Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

B típusú vírus~

Vírusbetegség hosszú lappangási idővel (általában 50-160 nap), amelyet a hepatitis B vírus okoz; terjedése vérrel vagy vérkészítményekkel, szennyezett tűkkel vagy eszközökkel, illetve nemi úton történik. Az A hepatitistől különbözik magasabb mortalitásában és abban, hogy átmehet krónikus májbetegségbe vagy kialakulhat hordozó állapot, esetleg mindkettő egyszerre. Syn ~ B.

b.i.d. (bis in die)

naponta kétszer adandó gyógyszer

B-~

Vízoldékony anyagok csoportja, melyet eredetileg egy vitaminnak gondoltak.

B-~ komplex

A B-~ok keverékét, általában B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (nikotinamid), és B6- ~t (piridoxin) tartalmazó gyógyszerkészítményekre alkalmazott farmakológiai kifejezés.

B1-~

Syn thiamin.

B12 vitamin hiányos ~

Syn gerincvelői szubakut kombinált degeneratio

B12-~

Általános megjelölés a cianokobalamin biológiai aktivitását mutató vegyületekre. Az élettanilag aktív B12-~ koenzimek a metilkobalamin és a dezoxiadenozinkobalamin. A B12-~ hiánya megaloblastos anaemiát okoz, peripheriás neuropathiaval vagy anélkül, és gyakran kapcsolatos bizonyos metil-malonil aciduriákkal. Ld anaemia perniciosa.

B6-~

Piridoxin és rokon vegyületei (piridoxál, piridoxamin)

B19 ~

Egy humán parvo~, mely arthritist és arthralgiát, valamint számos jellegzetes klinikai tünetegyüttest, például erythema infectiosumot és haemolyticus anaemia jelenlétében aplasticus crisist okoz.

Ba

A bárium vegyjele

Babbington ~

Syn hidrodinamikus n.

Babesia

A Babesiideae baktériumcsaládba tartozó legfontosabb neme, kórokozó, amely a babesiosis (piroplasmosis) nevű betegséget okozza háziállatokban, két faja egészséges, ill. lépirtott emberben is betegséget kelt, köztigazdái (vektorok) a kullancsok.

Babesiideae

A Sporozoea osztályba tartozó baktériumcsalád, különböző emlősfajok vérében fordulnak elő. Átvitelükben fontos hordozók a kullancsok.

babesiosis

A Babesia fajok által okozott betegség. A baktériumot kullancsok terjesztik. Állatokban a betegségre jellemző a láz, rossz közérzet, kedélyállapot romlása és súlyos anaemia, haemoglobinuria.

bacampicillin

félszintetikus penicillin-származék

Bacillaceae

Aerob vagy fakultatív anaerob, spóraképző, normális esetben mozgékony baktériumok (Eubacteriales rend), Gram-pozitív pálcák. Bizonyos fajai betegségeket okoznak. A Bacillus nem mellett ide tartozik még pl. a Clostridium nem is.

bacillaemia

Bacillusok jelenléte a véráramban.

bacillaris ~

Immundeficiens betegen olyan fertőzés, amelyet az újonnan felfedezett Rickettsia specieshez tartozó Rochalimaea henselae okoz, amelyet láz, granulomás bőrcsomók és esetenként peliosis hepatis jellemez. A bőrbiopsia vascularis proliferatiot és az érfal neutrophil sejtekkel való beszűrődését jelzi, valamint Warthin-Starry ezüstfestéssel mikroorganizmusok csoportját mutatja.

bacillary ~

bacillaris réteg syn l. of rods and cones.

bacilliform

Bacillus-, azaz pálcika alakú (képződmény).

bacillin

A Bacillus subtilis által termelt anitibiotikum.

bacillosis

Bacillusok által okozott általános (a teljes szervezetet érintő) fertőzés.

bacilluria

Bacillusok jelenléte a vizeletben.

Bacillus

Aerob ill. fakultatív anaerob baktérium-nem, általában mozgékony, Gram-pozitív baktériumok alkotják. A spórák vastag falúak, a Gram festődés gyenge, kemoheterotróf szervezetek, főként a talajban találhatóak meg. Néhány fajuk állatokban kórokozó, jellemző fajuk a B. subtilis.

