

Az agyi parenchyma lobos, gócos beszűrődése.

cerebro-, cerebr-, cerebri-

Agy-. Ld A encephalo-. (L. cerebrum, agy)

cerebroma

Syn encephaloma.

cerebromalacia

Syn encephalomalacia.

cerebromeningitis

Syn meningoencephalitis.

cerebropathia

Syn encephalopathia.

cerebrosclerosis

Encephaloclerosis, az agyféltekék megkeményedése. (cerebro- + G. sklerosis, keményedés)

cerebrosid

A glikoszfingolipidek egyik, az idegszövet myelinhüvelyében található csoportja.

cerebrospinalis

Az aggyal és a gerincvelővel kapcsolatos.

cerebrospinalis ~

liquornyomás A liquor nyomása, 100 és 150 vízcm normál esetben a külső légnyomáshoz viszonyítva.

cerebrospinalis ~ (CSF)

A plexus choroideus által termelt folyadék, amely az agykamrákban van és a subarachnoidalis térben körülveszi az agyat, valamint a gerincvelőt.

cerebrotomia

Az agy bemetszése. (cerebro- + G. tome, incisio)

cerebrovascularis

Az agy vérellátásával, különösen annak zavaraival kapcsolatos.

cerebrum, pl. cerebra

(NA) Eredetileg az agy egésze, manapság azonban inkább csak annak a telencephalonból fejlődő az agyféltekéket magában foglaló része (agykéreg és törzsdúcok). (L. agy)

cérium (Ce)

Fémes elem, atomszáma 58, atomtömege 140,115. (a Ceres nevű kisbolygóról kapta nevét)

certificatio

1. Szakképesítés megszerzése. 2. Kötelező, pszichiátriai osztályon végzett kezelést elrendelő bírói eljárás. 3. Elmebeteg zárt osztályra helyezése az illető akarata ellenére.

cerumen

A külső hallójárat exocrin mirigyeinek lágy, sárgásbarna, viasz-szerű váladéka (módosult sebum). (L. cera, viasz)

cerumenosus

Cerumen-szerű.

ceruminalis

Cerumennel kapcsolatos.

ceruminolítikum

Bármilyen, a felhalmozódott cerumen fellazítása érdekében a külső hallójáratba juttatott szer. (cerumen, + G. lysis, oldás)

ceruminosis

Kórosan nagy mennyiségű cerumen képződése.

cervical ~

nyaki hurok syn ansa cervicalis

cervical ~

cervicalis vonal. Szabálytalanul ívelt vonal a fog koronájának nyaki határán és a cementoenamelialis csatlakozásnál.

hirdetés