Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

laterotorsio

Oldalirányú csavarodás; a szem rotációja az anteroposterior tengely körül, tehát a cornea felső része elfordul a sagittalis síktól. (latero + L. torsio, csavarodás)

laterotrusio

A mandibula mozgása során a rágóizmok által a mandibula forgó condylusára kifejtett erő. (latero + L. trudo, pp. trusus, lök, taszít)

lateroversio

Oldalirányú elfordulás, általában a méh elhelyezkedésére vonatkozik. (latero + L. vert, pp. versus, fordít)

latex

1. Egyes magvas növények által termelt emulzió vagy szuszpenzió; természetes gumi szétoszlatott mikroszkopikus részecskéit tartalmazza. 2. Hasonló szintetikus anyagok, mint pl. polisztirén, polivinilklorid, stb. (L. folyadék)

lathyrismus

Etiópiában, Algériában és Indiában előforduló betegség, melyre változatos idegrendszeri tünetek jellemzők: tremor, spasztikus paraplegia, paraesthesia; azokon a területeken fordul elő, ahol szegesborsót, szeges ledneket és rokon terményeket fogyasztanak fő táplálékként. (L. lathyrus, borsó)

latitude

Egy adott fényképező emulzió számára megengedett fény- vagy röntgensugárzás megvilágítási tartománya.

LATS

long acting thyroidea stimulator = hosszan ható pajzsmirigystimuláló (anyag).

latus

, lateris, latera A törzs oldalsó része a medence és a bordák között.

LAV

lymphadenopathy-associated virus = lymphadenopathiával járó vírus.

lavage

lavatio. Testüreg vagy üreges szerv kimosása folyadék bőséges befecskendezése és kiszívása által. (Fr. L. lavo, mos)

law

törvény 1. Alapelv vagy szabály. 2. Adott körülmények között állandó eseménysorozatról vagy történések közti összefüggésekról szóló megállapítás. lÁsd mÉg principle, rule, theorem. (A.S. lagu)

lawrencium (Lr)

Mesterséges transzplutónium elem, rendszáma 103; molekulasúlya 262.11. (E. O. Lawrence, Nobel-díjas amerikai fizikus, 1901-1958)

laxativum

1. Enyhén hashajtó hatású, a beleket ellazító szer. 2. Enyhe hashajtó, bélmozgató hatású, fájdalmat vagy erős hasmenést nem okozó gyógyszer. (L. laxativus, fr. laxo, pp.-atus, lazít)

laxitas

lazaság. Egy ízület működésének lazasága vagy szabadsága, mely lehet normális vagy fokozott. lásd még instability (L. laxitas, lazaság)

layer

(ang.) réteg, lemez Réteg, mely egy másikon fekve attól textúrájában, színében különbözik vagy nem folytonos vele. lÁsd mÉg stratum, lamina

LCA

bal coronaria

LCAT ~

Ritka megbetegedés, melyet cornea opacitas, haemolyticus anaemia, proteinuria, veseelégtelenség, korán fellépő atherosclerosis, igen alacsony LCAT szint (lecitin-koleszterol aciltranszferáz) jellemez. Ez utóbbi következményeként a nem észterifikált koleszterin a vérben és a szövetekben felgyülemlik.

LCRS

Laparoscopos colorectalis sebészet

LDH

laktát-dehidrogenáz

LDH

laktát-dehidrogenáz enzim.

LDL

low densitiy lipoprotein Alacsony denzitású lipoprotein. lásd lipoprotein.

LDL

Kis/alacsony denzitású lipoprotein

LDLR

kis denzitású lipoprotein receptor vagy kis sűrűségű lipoprotein receptor

LDPE

kis denzitású polietilén vagy kis sűrűségű polietilén

le nem szállt ~

A here nem szállt le a scrotumba. Létezik tapintható és nem tapintható formája.

