Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

arachnoiditis

Az arachnoidea gyulladása, gyakran egyidejűleg a subarachnoidealis térben is gyulladás észlelhető. Ld. leptomeningitis (arachnoidea + gör: -itis, gyulladás)

arachnophobia

beteges félelem a pókoktól (gör: arachne, pók + phobos, félelem)

áram általi ~

Erős galvánárammal ingerelt, elsorvadt izomban fellépő tónusos görcs.

áramlásos ~

Megfestett, szuszpendált, szűk nyíláson átáramoltatott sejtek által kibocsájtott fluoreszcencia mérése a festék aktiválása érdekében rendszerint egy vagy két lézernyaláb segítségével. A sejtek nagyságának számának, életképességének és nukleinsav-tartalmának meghatározására használatos eljárás.

áramlásos ~

Syn aktív ~.

áramlásos ~

A hőt egy meleg közeg szállítja, mint pl. levegő vagy víz, miközben a hőforrás felől áramlik.

arbor

(pl. arbores) anat: fához hasonlító, elágazó (lat: arbor, fa)

arborescens

szinonima: dendriformis

arborizatio

1. idegrostok, vagy erek végső elágazása 2. beszáradt kenet, vagy beszáradt cervixnyák elágazó alakzata, annak jeleként, hogy az ösztrogénnel szemben nincsen megfelelő progeszteron szint.

arbovírus

Az RNS vírusok nagy, heterogén csoportja. Mintegy 500 species tartozik ide, ízeltlábúakból, denevérekből és rágcsálókból izolálták ezeket a vírusokat. Az osztályozás szempontjából különböző vírusok azon epidemiológiai elképzelés alapján kerültek közös elnevezés alá, hogy az átvitelük a gerinces gazdáról vérszívó ízeltlábú vektorra (pl. szúnyog, kullancs, muslica stb.) történik. A vírus által előidézett betegség aránylag enyhe, szemben az egyéb csoportokba sorolt vírusokéval. A fertőzéseket néhány klinikai szindrómába lehet sorolni: nem differenciálható láz (szisztémás lázas betegség), hepatitis, haemorrhagiás láz és encephalitisek (ar-, arthropodák rövidítése + -bo, born, származó + vírus)

arch-, arche-, archi-, archo-

összetételi alak, jelentése primitív, ősi, első, fő, primitív, extrém. (gör: arché, eredet, kezdet)

arche

ld: arch-

archeokineticus

Az idegi motoros mechanizmus alacsony, primitív típusa, amit a ganglionaris idegrendszerben és a perifériás idegrendszerben találunk. Vö: neokineticus, paleokineticus (gör: archaios, ősi + kinetikos, mozgással kapcsolatos)

archetípus

1. Az a primitív szerkezeti terv, amelynek több módosulata is ismeretes. 2. A Jung-féle pszichológiában a kollektív tudattalan strukturális megnyilvánulása. Szinonima: imago (gör: arche, kezdeti + typto, kipusztít)

archi-

ld: arch-

ARCI

az Addiction Research Center (ARC) 49 pontos ellenőrző listája

arciformis

szinonima: arcuatus, ívelt

arctatio

szűkület, összehúzódás, strictura, vagy coarctatio (lat: arto, szűkít)

arcuatae nuclei

Változatos megjelenésű kis sejtcsoportok, talán a híd magjainak távoli alkotórészei a medulla oblongata pyramisának ventralis és medialis részén.

arcuatio

görbület, curvatura

arcuatus

Olyan alakot jelöl, amely ívelt, görbületes.

arcus

1. Ív, görbült vonal, vagy körív. 2. Anat: bármely olyan struktúra, amely boltozatosan ívelt, vagy hajlított. (lat: arcus, ív, boltozat))

ARDS

felnőttkori respiratiós distress syndroma

area

(pl. areae) 1. terület, minden körülírt felület 2. artéria, vagy ideg által ellátott terület 3. Egy szervnek speciális funkcióval rendelkező része (pl. agy motoros areája). Ld: regio, spatium (lat: udvar)

areflexia

reflexek hiánya

Arenaviridae

RNS vírus család, ide tartozik a choriomeningitis vírusa, a Lassa vírus és a Tacaribe vírus komplex. (lat: arena, homok)

Arenavirus

Az Arenaviridae család egyik genusa, ide tartozik a lymphocytás choriomeningitis és több haemorrhagiás láz vírusa.

