Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Langenbeck-~

A ~ határait a spina iliaca anterior superiortól a trochanter maiushoz és a femur collum chirurgicumahoz húzott vonalak jelölik. Az ezen területet ért áthatoló sebzés nagy valószínűséggel az ízületet is érinti.

lantanidák

Az 57-71. rendszámú kémiai elemek, melyek nagyon hasonlítanak és egymástól való elkülönítésük régebben nehézségekbe ütközött. (lanthanum, lantán, a sorozat első eleme)

lanthanum (La)

lantán. Fématom, rendszáma 57, atomsúlya 138.9055; a ritka földfémek (lantanidák) első tagja. (G. lanthano, rejtve fekszik)

lanuginosus

lanugós Lanugóval, piheszőrrel borított.

lanugo

Finom, puha, enyhén pigmentált fötális szőrzet rövid szárral és hosszú papillákkal; a terhesség harmadik hónapjának végén alakul ki. syn lanugo hair. (L. lana pihe, gyapjú)

lanugo

Syn lanugo.

LAO

bal elülső ferde, mellkasi röntgenfelvétel készítésekor használják, leginkább a bal pitvar és kamra nagyságának megítélésére.

LAP

leucin-aminopeptidáz

laparo-

Ágyék (kevésbé pontosan az egész has). (G. lapara lágyék, ágyék)

laparocele

syn abdominalis hernia. (laparo- + G. kele sérv)

laparorraphia

syn celiorraphy.

laparoscop

laparoszkóp. Endoszkóp a hasüreg vizsgálatára. syn peritoneoscop. (laparo + G. scopeo lát)

laparoscopia

laparoszkópia A hasüreg endoszkópos vizsgálata. A hasat először szén-dioxiddal töltik fel, majd a laparoszkópot egy hasfalon ejtett kis nyíláson át a hasüregbe juttatják. Az eszközt gyakran használják a női nemi szervek megtekintésére, főleg ha endometriosis vagy medencei gyulladás gyanúja áll fenn. Fogókkal és vágóeszközökkel kiegészítve a laparoszkóppal kisebb műtétek és biopsziás mintavétel is elvégezhető. lÁsd mÉg peritoneoscopia.

laparoscopiás

A csomót a testen belül a laparoszkópos eszközzel kötik. Magát a bogot extracorporálisan is köthetik, majd a kanülön át a testbe vezetik és belül húzzák meg.

laparoszkópos ~

Kevéssé invazív műtéti eljárás, melynek során trokárt vezetnek a hasüregbe az epehólyag látótérbe hozásához és a beavatkozáshoz használt eszközök bevezetése céljából.

laparotomia

1. Hason ejtett metszés. 2. syn celiotomia. (laparo + G. tome, bevágás)

laparotomy ~

laparotomiás ~ számos réteg gézből készült, szegett négyszögletes p., amelyet törlésre vagy anyagok beburkolására használnak a sebészetben. SZIN abdominal p.

laphám~

A réteges laphámból kiinduló rosszindulatú daganat, mely élettani viszonyok között kizárólag mirigy- vagy hengerhámmal borított régiókban is kialakulhat.

laphámsejt

Lapos, pikkelyszerű hámsejt.

lapinizatio

Vírus vagy vakcina sorozatos átoltása nyúlban. (Fr. lapin, nyúl)

lapinized

lapinizált. Vírussal kapcsolatos, mely sorozatos átoltások következtében adaptálódott a nyulakban való szaporodáshoz. (Fr. lapin,nyúl)

lapos ~

Szemnyomás meghatározása a corneara helyezett kicsiny, lapos lemez segítségével.

lappangó ~

Gondolatok, cselekedetek rejtett, tudat alatti tartalma, különösen álmokban vagy fantáziákban.

lard

zsír syn adeps (2). (L. lardum)

large cell ~

nagysejtes ~. Nem meghatározott, nagy mononukleáris sejtekből áll.

larnyngectomia.

A gége kiirtása. (laryngo + G. ektome, kivágás)

Larrey-féle ~

vállízületben történő csonkolás

larva currens

Cutan larva migrans, a Strongyloides stercoralis gyorsan (akár 10 cm/h) mozgó lárvája okozza, típusosan a végbélnyílástól a combok felé halad és gyorsan változó csalánkiütésként mutatkozik. (L. larva maszk + currens siet)

larva migrans.

Egy adott időn át a gazda szöveteiben vándorló, de felnőtt alakká nem fejlődő féreg, mely általában nematoda; olyan gazdaszervezetben alakul ki, mely gátolja a normális fejlődést. (L. larva maszk + migro mozog)

larva, pl. larvae

1. Rovar vagy féreg fejlődési állapota vagy állapotszakasza. 2. A kullancs második életszakasza; a tojásból való kikeléstől a nimfa állapotig. 3. Fiatal hal vagy kétéltű, mely gyakran különbözik a felnőtt állattól. (L. maszk)

larvalis

larvált 1. Lárvával kapcsolatos. 2. syn larvate.

larvált

Rejtett vagy álcázott; olyan betegségre használják ahol a tünetek nem jelentek meg, hiányoznak vagy atípusosak. syn larval (2). (L. larva, maszk)

larvicid

Olyan anyag, szer, mely elpusztítja a lárvákat. (larva + L. cadeo, öl)

laryng-

lásd laryngo-.

laryngeal

laryngealis Gégével kapcsolatos.

laryngealis ~

Fiatal gyermekek gégéjében, általában humán Papillomavírus-fertőzés következtében kialakuló számos squamosus papilloma. A fertőzést okozhatja anyai condylomával való érintkezés a szülés során.

laryngealis ~

A gége pajzsporca által képezet kiemelkedés a nyak elülső részén. Az ötödik nyaki csigolya szintjének külső jelzésére is szolgál. SZIN Adam's apple.

laryngealis ~

gégegörccsel társuló sípoló légzés jelensége.

larynges

gégék. Larynx többes számú alakja. (L.)

laryngismus

A hangrés görcsös szűkülete vagy záródása. (laryngo + G. -ismos, -izmus)

laryngiticus

Laringitissel kapcsolatos vagy azáltal okozott.

laryngitis

A gége nyálkahártyájának gyulladása. (laryngo + G. -itis, gyulladás)

laryngo-, laryng-

Gégével kapcsolatos.

laryngocele

Levegőtartalmú tasak, mely a gégével közlekedik és köhögés közben a nyak szövetei közé boltosul. (laryngo + G. kele, sérv)

laryngofissura

A gége műtéti megnyitása általában a középvonalon át, korai carcinoma eltávolításakor vagy laryngostenosis korrekciójakor használják. syn thyrotomy (2).

laryngologia

Gégészet, az orvostudomány gégével és annak betegségeivel foglalkozó ága. (laryngo + G. logos, tudomány)

laryngoparalysis

Gégeizmok bénulása. syn laryngoplegia.

laryngopharyngealis

Kapcsolatban áll a garattal és a gégével együttesen vagy a garat gége mögötti részével.

laryngopharyngectomia

A garat és a gége együttes reszekciója vagy bemetszése.

laryngopharyngitis

A garat és a gége gyulladása.

hirdetés