Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

band shaped

szalag formájú k. függőleges, szürke cornea-opacitás hypercalcaemiában, krónikus iridocyclitisben és Still-betegségben

Bankarts' ~

Bankart-lézió A felkarcsont elülső ficama során megsérti vagy kiszakít egy darabot a fossa glenoidalis elülső ajkából.

bányász-asthma

bányászoknál jelentkező nehézlégzés anthracosis vagy más pneumoconiosis miatt

bányász-betegség

Szin.: ancylostomiasis, bányászok nystagmusa

bányász-görcs

izzadás következtében kialakult nagymértékű sóvesztés okozta görcs

bányász-könyök

bursa olecrani gyulladása folyadékképződéssel

bányászok nystagmusa

megvilágítási, és más viszonyok miatt előforduló szemrezgés szénbányászok között a 19. században

bányásztüdő

Szin.: anthracosis

BAR

beta- adrenoceptor

baragnosis/barognosis

a kezünkben tartott tárgyak súlyának megbecslési képességének elvesztése, ill. a beteg képtelen megállapítani a testek súlyát. Ha az elsődleges érzékelés érintetlen, akkor az ellenoldali parietalis (fali) lebeny sérülése okozza.

Bárány-féle kalorikus ~

A vestibularis működés vizsgálatára használt ~, melynek során a külső hallójáratot meleg és hideg vízzel ingerlik. Normális körülmények között ez ingerli a vestibularis rendszert, minek eredményeként nystagmus és félremutatás észlelhető. Vestibularis betegségben a válasz csökkent vagy teljesen hiányzik.

bárányhimlő ~

Syn varicella-zoster ~.

barbituralismus

a barbiturátok által okozott krónikus abúzus, mérgezés. Jellemző tünetei a bőr berepedezése, fejfájás, hőemelkedés, láz.

barbiturátok

barbitursav származékok, jellemző példa a fenobarbitál nevű vegyület. Ez központi idegrendszeri nyugtató hatású szer, ismert görcsgátló, ma már kevéssé alkalmazzák.

baresthesia

a nyomás, légnyomás érzékelése

baritosis

báriumtartalmú por okozta tüdőbetegség, pneumoconiosis.

báriumos ~

A kontrasztanyagos beöntés egy típusa; bárium, egy a röntgen-sugarakat át nem eresztő anyag bejuttatása az alsó bélszakasz röntgenvizsgálatára.

baro-

nyomással, súllyal kapcsolatos

barometrikus ~ (PB)

légköri p. A környező atmoszféra abszolút nyomása, ami függ az időjárástól, a magasságtól stb. Millibarban (meteorológia), Hgmm-ben vagy torrban (légzésfiziológia) mérjük. A tengerszinten egy atmoszféra (atm., 760 Hgmm vagy torr) egyenlő 14,69595 lb/sq in, 1013,25 millibar, 1013x106 din/cm2 és SI egységben 101,325 pascal (Pa).

baroreceptor

nyomásérzékeny receptor, főként a szívben, a vena cava-ban, az aortában, a carotis sinusban található receptor, az érfali nyomásváltozásra (nyomásemelkedésre) érzékeny.

barosinusitis

az (orr) melléküregek nyálkahártyájának gyulladása, amely nyomáskülönbségen alapul, magasságváltozás, és a melléküreg obstrukciója okozhatja.

barotaxis

az élő szövet reagálása a nyomásváltozásra.

barotitis media

a középfül nyálkahártyájának gyulladása, amely magasság- és légnyomásváltozás következményeképpen jön létre.

barotrauma

korábban a középfül, ill. az orrmelléküregek légnyomásváltozásra bekövetkezett sérülését leíró kifejezés volt. Ma már a tüdőt érintő légnyomásváltozást követő mechanikus sérülést jelenti, amely bekövetkezhet pl. lélegeztetőgépen, ha a beteget magas légnyomásnak teszik ki (pulmonalis ~).

Barrett ~

másnéven Barrett nyelőcső, a nyelőcső alsó szakaszának fekélyes állapota.

barrier

gát, pszichiátriában jelenthet gátlást is, amely a személyes problémákkal való megküzdésben jelentkező gátló mechanizmusra utal.

barrier ~

A spermiumok méhszájon való áthaladását megakadályozó mechanikus eszköz, mely rendszerint valamilyen spermicid szerrel együtt használatos, pl. hüvelyi diaphragma.

