Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

ASD

pitvari septumdefektus

A-sejt

A pancreas vagy a hypophysis elülső lebenyének α-sejtjei.

asepsis

élő patogén mikroorganizmustól mentes állapot, környezet (gör: a- + sepsis, rothadás)

asepticus

asepsishez kapcsolódó, azzal jellemezhető, nem fertőző

asepticus ~

Fertőzés hiányában, helyi ischaemia következtében létrejövő szövetelhalás, vagy szövetpusztulás. Syn avascularis n.

ASEX

ASEX (Arizona Sexual Experience) kérdőív

ASO

antistreptolysin-O

ASO titer/teszt

Antistreptolysin O titer, a streptococcus nevű baktérium elleni antitestek mennyiségét jelzi

ASO-PCR

allélspecifikus oligonukleotid polimeráz láncreakció

Asp

aszparaginsav, vagy annak gyöki alakja

aspergilloma

1. Aspergillus okozta fertőzéses granuloma 2. bronchopulmonalis aspergillosis változata, az Aspergillus fumigatus labdaszerű tömege kolonizálja a tüdő már eddig is létezett üregét. (Aspergillus + -oma, tumor)

aspergillosis

Aspergillus jelenléte a szövetekben, emberi, vagy állati nyálkahártyákon és az általa okozott tünetegyüttes

asphyxia

Az oxigén és szén-dioxid légzéssel történő cseréjének zavara, mely kombinálódik hypercapniával, hypoxiával és anoxiával. (gör: a-, fosztóképző + sphyzo, dobog)

aspirációs~

másnéven tű~

aspiratio

1. gáznak, vagy folyadéknak a testüregekbőlszívással történő eltávolítása 2. belégzéskor a légutakba kerülő folyadék, idegen test, vagy hányadék 3. Műtéti technika a cataracta leszívására, amely csupán apró cornealis bemetszést, a lencse tokjának felhasítását, a lencse anyagának fragmentálását és tűvel történő eltávolítását igényli. (lat: aspiro, belélegezni)

aspiratiós ~

Idegen anyag - általában ételdarabok, hányadék - bronchusokba történő belégzése következtében kialakuló bronchopneumonia. A p. másodlagosan, a légutakban jelenlévő folyadék, vér, nyál vagy gyomortartalom következtében alakul ki.

aspirator

Olyan szerkezet, amely folyadék, ill. gáz testüregekből történő leszívására alkalmas. Tartozik hozzá egy üreges tű, vagy trokár és kanül, egy vákuumrendszerrel összekötő cső, és fecskendő, vagy leszívó pumpa.

asplenia

lép hiánya

assay

1. teszt, vizsgálat 2. megvizsgálni, analizálni 3. mennyiségi és minőségi elemzése egy anyagnak tisztaságra, toxicitásra, ill. ilyen vizsgálatnak az eredménye (lat: exagium, mérés)

assimilatio

1. felépítő anyagcsere-folyamatok 2. átformálódás, hasonulás (lat: assimilo, hasonlít)

assimilatiós ~

Szakralizáció-rendellenesség, amelyben az utolsó ágyéki csigolya processus transversusa összenő a keresztcsonttal vagy az utolsó keresztcsonti csigolya az első farkcsontival.

asszisztált ~

Mechanikus vagy manuális úton létrehozott pozitív nyomás alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő gáz(ok)ra a légzés során, a tüdő gázcseréjének megnövelésére. Syn asszisztált respiratio.

asszisztált-kontrollált ~

Mesterséges lélegeztetés, melynek során a belégzés automatikusan kiváltódik egy adott időtartam után, ha a beteg még nem kezdett el önállóan belélegezni. Vö. asszisztált ~, kontrollált ~.

asszisztens

Segéd; olyan személy, aki az orvost segíti adminisztratív és rutin technikai munkájában.

