Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

axis ~

Tengely deviáció. A szív elektromos tengelyének a normálisnak tekintett helyzettől jobbra vagy balra történő eltérése. Ld axis shift.

axo-

axis, axon szóösszetételben (gör: axis, tengely)

axoaxonicus

szinaptikus kapcsolat két idegsejt axonja (tengelyfonala) között; ld: szinapszis

axodendriticus

egy axon és egy másik neuron dendritje közötti szinapszis; ld: szinapszis

axofugalis

szinonima: axifugalis (axo- + lat: fugio, menekül)

axolemma

az axon plazmamembránja (axo- + gör: lemma, héj)

axolysis

valamely ideg axonjának károsodása, feloldódása (axo- + gör: lysis, oldás)

axon

Az idegsejt nyúlványa, amely normális körülmények között idegimpulzusokat vezet el a sejttestből és a többi idegnyúlványból (dendritekből). Az ~ általában szegmentekre osztott; az agyban és a gerincvelőben oligodendroglia sejtek, a perifériás idegekben pedig Schwann-sejtek által myelinhüvellyel ellátott idegnyúlvány. Az idegsejtek szinaptikusan továbbítják az ingerületet más idegsejtekre, vagy pedig effektor sejtekre (izomsejt, mirigysejt), mely az axon szinaptikus végződésein történhet. Szinonima: neurit (gör: axon, tengely)

axon ~

Axon végződések. Némileg megnagyobbodott, gyakran bunkós végződések, melyekkel az axonok synapticus összeköttetést létesítenek más idegsejtekkel vagy effector sejtekkel (izom vagy mirigy sejtek). Az axon végek különböző neurotranszmittereket tartalmaznak, olykor egynél többet. Ld synapsis. Syn végláb, neuropodia, boutons terminaux.

axonalis

axonnal kapcsolatos

axoneme

1. kromoszóma tengelyén átmenő centrális fonál 2. Mikrotubulusok elrendeződése az eukarióta ciliumok és flagellák belsejében, amelyet kilenc páros mikrotubulus vesz körül kéveszerűen. (axo- + gör: néma, fonál)

axonográfia

az axonban végbemenő elektromos változások regisztrálása

axonotmesis

Egy ideg axonjának megszakadása, amelyet a perifériás szegmentum teljes degenerációja követ, de ugyanakkor az ideg támasztó szerkezete megmarad. Ilyen elváltozást eredményez az ideg megszúrása, tartós nyomása, zúzódása. Ld: neurapraxia, neurotmesis (axon + gör: tmesis, vágás)

axonreflex

idegrostok közötti reflexív

axopetalis

axon irányába terjedő (axo- + lat: peto, keres)

axoplazma

az axon neuroplazmája; szinonima: axioplazma

axoplazma ~

Az axoplazma elfolyása a sejt szómája (retrográd) vagy az axon végződés felé (anterográd).

axoszomatikus

egy idegsejt sejtteste és másik axonja közötti szinaptikus kapcsolat

AZ

azathioprin

AZ

asthma

-áz

Ez a végződés enzimet jelez, a szubsztrátumhoz suffixumként kapcsolják, amelyre az enzim kifejti hatását (pl. foszfatáz, lipáz, proteináz). De jelezheti az enzim által katalizált reakciót is: pl. dekarboxiláz, oxidáz.

AZA

azapropazon

AZA

acetazolamid

azbeszt

Hidrált, fibrosus szilikátokból készített termékek, melyeket amphibolokra és szerpentinekre osztunk. Oldhatatlan vegyületek, jó hőszigetelők, tűzre ellenállók, hőre nem változnak, nem korrodálnak. Részecskéinek belégzése asbestosist, tüdő- ill. mellhártyarákot okozhat. (gör: elolthatatlan, azon téves hiedelem alapján, hogy meggyújtva, illetve égetve nem lehet eloltani)

azeotrop

Két, vagy több folyadék keveréke, amelyet forralva nem változik az összetevők aránya sem a folyadék, sem a gőz fázisban.

AZEX

asthma exacerbatio

AZI

azithromycin

azidotimidin (AZT)

ld: AZT

azo-

Prefixum, amely jelzi, hogy a molekulában =C-N=N-C= szerkezet található. Vö: diazo- (fr: azote, nitrogén)

azol

szinonima: pirrol

azonnali ~

(I. típusú allergiás reakció) A szenzitizált egyénen a reakció az allergénnel történő kontaktus után már percekkel fellép, egy órán belül eléri a csúcsát, majd gyorsan szűnik. Ld. anaphylaxis; vö: késői típusú ~

azonnali időleges ~

Olyan teljes vagy részleges fogpótlás, amelyet a kihúzott fog helyére azonnal feltesznek.

AZOO

azoospermia

azoospermia

Élő spermatozoa nincsen jelen az ondóban károsodott spermatogenesis miatt. (gör: a-, fosztóképző + zoon, állat + sperma, mag)

azoprotein

Olyan módosult protein, amely a különböző aromás aminok diazónium származékával kezelve alakul ki. Antitestképzés végett állítják elő, az antitestek specificitásának igazolására.

azotaemia

szinonima: uraemia (azo- + gör: haima, vér)

azoturia

urea fokozott ürítése a vizeletben (azo- + gör: ouron, vizelet)

ázsiai ~

világszerte ismert fajtája, Kínából indult először, 1957-ben.

AZT

azidotimidin

AZT

Azidotimidin rövidítése, timidin analóg, amely a HIV vírus replikációjának gátlását idézi elő in vitro, az AIDS kezelésére alkalmazzák.

azúr

Bázikus festékek egy csoportjának (pl. metil-tionin, fenotiazin) elnevezése, amelyeket biológiai festékként is alkalmaznak, főleg a vér és a sejtmagvak festésére.

azurezin

Az azúr A és a karbakril-rezin komplexe, indikátorként használják a gyomorban achlorhydria kimutatására.

azurophil

Azúr festékkel könnyen festődő, melyeket főleg hyperchromatin festésére és vörösbíbor granulumok kimutatására használnak egyes vérsejtekben. (azúr + gör: philos, szeret)

azygográfia

az azygos vénarendszer radiológiai kimutatása kontrasztanyag befecskendezésével

azygogram

radiográfiás kimutatása a vena azygos rendszernek kontrasztanyag befecskendezésével

azygos

1. páratlan 2. vena azygos (gör: a-, fosztóképző + zygon, járom)

azygos ~ of lung

~ azygos pulmonum. A jobb tüdő csúcsán időnként jelenlevő járulékos lebeny; a jobb lebeny többi részétől a vena azygos mély barázdája választja el.

B ~

A madarak bursa-eredetű ~jának felel meg. Immunglobulinok termelődéséért felelős, a plazmasejtek prekurzora, immunglobulinokat expresszál, de nem üríti ki azokat. A sejt mediálta immunitásban nincs direkt szerepe. lásd még T l.

B ~

Az autonom idegek myelin hüvelyes ~ai. Átmérőjük 2µm, vagy annál is kisebb, vezetési sebességük 3-15 m/sec.

B típusú gastroenteritis ~

Syn Rota~.

hirdetés