LE sejt ~

Szisztémás lupus erythematodesben szenvedő betegek vérének in vitro inkubálása vagy a betegek szérumának ép leukocytákra gyakorolt hatása, jellegzetes LE sejteket hoz létre. Syn lupus erythematosus sejt ~.

LE, AR

légúti ellenállás (magyar kif)

LE, L.E.

1. left eye = bal szem rövidítése, 2. lupus erythematosus.

leaching

kilúgozás Egy anyag vízoldékony összetevőinek eltávolítása kimosással. syn lixivation. (A.S: leccan, nedvesít)

lead

vezeték, elvezetés 1. Elektromos vezető, mely egy szerv vagy szövet és egy elektronikus eszköz között elektromos jel vezetésére képes. 2. Az elektródák adott elhelyezésével létrehozott leképezés.

lead

(Pb), ólom. Fém, rendszáma 82, molekulasúlya 207,2; a természetben előfordulhat oxidként vagy sóként, de leggyakrabban szulfidként vagy galenitként található; a 210Pb-t, melynek fél életideje 22,6 év, bizonyos szemészeti betegségekben használták. syn plumbum.

lead ~

ólommérgezés Ólom vagy valamelyik sója által okozott heveny vagy idült mérgezés. A heveny ólommérgezés (acute lead ~) tünetei felnőtteknél általában megegyeznek a heveny gastroenteritis tüneteivel, gyermekeknél encephalopathia alakul ki. Az idült ólommérgezés (chronic lead ~) főleg anaemia, székrekedés, kólikaszerű hasi fájdalom, bénulással járó neuropathia - elsősorban csuklóbénulás, ami az alkar extensor izmait érinti - a fogínyeken látható kékes színű ólomszegély, és interstitialis nephritis képében jelentkezik. Ólomköszvény, convulsiók és coma is megjelenhet. SZIN plumbism.

leánysejt

A sejtoszlás során képződő egy vagy több utódsejt.

learned helplessness

Mind a klasszikus (reszponzív), mind az instrumentális (operatív) kondicionáláskor használt depresszió-modell: elkerülhetetlen sokk alkalmazásakor nem alakul ki szembeszállás olyan szituációkban sem, amelyeknél egyébként ez elképzelhető lenne.

learning

tanulás Általános meghatározása a tapasztalat eredményeként kialakuló általában végleges viselkedésbeli változásnak. lÁsd mÉg conditioning, memory.

lecithal

lecitalis, általában képzőként használt szó, jelentése tojássárgával rendelkező vagy bármilyen tojás sárgájával kapcsolatos. (G. lekithos, tojássárgája)

lecithin

Foszfolipidek régebbi gyűjtőneve, melyek hidrolízis során két zsírsavmolekulára, valamint egy-egy molekula glicerol-foszfatidsavra és kolinra esnek szét. A lecitin az idegrendszerben a myelinhüvely fő alkotórésze, megtalálható a tojássárgájában, és esszenciális alkotóeleme állati és növényi sejteknek. (G. lekithos, tojássárgája)

lecithoblast

lecitoblast A csírazsák endodermjévé alakuló sejtek egyike. (G. lekithos, tojássárgája + blastos, csíra)

lecitináz

syn foszfolipáz.

LED

kis/alacsony energiatartalmú diéta

LED

fényemisszós dióda

LED

lupus erythematosus disseminatus

ledge

réteg. Réteges struktúra anatómiai elnevezése. lÁsd mÉg lamina.

LEE

liposomába zárt enrofloxacin

LEE

Bal láb oedema

LEE

liposomába zárt enrofloxacin

leech

pióca, piócázik 1. Vérszívó vízi gyűrűsféreg (Hirudo nemzetség), melyet korábban a gyógyászatban érvágáshoz használtak. 2. Pióca alkalmazásával gyógyít. (A.S. laece, orvos)

LEEP

loop electrocautery excision procedure.

LEEP

loop elektro-excisiós beavatkozás

LEF

lymphoid enhancing faktor

hirdetés