Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

autoimmunitás

Olyan állapot, amelyben a beteg saját szöveteit az immunrendszere károsítja (pl. autoimmun betegségekben)

autoimmunizáció

az autoimmunitás indukciója

autoimmunocytopenia

anaemia, thrombocytopenia és leukopenia, mint cytotoxicus immunreakciók eredménye

autoinfekció

1. Kórokozók, paraziták általi újrafertőződés, miután a beteg egyszer átesett már a fertőzéses cikluson. 2. A parazita petéjével történő direkt kontaktus okozta ismételt fertőzés, pl. ujjakkal átvitt féregpeték okozta ismételt fertőzés (analis-oralis út). Szinonima: autoreinfekció

autoinfusio

A végtagok , vagy más területek (pl. lép) vérét kötéssel, nyomással a szervezet létfontosságú részébe irányítják, ezzel a vérnyomást emelik, és a keringést stabilizálják. Gyors és nagyfokú vér, vagy más folyadék vesztés esetén alkalmazzák. Vö: autotransfusio

autoinoculatio

Másodlagos fertőzés, amely egy már a szervezetben jelenlévő fertőzéses gócból terjed át más szervekre.

autointoxicatio

A mérgezés az anyagcseréből származó salakanyag, bélből felszívódó mérgező anyagok révén történik, vagy pedig elhalt és fertőzött szövetekből (pl. gangréna) származik. Szinonima: endogén toxicosis

autoisolysin

Antitest, amely komplement jelenlétében a beteg szervezetében sejtlysist idéz elő. Az ~-t a saját szervezet állította elő, illetve azonos fajban is képes lyticus hatását kifejteni.

autokatalízis

Olyan vegyi reakció, amelyben egy, vagy több keletkező termék maga is gyorsítja a reakciót. Így tehát a folyamat lassan kezdődik, majd gyorsan nő a sebessége. Vö: láncreakció

autokeratoplastica

A cornea szövetének a beteg egyik szeméből a másikba való átültetése

autokinesia, autokinesis

akaratlagos mozgás (auto- + gör: kinesis, mozgás)

autokláv

Olyan készülék, amelyben gőznyomás alatt folyik a sterilizálás. (auto- + lat: clavis, kulcs)

autológ

1. természetesen és normális körülmények között a szövetek bizonyos típusában, vagy a szervezet specifikus struktúrájában megjelenő 2. Olyan sejtből származó daganat, amely közönségesen is az adott helyen található (pl. a nyelőcső felső részében található elszarusodó laphámsejtes carcinoma). 3. Transzplantáció: olyan beültetett graft, amelynél a donor és a recipiens ugyanazon személy. (auto- + gör: logos, viszony)

autolog ~

Syn autograft.

autolysatum

autolysisből származó anyagok keveréke

autolysin

Antitest, amely sejtek oldódását okozza azon személyben, akiben ez az antitest képződött.

autolysis

Különböző (főként elhalt, vagy degenerált) sejtek enzimatikus önemésztése a bennük lévő enzimek által;szinonima: autodigestio (auto- + gör: lysis, oldás)

autolyticus ~

Olyan enzim, mely képes az őt termelő sejt lysisére.

automatismus

1. akarattól, vagy a központi beidegzéstől független, pl a szívverés 2. Epilepsziás roham, amely sztereotip pszichés, szenzoros, vagy motoros jelenségeket mutat, miközben a beteg öntudatlan. 3. Tudatos szándék nélküli, ismétlődő cselekvés, mely gyakran értelmetlen. (gör: automatos, önmozgó + in) Szinonima: telergia

autonom

önálló, független

autonóm ~

Zsigeri ~. Ld autonóm idegrendszer.

autonom ~ok

Véredényekkel és zsigerekkel kapcsolatban lévő idegfonat, amelynek szimpatikus, paraszimpatikus és szenzoros rostjai vannak.

autooxidáció

könnyen oxidálódó anyag direkt, enzimhatás nélküli reakciója a molekuláris oxigénnel normál hőmérsékleten

autophagia

1. saját testrész rágása, a Lesch-Nyhan szindróma egyik tünete 2. a szervezet anyagcsere egyensúlyának fenntartása, saját tartalékainak felélésével (auto- + gör: phago, enni)

autoplasticus ~

Syn autograft.

