Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

laryngopharynx

A garat azon része, mely a gégebemenet alatt és a gége mögött fekszik; a gégebemenettől a nyelőcsőig tart a gégeporc alsó szélének magasságában. syn hypopharynx.

laryngoplastica

A gége helyreállító vagy plasztikai műtéte. (laryngo + G. plasso, formál)

laryngoplegia

syn laryngoparalysis. (laryngo + G. plege, üt)

laryngoptosis

Születéskor a gége rendellenesen mélyen helyezkedik el; nem befolyásolja az újszülött egészségét. Bizonyos fokig az öregedés során is kialakulhat. (laryngo + G. ptosis, esés)

laryngoscop

laringoszkóp Elektromos megvilágítással rendelkező cső, melyet a gége belső részének szájon át történő vizsgálatára vagy gégeműtétre használnak. (laryngo + G. skopeo, vizsgál)

laryngoscopia

Laryngoscop segítségével történő gégevizsgálat.

laryngoscopiás

Laringoszkópiával kapcsolatos.

laryngospasmus

A gégebemenet görcsös záródása.

laryngostenosis

A gége üregének szűkülete. (laryngo + G. stenosis, szűkület)

laryngostomia

Állandó nyílás kialakítása a nyakon a gégébe. (laryngo + G. stoma száj)

laryngotomia

A gége műtéti bemetszése. (laryngo + G. tome, bemetszés)

laryngotrachealis

A gégével és a légcsővel kapcsolatos.

laryngotracheitis

A garat és a gége gyulladása.

laryngotracheobronchitis

Akut légúti fertőzés, mely a garatot, a gégét és a hörgőket érinti. syn croup.

larynx

larynges A hangadás szerve; a légutak azon része, mely a garat és a légcső közé esik; porcok és rugalmas hártyák hálózatából áll, melyek körülveszik a hangszalagokat, valamint a szalagok feszességét és helyzetét szabályozó izmokat. (Mód. L. fr. G.)

lase

lézerként működik Egy anyagot vág, szétválaszt vagy szétoszlat, illetve egy anatómiai képletet gyógyít lézersugár segítségével.

Laségue-jel

ún. gyöki/radikuláris fájdalom, éles, hasogató, égő jellegű. A fájdalom kiváltható pl. a gerinc oldalra fordításával, vagy a kérdéses gyök megnyomásával. Ha a beteg ezekre reagál, akkor ezirányban kell tovább vizsgálni.

laser

lézer 1. Szerkezet, mely nagy energiát koncentrál nem divergens monokróm elektromágneses sugárzás intenzív keskeny sugarába; mikrosebészetben, kauterizációkor és különféle diagnosztikus eljárásnál használják. 2. Egy képletet lézersugár segítségével kezel. (betűszó: light amplification by stimulated emission of radiation)

Lassa ~

Arena~, mely a Lassa-lázat, egy akut, lázzal járó, magas mortalitású betegséget okoz.

lassan felszívódó ~

elhúzódó hatású ~, mely az első szükséges adagot biztosítja, majd a megkívánt időközönként ismétli vagy visszatartja a gyógyszer felszívódását. Syn hosszú hatású ~.

lassitude

Fáradtság, kimerültség, gyengeség. (L. lassitudo, fr. lassus fáradt)

latah

Patológiás riasztási szindróma. Egy ingerre, ami lehet megriasztás vagy váratlan ajánlat, fokozott fizikai válasz alakul ki, a beteg akaratlanul felkiált vagy megmozdul. lÁsd mÉg jumping disease. (maláj, csiklandós)

latencia

1. Rejtett állapot. 2. Kondicionáláskor vagy más viselkedésterápia során az inaktivitás időtartama, ami az inger és az arra adott válasz között eltelik. 3. psychoanalysis Kb. ötéves kortól a pubertásig eltelő idő.

latency ~

latencia ~ SZIN latency phase.

latency ~

latenciafázis a pszichoanalitikus személyiségelméletben A pszichoszexuális fejlődésnek a gyermekkor 5. évétől az adolescens kor kezdetéig, 12 éves korig tartó időszaka, amelynek során a szexuális aktivitás látszólagos megszűnését a oedipalis kapcsolatra irányuló libidinális és szexuális késztetések erős és agresszív elfojtása okozza. Ezalatt az időszak alatt a fiúk és a lányok az azonos nemű barátok és kortárscsoportok társaságát keresik. SZIN latency period.

latens

Nem manifeszt, alvó, de potenciálisan megfigyelhető. (L. lateo, pres. p. latens (-ent-), rejtve feküdni)

látens ~

A teljes és a manifeszt ~ különbsége.