asszociáció

1. személyek, dolgok, eszmék társulása közös tényezők következtében 2. két eszmének, eseménynek, vagy pszichés jelenségnek tanulási , vagy tapasztalati úton történő társítása 3. statisztikai függés két, vagy több esemény, jellemző, vagy más változó között (lat: associo, társul)

asszociációs ~

az agykéreg társításos areája; szinonima: asszociációs cortex

asszociációs ~

Az agykéreg nagy kiterjedésű, hagyományos értelemben sem érző, sem mozgató funkciót nem végző, hanem a sensoros információk magasabb szintű feldolgozásában, a multisensoros és a sensorimotor integrációban részt vevő cortexrégiók. Syn asszociációs régiók.

asszociációs ~

Összekapcsoló rostok. Idegi összeköttetések ugyanazon hemispherium különböző területei között, illetve a gerincvelőben ugyanazon oldali különböző szegmentumok között.

asszociációs ~

Gondolattársítási ~. A vizsgált személynek egy szót (inger szó) mondanak, amire azonnal válaszolnia kell egy olyan másik szóval (reagáló szó), amelyik az elsőről jut eszébe. A pszichiátriában és a pszichológiában használt diagnosztikai ~.

asszociatív ~

szinonima: vezetéses ~

AST

aszpartát aminotranszferáz

AST

aorta stenosis

AST

aszpartát-aminotranszferáz

astasia

izmok koordinációjának elveszítése miatti állóképtelenség (gör: a-, fosztóképző + stasis, állás)

astasiaabasia

Járásképteleség egy formája, melynél a lépés bizarr, a beteg ingadozik, majdnem elesik, de az utolsó pillanatban helyreáll egyensúlya. Szinonima: Blocq-betegség

asteatosis

csökkent, vagy megszűnt lipidszekréció a faggyúmirigyekben (gör: a-, fosztóképző + stear, zsír)

astereognosis

tárgyak térbeli formájának tapintással történő felismerésének kiesése; szinonima: tapintási agnosia (gör: a-, fosztóképző + stereos, szolid + gnosis, ismeret)

asterion

craniometriás pont a lamboid, az occipitomastoid és a parietomastoid varratok között

asterixis

Akaratlan, rángásos mozgás, mely főleg a kezekben jelentkezik. Metabolikus, vagy toxikus encephalopathiákban észleljük, pl. hepaticus encephalopathiában. Ide tartozik a flapping tremor, vagyis a tenyerek repkedő mozgatása. (gör: a-, fosztóképző + stérixis, fix helyzet)

asternia

sternum veleszületett hiánya (gör: a-, fosztóképző + sternon, mell)

asthenia

gyengeség, erőtlenség (gör: a-, fosztóképző + sthenos, erő)

astheniás

1. astheniával kapcsolatos 2. vékony, gyenge testi alkatú

asthenopia

A látási elfáradás szubjektív érzése, amely könnyezéssel, kellemetlen szem- és fejfájással jár együtt. A szem túlzott használatával lehet kapcsolatban. (gör: asthenia, gyengeség, + ops, szem)

asthenospermia

A spermiumok mozgásának csökkenése, vagy hiánya, melyet gyakran látjuk infertilitásban. (gör: asthenia, gyengeség + sperma, mag)

asthma

rohamokban jelentkező nehézlégzés

asthmás ~

bronchospasmust keltő, vagy azt súlyosbító ~.

asthmaticus

asthmával kapcsolatos, vagy asthmában szenvedő

astigmaticus ~

syn cylindricus ~.

astigmatismus

1. A lencse, vagy más törőközeg a különböző meridiánban más és más törésmutatóval rendelkezik. 2. Egyenlőtlen görbület mutatkozik a különböző meridiánokban egyik, vagy több törési felületen (pl. corneán, a lencse elülső, vagy hátsó felszínén). Ennek következtében a fény nem egyetlen pontban fókuszálódik a retinán. Szinonima: astigmia (gör: a-, fosztóképző + stigma, pont)

astigmia

szinonima: astigmatismus

hirdetés