autoplasztika

sérült testrész helyreállító műtéte a test más részéről vett szövettel

autopositive endexpiratory ~ (auto-PEEP)

autopozitív kilégzésvégi nyomás A nem megfelelő kilégzési idő következtében a tüdő perifériás részén kialakuló állapot, amely a tüdőegységek tökéletlen kiürülése következtében jön létre. SZIN intrinsic PEEP, occult PEEP.

autopsia

Boncolás; a holttest szerveinek vizsgálata a halál okának feltárására, illetve annak megállapítására, hogy milyen patológiai elváltozások vannak jelen a szervekben. (gör: autopsia, saját szemeivel látni) Szinonima: necropsia

autopsiás ~

verruca necrogenica.

autoradiográfia

Szövettani metszet felületére felvitt fotóemulzió segítségével végzett eljárás, mely a szövetekben kimutatható radioaktivitás eloszlásának ábrázolására alkalmas. Szinonima: radioautográfia

autoregulatio

1. Egy szerv állandó vérellátásának automatikus biztosítása akkor is, ha az ellátó artériában a nyomás változik. 2. Általában valamennyi biológiai rendszerben találunk olyan szabályozó mechanizmust, amely egy adott változást képes nagyrészt, vagy teljes mértékben kompenzálni. Pl. a baroreceptor reflex a szisztémás vérnyomás autoregulációjának alapját képezi.

autoreproductio

Egy gén, vírus, vagy általában egy nukleoprotein molekulának az a képessége hogy egy másik, vele azonos molekula szintézisét a sejtben található kisebb molekulákból elvégezze.

autosuggestio

1. Állandó ragaszkodás egy eszméhez, egy elképzeléshez, mely szellemi és testi működésbeli változásokat indít el. 2. Az agyban az előzetesen szerzett benyomásokat reprodukálni, hogy ez által új eszmék és cselekedetek valósuljanak meg.

autoszérum

Saját vérből előállított szérum, amelyet autoszeroterápia céljából alkalmaznak.

autoszóma

A szex kromoszómákon kívül minden más kromoszóma. Az autoszómák normálisan párosával vannak jelen a szomatikus sejtekben és egyesével az ivarsejtekben. (auto- + gör: soma, test)

autoszomális

autoszómával kapcsolatos

autoszomális ~

Bármely kromoszómán, kivéve a szexkromoszómákat (X, Y) elhelyezkedő ~.

autotopagnosia

Saját testen való tájékozódási képesség elvesztése, amelyet a parietalis lebeny elváltozása okoz. Vö: somatotopagnosia (auto- + gör: topos, hely + a-, fosztóképző + gnosis)

autotransfusio

a beteg saját vérének levétele, majd visszaadása; vö: autoinfusio.

autotransplantatio

autograft beültetése

autotransplantatum

szinonima: autograft

autotroph

Olyan mikroorganizmus, amely csak szervetlen anyagot (pl. szén-dioxidot szénforrásként) képes saját táplálkozásában felhasználni. (auto- + gör: trophé, táplálás)

auxano-, auxo-, aux

megnövelni, pl. nagyságot, intenzitást, sebességet (gör: auxano, növelni)

auxanográfia

Auxanogramok alkalmazása a különböző feltételek tanulmányozására a baktériumok növekedésében.

auxanogram

Baktériumok lemeztenyészete, amelyben különböző feltételeket adnak meg, hogy ezek hatását vizsgálják a baktériumok növekedésére. (auxano- + gör: gramma, valamit leírni)

auxesis

nagyság-növekedés, főként hypertrophiára vonatkozik

auxiliaris

1. növekvő kapacitásban működő, kiegészítő 2. alárendeltként működik, másodlagos

auxo-

ld: auxano-

auxochrom

Egy festékmolekulában az a vegyi csoport, amelynek segítségével a festék reaktív csoportokhoz kapcsolódik a szövetekben. (auxo- + gör: chroma, szín)

auxotonicus

Olyan állapot jelölése, amelyben a kontraháló izom fokozott terhelésre megrövidül. Vö: isometriás (2), isotonicus (3)

hirdetés