Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
Béta-ciklodextrin
Bifenil (difenil)
Borkősav (L(+)-)
Borostyánkősav
Bórsav
Brillantfekete BN
Brillantkék FCF
Butil-hidroxi-anizol (BHA)
Butil-hidroxi-toluol (BHT)
Céklavörös, betanin
Cellulóz
Ciklaminsav és ciklamátok (nátrium-, kálium-, kalcium sók)
Citromsav
Delta-tokoferol
D-eritroaszkorbinsav
Diacetin
Difoszfátok (Pirofoszfátok)
Dikálium-guanilát
Dikálium-inozinát
Dikeményítő-foszfát
Dimetil-dikarbonát
Dimetil-polisziloxán
Dinátrium-5'-ribonukleotidok
Dinátrium-guanilát
Dinátrium-inozinát
Dinitrogén-oxid
Dodecil-gallát
Ecetsav
Enzimmel hidrolizált karboxi-metil- cellulóz
Eritrozin
Etil-(p-hidroxi-benzoát)
Etilmaltol
Etil-metil-cellulóz
Ezüst
Fehér és sárga méhviasz
Feldolgozott euchema moszat (PES)
Foszforilezett-dikeményítő-foszfát
Foszforsav
Fumársav
Gamma-tokoferol
Gellán-gumi
Glicerin
Glicerinészterek természetes gyantából
Glicin és nátrium sója
Glükono-delta-lakton
Glükonsav
Glutaminsav
Guanilsav
Guar gumi (guar gyanta)
Gumiarábikum