látens ~

Szaggatott n., melyet az egyik szem letakarása hoz felszínre. A gyors fázis mindig a letakart szemtől elfelé irányul.

látens ~

Olyan ~, amelynek nincsen tünete és csak bizonyos, specifikus antigénnel végzett immunológiai tesztekkel lehet kimutatni.

latens ~

Bizonyos tulajdonság tekintetében megfelelő genotípusú (recesszív jegy esetében homozigóta, domináns tulajdonság esetében homo- vagy heterozigóta, X-kromoszomához kötötten öröklődő tulajdonság esetében hemi- vagy homozigóta) személy - általában a jövendő apa -, akin csak különleges körülmények (pl. környezeti ártalom, stb.) hatására manifesztálódik a szóban forgó tulajdonság.

latens ~

A diabetes enyhe alakja, amelyben tulajdonképpen nincs kirívó tünet, de bizonyos diagnosztikai eljárásokkal emelkedett éhgyomri vércukor értékeket kapunk, illetve csökkent a beteg glukóz toleranciája. Syn kémiai d.

látens epilepsia

EEG eltérésekkel járó fejfájás, hányással kísért rosszullét

látens hyperthyreosis

a jellegzetes tünetek hiányával járó hyperthyreosis, hyperaktivitás és szemtünetek hiánya, esetleg éppen hypoaktivitás, somnolencia, vagy csak a szívelégtelenség tünetei láthatók

látens vírus

nem fertőző állapotban van jelen a szervezetben, de bármikor aktiválódhat

latent ~

latens tanulás, amely, ha megtörténik, nem észrevehető a megfigyelő számára. Csak később lesz nyilvánvaló egy olyan folyamatnál, amelynek során a tanulás sokkal gyorsabban történik meg, mint várható lett volna az előző tanulás nélkül.

latent ~, latencia ~

(1)A stimulus alkalmazása és a válasz kialakulása között eltelt idő, pl. izomösszahúzódás. (2) SZIN incubation p.

laterad

Oldal felé, oldalirányú. (L. latus, oldal, + ad, felé)

lateral ~

laterális rögzítés FOGLALKOZÁSTERÁPIA A hüvelykujj végpercének ujjpárnája és a mutatóujj laterális felszínének a proximális interphalangealis ízület (PIP) magasságába eső része közötti rögzítés.

lateral recumbement ~

oldalt fekvő ~

lateralis

1. Oldalsó. 2. A median vagy középső sagittalis síktól egy adott távolságra. 3. fogászat A középső sagittalis síktól jobbra vagy balra elhelyezkedő. 4. Radiológiai leképezés, ahol a film a sagittalis síkban van; pl. a mellkasröntgen második felvétele. (L. lateralis, oldalsó fr. latus, oldal)

lateralis ~

Olyan forma, amikor here van az egyik oldalon és petefészek a másikon.

lateralis ~

Oldallemez, az embriólemez oldalsó szélén elhelyezkedő, szegmentumokra nem osztott mezoderma.

lateralis ~

Szférikus aberrációban a centrális sugarak paraxialis fókusza közötti távolság az optikai tengelyen.

lateralis thalamicus ~

Tömeges rostköteg, a thalamus laterodorsalis részéből kiindulva a corona radiatához csatlakozik. Reciprok kapcsolatot biztosít a thalamus lateralis magja és a térdestestek, valamint a megfelelő corticalis területek között.

lateralis venosus ~, ~ lateralis sinus sagittalis superioris

a kemény agyhártya sinus sagittalis superiorjának oldalága, melynek szélessége az életkor előrehaladtával fokozatosan nő, míg igen öregekben a középvonaltól számított 2 cm-t is elérheti; az endothellel bélelt ~ lumenét számtalan arachnoid granuláció és duralis trabecula szűkíti be és változtatja szivacsszerű labirintussá. syn parasinoidalis sinusok.

lateralitás

A test vagy egy szerv egy oldalára vonatkozó; specifikusan a test vagy az agy domináns oldalát jelöli.

latero-

Oldali, oldalsó. (L. lateralis, oldalsó fr. latus, oldal)

laterodeviatio

laterodeviáció Hajlás vagy elcsúszás valamelyik oldalra. (latero + L. devio, oldalra fordul, fr. via, út)

lateroductio

Oldalra való húzás; általában egy végtag mozgását vagy a szemgolyó középvonaltól való elfordulását jelöli. (latero + L. duco, pp. ductus, vezet)

lateroflexio, lateroflectio

Oldalirányú elhajlás vagy ívelés. (latero + L. flecto, pp. flexus hajlít)

hirdetés