Bacillus Calmette-Guérin (BCG)

A Mycobacterium bovis törzs legyengített kórokozóiból készült védőoltás, gyógyászatban a tuberculosis elleni immuznizációra alkalmazzák, valamint daganatos betegségek kemoterápiájában is.

bacitracin

ún. polipeptid antibiotikum, aerob, Gram-pozitív spóraképző baktériumok termelik, A B. subtilis csoport tagjai. Hatásos a haemolyzáló Streptococcusok és Staphylococcusok ellen, valamint helyi kezelésben is.

back ~

visszafelé ható ~ Obstructio következtében megnövekedett nyomás a keringésben, amely a vér továbbítását akadályozza. Ilyen például a mitralis billentyű hibája vagy a bal kamra elégtelensége következtében kialakuló pulmonalis pangás.

baclofen

gerincsérülés, ill. sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott izomrelaxáns, a GABAb receptorokon hat.

bacteraemia

Baktériumok jelenléte a véráramban, lehet átmeneti pl. fogászati vagy egyéb kisebb beavatkozás után fellépő, ill. lehet állandó jellegű, vagy rekurrens, egy általánosabb fertőzés eredményeképpen.

bacterial food ~

bakteriális ételmérgezés Általánosan használt kifejezés enteritises vagy gastroenteritises állapotokra (kivéve a hastífuszt és a dysenteriát), amelyeket a baktériumok osztódása vagy oldható bakteriális exotoxin okoz.

bacterialis ~

FOGÁSZAT A fog felszínén tapadó filamentózus és nagyszámú kisebb mikroorganizmus tömege, amelyek a bakteriális aktivitástól és a környezeti faktoroktól függően cariesre, fogkőre vagy a szomszédos szövetek gyulladásos folyamataira hajlamosíthatnak. SZIN dental p.

bactericid

A baktériumokat ölő ágens, vegyület általános megnevezése.

bacterioagglutinin

a baktériumokat agglutináló, kicsapó antitest neve.

bacteriochlorin

a baktériumok klorofilljának alapvegyülete.

bacteriochlorophyll

a fotoszintézist végző baktériumok klorofilljának általános neve.

bacteriocinogenic ~'s

bacteriocinogén ~-k Bakteriális eredetű ~, a bakteriocinek feldolgozásáért felelős. SZIN bacteriocinogens.

bacteriocinok

egyes baktériumok által termelt fehérjék, amelyek bacteriocinogén plazmidekkel bírnak, és a közeli baktériumtörzseket ennek révén elpusztítják. Ez a hatás az antibiotikumokénál szűkebb spektrumú, de jóval hatásosabb.

bacteriofluorescein

baktériumok által termelt fluoreszkáló festékanyag.

bacteriogén

baktérium/ok által okozott (jelenség, betegség stb.)

bacteriogén ~

erythrocyták összecsapzódása baktériumok, vagy valamely baktérium termékének (bakterioagglutinin) hatására

bacterioidosis

Bacteroides fertőzés

bacteriolysin

A baktériumsejtekkel, mint antigénekkel összefüggésben létrejött antitest, komplement jelenlétében lysist, sejtfeloldódást okoz.

bacteriolysis

A baktériumok feloldódása, pl. enzimek, hipotóniás oldatok, speciális antitestek vagy komplement jelenlétében.

bacteriolytikus

A baktériumok lysisével, feloldódásával kapcsolatos (képesség, sajátság)

bacteriopexia

Fagocitasejtek által okozott baktérium-immobilizáció.

bacteriophag

Baktériumok iránt speciális affinitással bíró vírus. Mint az egyéb vírusok, DNS-t, vagy RNS-t tartalmaz, alakja az egyszerű filamentosustól a bonyolult farki résszel bíró típusig terjedhet.

bacteriophagia

a baktériumok lebomlása bacteriophagok működését követően.

bacteriophytoma

növényi szövetek baktériumok okozta elfajulása, növedéke

bacteriosis

helyi, vagy generalizált (szétterjedt) bakteriális fertőzés

bacteriospermia

a spermában, ejakulátumban baktériumok találhatóak

hirdetés