Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

arhinia

veleszületett orrhiány; szinonima: arrhinia

ariboflavinosis

Gyakran ezt a kifejezést használják hyporiboflavinosis helyett.

aril

Szerves gyök, amely valamely aromás vegyületből keletkezik egy hidrogénatom eltávolítását követően.

aril-szulfatáz

Enzim, amely fenol-szulfátot hasít, ide tartozik a cerebrozid-szulfát is (fenol-szulfát + H2O ==> fenol + szulfát-anion) Egyes ~-ok szulfáttal gátolhatók (II. típus), míg az I. típushoz tartozó enzimek nem. Szinonima: szulfatáz

armamentarium

Minden olyan terápiás eszköz, amely az egészségügyben a hivatás gyakorlásához szükséges. (lat: arzenál)

árnyéksejt

1. Elpusztult, látható körvonalú, azonban cytoplasmaticus képleteket vagy sejtmagot nem tartalmazó sejtek. 2. Haemoglobin tartalmát elveszített erythrocyta.

aromás olaj

Syn illóolaj.

aromatáz ~

az ösztrogén hormon szintézisét gátló aromatáz enzim termelsét gátló szerek (emlőtumor kezelésére).

aromaticus

1. kellemes, fűszeres, élénk illat 2. A növényi gyógyszerek egyik csoportja, amelyek illatos és enyhén stimuláns tulajdonságúak. 3. Ld: ciklusos vegyületek (gör: aromatikos, aroma, fűszer, édes növény)

ARPN

autoszomális recesszív polycystás nephropathia

ARR

évesített relapszusarány

arrector

(pl. arrectores) Szinonima: erector (lat: emel)

arrest

1. leállítani, ellenőrizni, visszatartani 2. Leállítás, interferencia, ellenőrzés; pl. egy betegség szabályos lefolyását, tünetet, működés végrehajtását. 3. Valamely fejlődési folyamat gátlása, általában a fejlődés végső stádiumában, mely veleszületett rendellenességet okozhat. (francia: arester, leállít)

Arrhenius-Madsen ~

Arra utal, hogy egy antigén-antitest reakció visszafordítható lehet, mivel az egyensúlyt a tömeghatás törvénye meghatározza a reakcióban résztvevő anyagok koncentrációja alapján.

arrhenoblastoma

Ritka petefészek daganat, amelynek masculinisatio a következménye; a daganat gyakran tubulusokat és luteinizált sejteket tartalmaz. Szinonima: androblastoma, gynandroblastoma (gör: arrhén, férfi + blastos, csíra + oma, daganat)

arrhinencephalia

A rhinencephalon, vagy a lobus olfactorius congenitalis, egy- vagy kétoldali hiánya, gyakran a megfelelő külső szaglószerv fejlődési zavarával társul. (gör: a-, fosztóképző + rhis (rhin-), orr + enkephalos, agy)

arrhinia

orrnélküliség; szinonima: arhinia (gör: a-, fosztóképző + rhis, orr)

arrhythmia

A ritmus elvesztése; ritmus hiánya; speciálisan a szívverés ütemének szabálytalanságát jelenti. Vö: dysrhythmia (gör: a-, fosztóképző + rhythmos, ütem)

arrhythmiás

ritmus megszűnésével kapcsolatos

arrhythmogen

arrhythmia kiváltására képes (gör: a-, fosztóképző + rhythmos, ütem + gen, produkció)

arrhythmogen dysplasia

jobb kamrai cardiomyopathia, a jobb kamra izomszövetének zsíros elfajulása

arsenicalis

1. Olyan gyógyszer, illetve hatóanyag, amelynek hatása a benne lévő arzéntól függ. 2. Jelzi, hogy az adott készítmény arzént tartalmaz.

ART

Asszisztált reprodukciós eljárás

artefaktum

műtermék 1. szövettani mintában, vagy grafikai képben a használatos technika által előidézett eltérés. 2. Bőrelváltozás, amelyet a beteg magának okoz, vagy amelynek fenntartásában szerepet játszik. (lat: ars, mesterség + facio pp factum, csinált)

arteficialis ~

szinonima: arthrodesis

arteficialis ~

amelyet levegőnek vagy egy levegőnél lassabban felszívódó gáznak - amilyen a nitrogén - az interpleuralis résbe történő injektálásával hoznak létre. Az eljárás célja a tüdő collapsusának létrehozása.

arteficialis ~

művi p. olyan megoldás, amely helyettesíti a normál p.-t és biztosítja a szerv ritmusos működését; ilyen elsősorban a kardiális elektromos p., amelynek egyik típusa a mellkasba beültethető, amelynek 2 elektródája a szív külső felszínével érintkezik. Másik típusát a vénás rendszeren keresztül juttatják be a jobb szívfélbe (pervenous p.).

