Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
Hangyasav
Hélium
Hexametilén-tetramin
Hidrogénezett poli-1-decén
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva
Indigókarmin
Inozinsav
Invertáz
Izomalt
Kalcium-5'-ribonukleotidok
Kalcium-acetát
Kalcium-alginát
Kalcium-aszkorbinát (aszkorbinsav kalciumsó)
Kalcium-benzoát
Kalcium-citrátok
Kalcium-diglukonát
Kalcium-diglutamát
Kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát
Kalcium-ferro-cianid
Kalciumformiát
Kalcium-foszfátok
Kalcium-guanilát
Kalcium-hidrogén-szulfit
Kalcium-hidroxid
Kalcium-inozinát
Kalcium-jodát
Kalcium-karbonátok
Kalcium-klorid
Kalcium-laktát
Kalcium-malátok (almasav kalciumsók)
Kalcium-oxid
Kalcium-propionát
Kalcium-szilikát
Kalcium-szorbát
Kalcium-sztearoil-2-laktilát
Kalcium-szulfát
Kalcium-szulfit
Kalcium-tartarát
Kálium-acetát
Kálium-adipát
Kálium-alginát
Kálium-benzoát
Kálium-citrátok
Kálium-ferro-cianid
Kálium-foszfátok
Kálium-glukonát
Kálium-glutamát
Kálium-hidrogén-szulfit
Kálium-hidroxid
Kálium-jodát