Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
Oxidált polietilén viasz
Oxigén
Paprikakivonat, kapszantin, kapszorubin
Patentkék V
Pektinek
Polidextróz
Polietilénglikol
Polifoszfátok
Polioxietilén (40) sztearát
Polioxietilén-szorbitán-monolaurát (poliszorbát 20)
Polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80)
Polioxietilén-szorbitán-monopalmitát (poliszorbát 40)
Polioxietilén-szorbitán-monosztearát (poliszorbát 60)
Polioxietilén-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65)
Poliricinolsav poligliceridje
Polivinilpirrolidon
Polivinilpolipirrolidon
Propil-(p-hidroxi-benzoát)
Propilénglikol
Propil-gallát
Propionsav
Quillaja kivonat
Riboflavinok
Savanyú alumínium-nátrium-foszfát
Sellak
Sósav
Szacharin és nátrium-, kálium-, kalcium sói
Szacharóz gliceridjei
Szacharóz-acetát-izobutirát
Széndioxid
Szentjánoskenyér liszt
Szilícium-dioxid
Szorbinsav
Szorbit
Szorbitán-monolaurát
Szorbitán-monooleát
Szorbitán-monopalmitát
Szorbitán-monosztearát
Szorbitán-trioleát
Szorbitán-trisztearát
Sztearil-tartarát
Szukralóz
Talkum
Tara magliszt
Tartrazin
Taumatin
Tejsav
Titán-dioxid
Tokoferolok keveréke
Tragantmézga