areola

(pl. areolae) 1. kisebb area 2. areolaris szövet egyik ürege, vagy hézaga 3. pigmentált, depigmentált, vagy erythaemás terület, amely papulát, pustulát, vagy bőrdaganatot körülvesz. Szinonima: halo (lat: area kicsinyítése)

areolares

Számos, kis emlőmirigy, melyek apró kiemelkedésekként észlelhetőek a bimbóudvar felszínén; terhesség során megnagyobbodnak és a szoptatás ideje alatt feltételezhetően olyan anyagot termelnek, mely gátolja a bimbóudvar berepedezését.

areolaris

areolával kapcsolatos

areolaris venás ~

Az emlőbimbót a bimbóudvarban körülvevő vénás p., amelyet a mammaris vénák alkotnak, amelyek a vért a laterális thoracicus vénákba továbbítják. SZIN Haller's circle.

argasid

Argasidae család tagjainak közös elnevezése

Argasidae

Kullancs család; a lágy kullancsok tartoznak ide, ráncos kültakarójuk, ha vérrel teleszívják magukat, kisimul. Az argasid kullancsok, különösen az Ornithodoros faj, spirochaetákat hordoznak és átviszik emberre, emlősökre és madarakra, főként a Borellia genus spirochaetáit, ezáltal visszatérő lázat okoznak.

argentaffin

Azok a sejtek, vagy szöveti elemek, amelyek oldatból az ezüst ionokat redukálni képesek, ezáltal barnára, vagy feketére színeződnek. (lat: argentum, ezüst + affinitas)

argentaffin sejt

Granulumokat tartalmazó sejtek, melyek az ezüstnitrát ammóniás oldatából az ezüstöt precipitálják. Ld ö enteroendocrin sejtek.

argentaffinoma

szinonima: carcinoid tumor

argentophil

szinonima: argyrophil

argentum

(gen. argenti) Ag; ezüst (lat.)

argináz

Májenzim, amely az L-argininnek L-ornitinné és ureává történő hidrolízisét katalizálja. Az urea ciklus kulcsenzime.

arginin

2-amino-5-guanidino-pentánsav. Egyike azon aminosavaknak, amelyek a proteinek hidrolízisének termékeként állnak elő, különösen bőségesen tartalmazzák a bázikus proteinek, mint a hisztonok és a protaminok. Dibázikus aminosav.

arginin ~ (AVP)

(8-arginin)vasopressin; (Arg8)vasopressin; a 8-as pozícióban arginil gyököt tartalmazó vasopressin (mint amilyen a csirkékben és a legtöbb emlősben, köztük az emberben is található); a sertés vasopressin a 8-as pozícióban lizil gyököt tartalmaz. Mindegyikőjük vasopresszor hatású.

argininosuccinicaciduria

Autoszomális recesszív betegség, amelyre jellemző az arginino-szukcinilsav nagy mértékű vizelettel történő ürítése, epilepsia, ataxia, mentális retardáció, májbetegség és törékeny haj. Valószínűleg azon enzim hiányának a következménye, amely az arginino-szukcinilsavat argininre és fumársavra hasítja.

arginino-szukcinilsav

Közti termék az L-citrullin L-argininné való átalakulásában az urea ciklusban.

argon (Ar)

Nemesgáz, atomszáma 18, atomsúlya 39,948. A száraz atmoszférában mintegy 0,94%-ban található. (gör: argos, lusta, inaktív, illetve a-, fosztóképző + ergon, munka)

Argyll Robertson ~

A reflexes iridoplegia egyik formája, amelyre miosis, szabálytalan alak, valamint a direkt és a konszenzuális pupillareflex kiesése jellemző megtartott akkomodációs reflex mellett (fényakkomodáció disszociáció). A neurosyphilis tabeszes formájára jellemző.

argyria

Agyagszürke, vagy kékes elszíneződés a bőrön, vagy a mélyebb szövetekben, amelynek oka az ezüstlerakódás oldható ezüst-sók túlzott orvosi használatának következtében. Szinonima: argyrismus (gör: argyros, ezüst)

argyricus

argyriával kapcsolatos

argyrismus

ld: argyria

argyrophil

Olyan szöveti elem, amelyet ezüst ionnal impregnálni lehet, és ha külső redukáló anyagnak tesszük ki, láthatóvá válik. Szinonima: argentophil (gör: argyros, ezüst + philos, szeret)

arhigosis

hideg hőhatás érzékelésének hiánya (gör: a-, fosztóképző + rhigo, összetöredezik)

hirdetés