arteficialis ~

a laringeális beszéd képzésére alkalmas szerkezet. A legegyszerűbb típusok elemmel működnek és búgó hangot adnak; a rezgő egységet a nyak elé vagy a szájban helyezik el és a beszédet a szokott módon artikulálják. Pneumatic assistive listening device: a légcsőből kilélegzett levegőt használják rezgések keltésére, amelyet egy cső vezet a szájüregbe. syn electrolarynx.

arteficialis ~

művese Szinoníma: hemodializátor.

arteficialis ~

nem coitus útján történő ~

arteficialis ~

Mesterséges lélegeztetés, mechanikusan vagy manuálisan keltett, általában pozitív nyomás alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő levegőre, hogy íly módon gázcserét hozzanak létre a tüdő és a környező atmoszféra között. Syn arteficialis respiratio.

arteri-

ld. arterio-

arteria

(gen. és pl. arteriae) Ütőér, verőér; relatíve nagyobb falvastagságú, izmos, pulzáló ér, amely a szívből a szövetek felé viszi a vért. Az arteria pulmonalis és az arteria umbilicalis kivételével az artériák piros, vagy oxigenizált vért szállítanak. Az egyes arteriákat részletesen ld. a Függelékben. (gör: arteria, légcső)

artéria ~

Záró fogó lejtős pofákkal, amelyek képesek megragadni a véreret, amíg a lekötése meg nem történik.

arteria cerebri media

az artéria carotis interna végső nagy ága, oldal felé megkerüli a halántéklebeny pólusát, majd hátulról a fissura cerebralis lateralis mélyén halad. három részre osztják: 1. sphenoidalis rész: (M1) perforáló ágai ellátják a capsula interna, thalamus, és striatum területét 2. insularis rész:ágai ellátják az insula és a szomszédos agykéreg területeket 3. corticalis vagy terminalis rész (utóbbi kettő együttesen M2): középső agykéreg terület nagy részét ellátó ágak

arteria colica media

az artéria mesenterica superiorból eredő, a haránt vastagbél területét ellátó, és a bal, illetve jobb oldali artéria colica-val anastomosist alkotó ér

arteria collateralis media

az artéria profunda brachii hátulsó végága, amia a többi artériával együtt a könyök ízület körüli érhálózat alkotásában vesz részt

arteria genus media

az artéria poplitealisból eredő, és térdízület tokját és a keresztszalagokat ellátó artéria Szin.: artéria articularis azygos

arteria meningea media

eredés: artéria maxillaris, ágai: ramus petrosa, tympani superior, frontalis és parietalis és a végső ágai az elülső ás középső koponyagödört látják el, anastomosis: összeköttetésben van az artéria occipitalis meningealis ágaival, a felszálló pharyngealis, ophtalmicus és lacrimalis, stylomastoidea, valamint a maxilllaris járulékos meningealis és mély temporalis ágaival

arteria rectalis media

az artéria ilaca-ból eredő, a végbél középső részét ellátó artéria, az alsó és felső rectalis artériával anastomosist alkot. Mivel a portalis érrendszer határa, ezért portoszisztémás, illetve portocavalis anastomosis is egyben

arteria renalis stenosis

a veseartéria szűkülete

arteria sacralis mediana

a hasi aorta bifurcatio feletti szakaszából ered, az alsó ágyéki csigolyákat, keresztcsontot és farokcsontot látja el, összeköttetésben van a sacralis lateralis, rectalis superior és medius artériával

arteria suprarenalis media

az aortából eredő, mellékveséket ellátó artéria

arteria temporalis media

az artéria temporalis superficialisból eredő, és a musculus temporalist és fasciát ellátó artéria, összeköttetésben áll az artéria maxillaris ágaival

arterial ~

artériás bemenet Intraarterialis katéter.

arterialis

egy, vagy több artériával kapcsolatos, vagy az artériás rendszerre vonatkozó

artériás ~

Syn ductus arteriosus.

artériás ~

Az arteria renalis nagy ágainak arterioscleroticus lumenbeszűkülése következtében a vese foltos, atrophiás hegesedése, mely idős, illetve hypertoniás emberekben fordul elő, néha magas vérnyomást okoz. Syn arterionephrosclerosis.

artériás ~

Artériás nyomás, az artérián belüli nyomás.

arteriectomia

artériának, vagy egy artéria résznek a kimetszése (arteria + gör: ektomé, kimetszés)

hirdetés