Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

auditoros

hallási érzethez tartozó, vagy a hallásszervet illető (lat: audi, hallani)

auditoros ~

az agykéreg hallási területe; szinonima: auditoros cortex

auditoros ~

A nyelv és beszéd hallásának, hallás általi megértésének hiánya jellemzi, beleértve a diktálás megértésének képtelenségét is, noha a beteg hallása rendben van. Spontán beszéd, olvasás és írás nem érintett.

auditoros ~

Hallóhólyag, azon invaginált ectodermaból kialakuló páros tömlőcskék egyike, melyek a belsőfül membranosus labyrinthusaban fejlődnek ki. Syn oticus v.

auditoros ~

Meniére-szindróma. Syn Meniére betegség.

auditoros d~

Hangra adott túlzott válaszreakció (pl. a hang intenzitása vagy újszerűsége következtében).

auditory ~'s

auditoros, halló ~-k páros benyomat az embrió fejének két oldalán. A jövőbeli halló vesiculák helyét jelöli.

auditory brainstem response ~ (ABR)

A hallási funkcióknak olyan elektrofiziológiai vizsgálata, amely méri a hallóideg által képezett válaszokat, valamint azokat, amelyek az agytörzsben keletkeznek ismételt hallási ingerek kapcsán. Szinonima: brainstem evoked response ~

aura, pl. aurae

1. Szubjektív tünetek, amelyek bevezetik a partialis epilepsziás görcsöket; gyakran jellemzi azt az agyi régiót, ahonnan a roham kiindul (pl. vizuális aura occipitalis lebenyre jellemzően, hallási aura a temporalis lebenyre utalva). 2. a migrén típusú fejfájást bevezető szubjektív tünetek (pl. fuvallat, szag, fényvillanás érzése)

auri-

összetett alak, fülre utal; ld: ot-, oto- (lat: auris, fül)

auricula

1. fülkagyló 2. fülcse (pitvarban)

auriculare

(pl. auricularia) craniometriás pont a külső hallójárat nyílásának közepén (lat: auricularis, füllel kapcsolatos)

auricularis

füllel, vagy fülcsével kapcsolatos

auricularis ~

auricularis ~ SZIN auriculare.

auriculotemporalis

füllel és a temporalis régióval kapcsolatos

auris

(pl. aures) fül (lat)

aurum

arany

auscultatio

Hallgatózás; a test különböző szerveiből származó hangok meghallgatása, mint diagnosztikai módszer, rendszerint sztetoszkóppal, fonendoszkóppal történik. (lat: ausculto, hallgatni valamire)

auscultatiós ~

A mellkas vagy egyéb testrész ~val egyidejű hallgatózása, ami segíti a p. által keltett hang meghallását.

Austin-Flint ~

Austin-Flint-fenomén Relatív mitralis stenosis által okozott zörej. A mitralis szájadék beszűkülését az aortából történő regurgitáció okozza, melynek során a regurgitáló véráram nyomást gyakorol az elülső mitralis billentyűre. SZIN Austin Flint murmur.

authoriter ~

Olyan ~, amelyre a biztonság és a rend utáni fokozott igényt tükröző vonások jellemzők, pl. merevség, feltétel nélküli engedelmesség, bűnbakkeresés, igény az authoritás által meghatározott szabályokra.

autisticus

autizmussal jellemezhető

autizmus

Kóros befelé fordulásra való hajlam, öntörvényűség, a beteg a külvilág realitását nem veszi figyelembe. (gör: autos, önmaga)

auto-, aut-

prefixumok, jelentése önmaga (gör: aut, önmaga)

autoagglutináció

1. nem specifikus összecsapzódása a sejteknek (baktérium, erythrocyta) fiziko-kémiai tényezők hatására 2. Vörösvérsejtek agglutinációja akkor, ha valakinek a szérumában antitest van jelen a saját vérsejtjeivel szemben.

autoagglutinin

agglutináló autoantitest

autoallergia

Megváltozott reakció, amelyben az antitestek (autoantitestek) az illető saját szövetei ellen képződnek, melyeknek inkább destruktív és nem protektív hatásuk van. Szinonima: autoimmunitás

autoantigén

Minden olyan antigén, amely a gazdaszervezetben önmagával szemben antitesttermelést provokál.

autoantitest

Olyan ellenanyag, amely az illető gazdaszervezet antigénjei ellen mutatkozik, és az azt kiváltó antigénnel reagál.

autochton

1. bennszülött, honos 2. helyben keletkező 3. Ahol található, onnan származik, pl. ha egy betegség a szervezet azon részén keletkezett, ahol észleljük. (auto- + gör: chthon, ország)

autoclasis, autoclasia

1. intrinsic okok miatti feldarabolódás 2. progresszív, immunológiai eredetű szöveti destrukció (auto- + gör: klasis, törés)

autocoid

Kémiai anyag, amely kihat a szintézisét végző sejtféleség közelében lévő egyéb sejtek tevékenységére, ezzel lokális hormon, illetve messenger szerepet tölti be. (gör: autos, saját +eidos, alak)

autocrin

Önmagát serkentő olyan molekula saját előállításával, amelynek egyben a receptorával is rendelkezik. (auto- + gör: krino, elválaszt)

autocrin ~

Azon feltevés, hogy a daganatsejtek tartalmaznak egy virális oncogént, amely egy olyan növekedési faktort kódol, amit normálisan más sejttípusok termelnek. Ezáltal a sejt képes a faktort önállóan termelni, ami kontrollálatlan sejtproliferációhoz vezet.

autocytotoxin

cytotoxicus autoantitest

autodermiás ~

Bőr autograft.

autodigestio

önemésztés szinonima: autolysis

autoecholalia

más személy, vagy saját mondásának beteges ismétlése (auto- + echolalia)

autoeroticus

autoerotizmussal kapcsolatos

autoerotizmus

1. masturbatio, önkielégítés 2. szexuális önimádat; ld: narcismus; vö: alloerotizmus (auto- + gör: erotikos, szerelemhez kapcsolódó)

autogamia

Az öntermékenyítés egyik alakja, amelyben a sejtmag szétválása a sejt oszlása nélkül megy végbe. Az így kialakult két pronucleus ismét egyesül és synkariont alkot. Más esetben a sejttest kettéoszlik, de a két leánysejt azonnal ismét egyesül. (auto- + gör: gamos, házasság)

autogén ~

Syn autograft.

autogen ~

A beteg saját baktériumainak tenyészetéből készített ~.

autograft

Szövet, vagy szerv, amelyet új helyre ültetnek át ugyanazon személy testében. Szinonima: autolog graft, autotranszplantátum (auto- + A.S. graef)

autohemagglutináció

a vörösvérsejtek autoagglutinációja

autohemolysin

Olyan autoantitest, amely a vörösvértestek lysisét okozza ugyanazon ember szervezetében, ahol ez az ellenanyag termelődött.

autohemolysis

Egyes betegségekben megjelenő hemolysis, amely autohemolysin hatására következik be.

autoimmun

Az illető saját szövetéből eredő, saját szövetei ellen irányuló immunjelenségek (pl. autoimmun betegségekben)

autoimmun ~

ld. Hashimoto ~

autoimmun hemolitikus ~

1. hideg hemagglutinin okozta hemolitikus ~ 2. Meleg típusú antitest okozta, szerzett hemolitikus anaemia; az antitest a beteg saját vörösvérsejtjeivel reagál, az antigén specificitás főként az Rh-komplexben található meg. Idiopathiás, vagy szekunder (daganat által provokált, autoimmun vagy egyéb) eredetű lehet.

hirdetés