Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

astigmometria

az astigmatismus formájának és fokának a mérése

astomia

száj congenitalis hiánya

astragalectomia

astragalus (talus) műtéti eltávolítása (astragalus +gör: ektomé, kivágás)

astragalus

szinonima: talus

astroblast

Primitív sejt, amely astrocytává érik. (gör: astron, csillag + blastos, csira)

astroblastoma

Relatíve gyengén differenciált glioma, amelyet fiatal, éretlen, tumoros astroblast sejtek alkotnak rövid fibrillummal kis erekre tapadva, gyakori a radiális elrendezésük. (astro + gör: blastos, csira + oma, daganat)

astrocyta

Egyike az idegrendszer neuroglia sejtjeinek. Szinonima: astroglia, macroglia (gör: astron, csillag + kytos, üreg, sejt)

astrocytoma

Astrocytákból eredő glioma, mely ált. 20 évnél fiatalabb személyeken, gyakran a kisagy felszínén keletkezik. Felnőtteken gyorsan növekvő formája invazív és kiterjedő, ld: glioblastoma multiforme. (gör: astron, csillag + kytos, sejt + oma, tumor)

astroglia

szinonima: astrocyta (gör: astron, csillag + neuroglia)

ásvány

földkéregben található homogén szervetlen anyag

ásványolaj

kőolajból nyert folyékony szénhidrátok keveréke, gyógyszerészetben vivőanyagként, valamint bélrendszeri síkosító anyagként használják

ásványvíz

bizonyos sók nagyobb mennyiségét tartalmazó víz, ami gyógyító tulajdonsággal rendelkezik

asymbolia

Az aphasia egyik formája, amelyben a jelentősebb szimbólumokat és jeleket a beteg nem képes értelmezni. (gör: a-, fosztóképző + symbolon, külső jel)

asynclitismus

synclitismus, illetve parallelizmus hiánya a gyermek mutatkozó részének tengelye és a medence tengelye között szüléskor. (gör: a-, fosztóképző + syn-klino, összehajolni)

asyndesis

1. Ritkán használt elnevezés olyan szellemi károsodásra, amelyben a különböző eszméket, vagy gondolatokat a beteg nem képes koherens koncepcióba foglalni. 2. Schizophreniában szenvedők beszéd stílusa, melynél az összekötő gondolatok töredezettsége észlelhető. (gör: a-, fosztóképző + syn, együvé + desis, kapcsol)

asynechia

struktúra megszakadása (gör: a-, fosztóképző + synecheia, folyamatosság)

asynergia

A koordináció hiánya a különböző izmok között, amikor komplex mozgást kell végrehajtani. A komplex mozgást izolált mozdulatokkal hajtja végre a beteg. Rendszerint cerebellaris elváltozás áll a hátterében.

asystolia

szívkontrakció kimaradása, hiánya (gör: a-, fosztóképző + systolé, összehúzódik)

aszexuális

1. Olyan szaporodásra utal, amelyben nem szerepel a sejtmagok fúziója. 2. szexuális vágynak, vagy érdeklődésnek a hiánya (gör: a- fosztóképző + szexuális)

aszexuális ~

Maghasadás, sarjadzás vagy más úton történő szaporodási forma, amelyben a női és férfi sejtek nem fúzionálnak, illetve konjugálódnak. Ld parthenogenesis. Syn heterogenesis (2).

aszexuális ~

nem a hím és nőívarú sejtek egyesülése révén történő ~.

aszimmetrikus

1. szimmetria hiánya normálisan hasonló részek között 2. Az EEG aktivitás amplitúdójának és frekvenciájának jelentős különbsége, amelyet az agy két oldaláról regisztráltak ugyanolyan feltételek között.

aszimptomatikus

tünetmentes, tünetet nem produkáló

aszkorbát

aszkorbinsav sója, vagy észtere

aszkorbinsav

2,3-didehidro-L-threo-hexono-1,4-lakton. A skorbut prevenciójára alkalmas vitamin. Igen hatásos redukálószer, ezért antioxidánsként ételekben alkalmazzák. Szinonima: C-vitamin (gör: a- fosztóképző + lat: scorbutus, skorbut)

aszociális

nem szociális, társadalomtól elvonult, nem érdeklik a társadalmi szabályok, vagy szokások (pl. schizophren betegek, schizoid személyiségek) vö: antiszociális

aszparaginsav

Egyike azon aminosavaknak, amelyekből a fehérjék felépülnek. Szinonima: α-aminoszukcinilsav, α-amino-borostyánkősav

aszpartát

aszparaginsav sója, vagy észtere

asztatin (At)

Mesterségesen előállított radioaktív elem, a halogén sorba tartozik. Atomszáma 85, atomsúlya 211. (gör: astatos, nem stabil)

aszteroid ~

Csillagszerű ~. Ophthalmoszkóppal látható számos kicsi gömbszerű képlet ("hógolyó" homályok) megjelenése az üvegtestben, amelyek. A korral járó elváltozás, általában egyoldali és a látást nem befolyásolja.

asztroszféra

Sugár alakú mikrotubulus rendszer, mely az oszló sejt citocentrumából és centroszférájából indul ki. (gör: astron, csillag + sphaira, labda)

AT

adenin-timin hidrogén-kötéssel ellátott bázis pár a polinukleotid kettős hélixben

At

asztatin

ataranalgesia

intravénás érzéstelenítési eljárás gyógyszerkombináció adása révén. Gyermekgyógyászati- és szívsebészeti műtétek során alkalmazzák.

atavisztikus

atavizmussal kapcsolatos, ősi

atavizmus

Valamilyen jellemző, örökletes tulajdonság megjelenése, visszatérése, amelyről feltételezhető, hogy elődökben korábban jelen lehetett. (lat: atavus, távoli ős)

ataxia

Az izomaktivitás összehangoltságának elvesztése; a betegnél rángások, inkoordináció, az akaratlagos mozgások hatástalansága mutatkozik. Leginkább a cerebellumban, vagy a gerincvelő hátsó oszlopában lévő elváltozás következménye; a végtagokra, a fejre, a törzsre egyaránt kiterjedhet. Szinonima: inkoordináció (gör: a-, fosztóképző + taxis, rendelni)

ataxiás

ataxiával kapcsolatos, vagy ataxiában szenvedő

ataxiás ~

szinonima: motoros ~

ataxiás ~

Ez a kórkép kisagykárosodás következménye, mely a mássalhangzók nem tökéletes kiejtésével, túlzott és egyhangú hangsúlyozással, váltakozó hangképzési zavarral, a hangosság és a hangszín monotoniájával jár együtt. Ld ataxia.

ataxiophemia

beszéddel kapcsolatos izmok inkoordinált működése (gör: a-, fosztóképző + taxis, rendel, + phémé, beszéd)

ATE

artériás thromboemboliás események

atelectasia

tüdő légtelensége (gör: atelés, nem teljes + ektasis, kiterjedés)

atelia

szinonima: ateliosis

ateliosis

a test, vagy annak valamely részének elégtelen fejlődése, pl. infantilizmusban, törpeségben; szinonima: atelia (gör: atelés, inkomplett + osis, állapot)

ATG

antithymocyta globulin

athelia

mellbimbók congenitalis hiánya (gör: a-, fosztóképző + thélé, emlőbimbó)

áthelyeződéses ~

A tört részek egymástól eltávolodnak, nincsenek egyvonalban.

athero-

pasztaszerű, lágy anyag (gör: athere, zabkása)

atheroembolus

Koleszterol embolus meszesedő anyaggal, vagy a nélkül, mely valamely ér atheromás lerakódásából származik.

hirdetés