Barth-féle ~

Egy bélkacs a ductus vitellointestinalis persistens és a hasfal között.

Bartholin ~

Syn ~ vestibularis major.

Bartholini-~

A glandula vestibularis majorból, illetve járataiból képződött c.

bartholinitis

a vulvovaginalis Bartholin-mirigy gyulladása

Bartonella

emberben és rovar-vektorokban megtalálható baktériumnem. Kicsiny, Gram-negatív coccillobacilláris mikroorganizmus, főként HIV betegekben indolens, progresszív fertőző betegséget okozhat.

bartonellosis

A Bartonella nembe tartozó baktériumfajok egyike okozta fertőző betegség.

Barton-féle ~

A radius distalis részének törése a radiocarpalis ízület dislocatiojával.

baryto-

báriumot tartalmazó ásványt jelölő előtag.

basal ~

lamina basalis syn stratum basale (1).

basal ~ of choroid

lamina basalis choroideae syn lamina basalis choroideae.

basal ~ of ciliary body

lamina basalis corpus ciliare a sugártest belső rétege, folytatása az érhártya alaphártyájának; a retina pigmentrétegét táplálja.

basal ~ of neural tube

velőcső alaphártyája az embrióban található velőcső lateralis nyúlványainak ventralis kitüremkedése; a benne található neuroblastokból szomatikus és visceralis motoneuronok fejlődnek.

basalioma

Lassan növekvő, rosszindulatú daganat, mely a bőr alsó, ún. bazális rétegéből indul ki. Első leírója Krompecher Ödön, magyar pathologus volt.

basalis

1. Anatómiailag alap, alapi, alappal összefüggésben álló fogalom. Jelentheti még élettani szempontból valamely működés alap, tehát normál állapotát, értékét. (pontosabban: nem a minimumértéket, hanem a normálisnak tekintett értéket.)

basalis ~

Egy, vagy több szedatívum parenteralis adása, amelyben olyan állapot érendő el, hogy a beteg tudata kellőképpen csökkenjen röviddel az általános altatás megkezdése előtt.

basalis ~

Törzsdúcok. Nagy szürkeállomány-tömeg az agyféltekék alapján; a corpus striatum (nucleus caudatus, lentiformis) és az ezekhez kapcsolódó sejtcsoportok csakúgy, mint a nucleus subthalamicus, valamint a substantia nigra.

basalis ~

Syn basalis test.

basalsejtes ~

Syn basalsejtes carcinoma.

basalsejtes ~

Lassan növekvő, invazív, áttéteket azonban rendszerint nem adó, leggyakrabban idősebb, illetve fehér bőrű egyének epidermiséből vagy szőrtüszőiből kiinduló daganat. Syn basalioma.

basalsejtes ~

Gyermek- vagy serdülőkorban megfigyelhető örökletes betegség, melyet a szemhéjakon, az orron, az állon, a nyakon és a hónaljakban elhelyezkedő hússzínű, szövettanilag a basalsejtes epitheliomától elkülöníthetetlen papulák jellemeznek; az elváltozások általában jóindulatúak, de néhány esetben rosszindulatú átalakulásuk előfordul.

BASDAI

Bath-féle spyondylitis ankylopoetica-aktivitási index

base ~

bázispár Két heterociklusos nukleinsavbázis által alkotott komplex, amelyek közül az egyik pirimidin, a másik purin alapú, kapcsolódásukat hidrogénkötések biztosítják. A bázispárok alkotják a DNS szerkezetének alapját. A guanin általában citozinhoz (G-C), az adenin timinhez (A-T) vagy uracilhoz (A-U) kapcsolódik. A komplementerbázisok sorrendje a dupla szálú DNS-molekula bármelyik szálán fehérjék szintetizálásához szükséges aminosavsorrendet kódol. Bázistripletek (kodon) határozzák meg mind a 20 aminosavat. A fehérjeszintézis során (transzláció) messenger-RNS és riboszómák közvetítésével a DNS-szál aminosavsorrendje alapján fehérjeláncok keletkeznek, amelyek azután a sejt belsejébe kerülnek.

base~

basalis vonal A koponya körülbelüli alapvonala, az infraorbitalis redőtől a tarkó közepéig húzódik, metszve a külső hallójárat felső szélét; a koponya akkor van anatómiai helyzetében, amikor ez a vonal vízszintes. syn orbitomeatal l.

hirdetés