Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
Maltol
Mannit
Metaborkősav
Metil-(p-hidroxi-benzoát)
Metil-cellulóz
Monokeményítő-foszfát
Montánsav-észterek
Narancssárga S, Gelborange S
Natamicin
Nátrium-(D-eritroaszkorbát)
Nátrium-acetátok
Nátrium-adipát
Nátrium-alginát
Nátrium-aszkorbinát (aszkorbinsav nátriumsó)
Nátrium-benzoát
Nátrium-citrátok
Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
Nátrium-ferro-cianid
Nátriumformiát
Nátrium-foszfátok
Nátrium-glukonát
Nátrium-glutamát
Nátrium-hidrogén-szulfit
Nátrium-hidroxid
Nátrium-karbonátok
Nátrium-laktát
Nátrium-malátok
Nátrium-metabiszulfit
Nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát)
Nátrium-nitrát
Nátrium-nitrit
Nátrium-o-fenil-fenolát
Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
Nátrium-propionát
Nátrium-szilikátok
Nátrium-sztearoil-2-laktilát
Nátrium-szulfátok
Nátrium-szulfit
Nátrium-tartarátok
Nátrium-tetraborát (borax)
Nátrium-tioszulfát
Neoheszperidin DC
Neukokcin, Ponszó 4R
Nitrogén
Nizin
Növényi szén
O-fenil-fenol
Oktil-gallát
Ón(II)-klorid
Oxidált keményítő