Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

bacteriostasis

a baktériumok növekedésének megáll/ít/ása

bacteriostaticum

a baktériumok növekedését megállító vegyület, ágens

bacteriotoxicus

a baktériumokra nézve mérgező hatású (ágens)

bacteriotrop

a baktréiumokra mutatott affinitással bíró szer, ágens

bacteriotropin

a vérben lévő speciális antitest, (opsonin) amely a baktériumsejtekkel kombinálódva érzékennyé teszi azokat a fagociták számára.

bacteriotrypsin

baktériumok által termelt tripszin-szerű enzim (pl. a Vibrio cholerae termeli).

bacterium, baktérium

egysejtű, prokarióta mikroorganizmus, osztódással szaporodik, sejtfallal bír. Lehet csoportosítani az alábbiak szerint: aerob, ill. anaerob; motilis vagy nem motilis; szabadon élő, szaprofita, parazita ill. patogén.

bacteriuria

baktériumok jelenléte a vizeletben

bacteroid

baktériumokra emlékeztető (pl. alak)

Bacteroidaceae

obligát anaerob mikroorganizmusok családja, az Eubacteriales rendbe tartoznak. Spórát nem képeznek, Gram-negatív pálcák, méretük széles tartományban változik. Sok fajuk veszt részt pl. a szénhidrátok lebontásában. Kórokozók is lehetnek, jellemző nemük a Bacteroides.

Bacteroides

obligát, anaerob, spórát nem képező baktériumok neme, Gram-negatív pálcák. Néhány fajuk részt vesz a szénhidrát- metabolizmusban. Patogén faj: ~ fragilis

Bacteroides fragilis

az emberi és állati béltraktusban található baktérium. Számos, a béltraktust érintő betegség kórokozója: pl. hasi tályogok, peritonitis, végbéltályog, hasműtét utáni sebfertőzés, húgyúti fertőzés. β-laktamázt termel, így a β-laktám típusú antibiotikumok vele szemben nem hatnak.

Baculoviridae

rovarokban szaporodó víruscsalád.

BAFF

B-sejt aktiváló faktor

Bainbridge ~

a vénák felől visszaáramló, és a jobb pitvarba jutó vér nyomásemelkedése miatt fokozódik a szívfrekvencia

bajonet ~

Irányától eltolt befogó lemezekkel rendelkezik, mint amelyet otoszkópon át alkalmaznak.

bajonett ~

Orsó alakú fejlődési zavar, amely a hajszálak elvékonyodó végeiben található.

bakancsszegsejt

Mesonephromában észlelhető, jellegzetes sejtek. A világos cytoplasma kerekded nyúlványa a daganatos tubulusok lumenébe nyúlik, a sejt basalis, a sejtmagot is tartalmazó része azonban vékony.

Baker-~

A térdízületből vagy a közeli bursából származó, a térdhajlatban újdonképződött synoviából álló, tömlőbe zárt folyadékgyülem, mely degeneratív vagy más ízületi betegségekben fordul elő.

bakteriális ~

Baktériumok direkt inváziója által okozott endocarditis, mely a billentyűk deformálódásához és destrukciójához vezet. Két típusa az akut bakteriális endocarditis és a szubakut bakteriális endocarditis.

bakteriális ~

Baktériumok beágyazódása, növekedése és telepképzése az artéria falán, előfordulhat pl. nyitott ductus arteriosusban vagy arteriovenosus fistulaban.

bakteriális ~

Shigella dysenteriae, S. flexneri vagy más kórokozó okozta fertőzés.

bakteriális ~

Különböző összetételű, egyes baktériumok felületét borító nyákréteg; a tokba zárt kórokozók rendszerint virulensebbek a tok nélkülieknél, mert ellenállóbbak a phagocytákkal szemben.

bakteriális ~

Baktériumokat "megfertőző" ~; bakteriofág.

bakteriális ~

A hüvely Gardnerella vaginalis és más anaerob baktériumok által okozott fertőzése. Jellemzője a bőséges, esetenként rossz szagú folyás.

bakteriofág ~

ha a lizogén baktérium érzéketlenné válik további lizogenizációra, ill. felülfertőző bakteriofág lízisére.

bakteriológia

A baktériumokkal foglalkozó tudományág, kutatási ágazat neve.

bakteriológiai

a baktériumokkal, bakteriológiával foglalkozó (valamely személy, fogalom).

bakteriológus

A baktériumok tanulmányozásával foglalkozó személy.

BAL

mesterséges máj

BAL

véralkohol-szint

BAL

bronchoalveolaris lavage

bal kamrai ischaemiás ~

A balkamra irreverzibilis összehúzódása, pl. cardiopulmonalis bypass-műtét kezdeti szakában, mely manapság megfelelő cardioplegiás oldatok alkalmazásával megakadályozható.

balanced ~

Az általános ~ azon a koncepción alapuló technikája, hogy ha néhány idegi depresszáns kis mennyiségű keverékét alkalmazzuk, akkor azok farmakológiai előnyei összegeződnek, hátrányaik megjelenése nélkül.

balanced ~

kiegyensúlyozott ~ Egy locushoz kapcsolódó jelleg, amelynek két allélje azonos gyakorisággal fordul elő, mivel a heterozigóta mindkét homozigótával szemben domináns. LÁSD MÉG overdominance.

balanicus

a glans penishez ill. a glans clitoridishoz tartozó

balanitis

a glans penis ill. a clitoris gyulladása

balanoplastica

a glans penis sebészi helyreállítása

balanoposthitis

a glans penis és azt borító fityma (preputium) gyulladása

balantidiasis

A vastagbél betegsége, amelyet a Balantidium coli okoz, jellemzője a hasmenés, dysenteria, esetleg fekélyképződés.

Balantidium

főként az emlősállatok emésztőtraktusában megtalálható baktérium-nem.

balanus

a glans penis másnéven

ball-and-socket ~

dióízület, articulatio spheroidea. Egy többtengelyű, synovialis ízület, melyben az egyik csont fején levő, többé-kevésbé nyújtott gömb a másik csont körkörös üregébe illeszkedik. SYN cotyloid j., enarthroidal j., enarthrosis, spheroid j.

ballismus

akaratlan mozgástípus, a contralateralis subthalamicus magvak sérülése okozza. Jellemzője a végtagok, főleg a láb rángatózó, rúgó mozgása, általában az egyik testfélre korlátozódik. (hemiballismus)

ballon

orvosi értelemben: felfújható, gömb-, vagy ovoid alakú eszköz, általában erek tágítására alkalmazzák (ballonkatéterezés).

ballotálás

kopogtatás, kocogtatás, a fizikális vizsgálat része. Alkalmas lehet pl. a felszíntől távolabb eső szervek vizsgálatára, vagy ízületek, vesekövesség, hasi kórképek stb. vizsgálatára is.

ballotálható ~

A térdízület tokjába történt bevérzés vagy folyadék miatt a patella kimozgatható állapotba kerül.

balneoterápia

gyógyvizek terápiás alkalmazása gyógyfürdő formájában, mozgásszervi betegségekben.

bambusz ~

Olyan hajszál, amelynek hosszában egymástól szabályos távolságra elhelyezkedő csomócskák találhatók, ezért az a bambuszhoz válik hasonlóvá. Okozói a hajszál intermittáló törései, a distalis résznek a proximalisba türemkedésével; a hajszál a csomócskák között normális. Az elváltozás Netherton szindrómában fordul elő. Syn trichorrhexis invaginata.

bancroftiasis

a Wuchereria bancrofti által okozott fertőzés.

hirdetés