Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

atherogen

az atherogenesis folyamatát fokozó (hatás)

atherogenesis

atheroma képződés, az arteriosclerosis pathogenesisében játszik szerepet

atheroma

arteriák intimájában lévő sárgás lipidlerakódás (gör: athéré, zabkása + oma, tumor)

atheromatosus

atheromával kapcsolatos

atheromatosus ~

Lipid anyag lokális felhalmozódása (atheroma) az artériák intimalis és subintimalis területén, ami később fibrosus, elmeszesedő szűkületet eredményez.

atherosclerosis

Arteriosclerosis, amelyet szabálytalan eloszlásban jelentkező lipoid lerakódások jellemeznek az intimában a közepes nagyságú artériákban. Az ilyen lipid depositumok nyomán fibrosis és meszesedés jön létre. Az arteriosclerosis kialakulását súlyosbíthatja pl. magas vérnyomás, dohányzás, toxikus környezeti hatások. A kialakuló plakkok akadályozzák, sőt teljesen el is zárhatják a véráramlás útját.

atheroscleroticus

atherosclerosissal jellemezhető

athetoid

athetosisra emlékeztető

athetosis

Lassú, vonagló akaratlan flexiós, extensiós, pronatios, supinatios mozgás a karokban, az ujjakban, de előfordul a lábon is. Extrapyramidalis elváltozások okozzák. (gör: athetos, elhelyezkedés)

athetoticus

athetosissal kapcsolatos, azzal jellemezhető

athrophiás ~

A látóidegfő fiziológiás bemélyedésének fokozódása a látóideg atrophiaja miatt.

athymia

1. kóros érzéketlenség, érzelemmentesség 2. thymus mirigy congenitalis hiánya, gyakori ilyenkor az immundeficiencia is. (gör: a-, fosztóképző + thymos, érzelem, thymus)

athyroidismus

Congenitalis pajzsmirigy hiány, vagy oly mértékű szuppressziója a pajzsmirigynek, hogy az nem képes hormontermelésre. Ld: hypothyroidismus

AT-II

angiotenzin-II (receptor)

atípusos verrucosus ~

Libman-Sacks endocarditis.

atka typhus

Szin.: tsutsugamushi betegség

ATL

adult (felnőttkori) T sejtes leukaemia, vagy adult (felnőttkori) T sejtes lymphoma

átlagos vörösvértest-térfogat ~ (mean corpuscular ~, MCV)

A vörösvértestek átlagos térfogata, melyet a haematokrit érték és a vörösvértestszám alapján számolnak ki, erythrocyta indexszámként.

atlanto-, atlo-

az atlasra (a fejet támasztó csigolyára) vonatkozó (gör: Atlas a görög mitológiában szereplő Titán, aki vállaival tartotta az egeket.)

atlantoaxialis

az atlasra és az axisra, vagy az első két csigolya ízületére vonatkozó; szinonima: atloaxoidalis

atlas

Az első nyakcsigolya, amely az os occipitaléval ízesül. (gör: Atlas a görög mitológiában az a Titán, aki vállával támasztotta meg az eget.)

atlétikai ~

Atléták számára biztosított átfogó egészségügyi ellátás, beleértve a megelőzést, a betegségek, sérülések kiderítését, elsősegélynyújtást és sürgősségi ellátást, rehabilitációt, és a mindezzel összefüggő egyéb szolgáltatást.

atlo-

ld. atlanto-

atloaxoidalis

szinonima: atlantoaxialis

atm

standard atmoszféra

átmeneti ~

Syn ideiglenes d.

átmeneti ~

Két lebenyt vagy két fő gyrust a sulcus mélyén összekötő kis tekervény.

átmeneti acantholyticus ~

A mellkason mutatkozó, viszkető, papularis kiütés, mely elszórtan a háton és a karok lateralis területén is megjelenhet. Hetekig, hónapokig fennáll. Főleg 40 év feletti férfiakon észlelhető.

átmeneti csecsemőkori ~

Az elsődleges immundeficienciák egyik csecsemőkorban előforduló típusa, oka valószínűleg a nyirokszövetek éretlensége.

átmeneti p.

Élettani körülmények között később elcsontosodó és ezáltal a csontváz részét alkotó p. Syn előp.

átmeneti sejtes ~

Elsősorban a húgyhólyagban, az ureterben és a vesemedencében megtalálható átmeneti hámból kiinduló rosszindulatú daganat.

átmenő ~

Mindkét végén nyitott, perforált draincsővel végzett folyadéklebocsájtás és egyben a csövön keresztül az üreg átmosása.

atmo-

prefixum, amely gőzt, vagy párát jelent (gör: atmos, gőz, pára)

atmoszféra

1. egy adott testet körülvevő gáz, gáz médium 2. a légnyomás egysége. (gör: atmo + sphere, szféra)

ATMP

fejlett terápiás készítmény

atom

Egy elem régebbi elképzelés szerinti legkisebb része, amely neve szerint oszthatatlannak tekinthető. A radioaktivitás felfedezése igazolta a szubatomi részecskék, nevezetesen a proton, neutron és elektron létezését. Az első kettő az atom magjának tömegét teszi ki. Most már azt is tudjuk, hogy a szubatomi részecskék is tovább oszthatók hadronokra, leptonokra és quarkokra. (gör: atomos, oszthatatlan)

atomi tömeg ~

A tömeg ~e, definíció szerint egy C12 atom 1/12-ével egyenlő, mely megfelel 1.6605402 x 10-27 kg-nak; az energia szempontjából 1 ate egyenlő 931.49432 MeV-tal. Vö. dalton.

atónia

relaxáció, lazaság, tónus hiánya, petyhüdtség

atóniás

relaxálódott, tónus- és feszültségmentes

atopia

Genetikailag meghatározott hiperszenzitivitási állapot a környezeti allergének iránt. I. típusú allergiás reakció és betegségcsoport (pl. asthma, szénaláz és atopiás dermatitis), amelyet fokozott IgE antitest felszabadulás jellemez. (gör: atopia, idegenség)

atopiás

atopiával kapcsolatos, vagy atopiával jellemezhető (gör: atopos, helyen kívüli, idegen)

atopiás

a conjunctiva krónikus papillaris gyulladása Trantas-pontokat (meszes csomócskák a limbusban) mutatva olyan betegeken, akik anamnesisében hypersensitivitas fordul elő.

atopiás ~

Atopia részjelensége, melybe beletartozik az infantilis és a flexuralis ekzema.

atopognosia, atopognosis

Érzékszervi figyelmetlenség, képtelenség, egy érzést megfelelő lokalizálására; rendszerint ellenoldali parietalis lebeny laesio esetén alakul ki. (gör: a-, fosztóképző + topos, hely + gnosis, ismeret)

atoxikus

nem toxikus

ATP

adenozin 5"-trifoszfát

ATP

adenozin trifoszfát

ATPáz

adenozin trifoszfatáz

ATPS ~

Egy gáz térfogata szobahőmérsékleten, légnyomáson és vízgőzzel telített állapotban (ambient (A) temperature (T) and barometric pressure (P) saturated (S) with water vapor)

ATRA

tretinoin

hirdetés