Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

keratinocyta

epidermissejt, de az orális epithel is tartalmaz hasonló sejtet, amely keratint képez a differenciálódása alatt, miközben tovább alakul elhalt és teljesen elszarusodott stratum corneum sejtté.

keratinosoma

Többrétegű elszarusodó epithelium stratum spinosum felső rétegének sejtjeiben lévő granulum. Szinoníma: membránt borító szemcse.

keratinosus

(1) Keratinnal kapcsolatos. (2) Szinoníma: szarusodott.

keratitis

corneagyulladás. L. még keratopthia (görög itis = gyulladás

kerato-, kerat-

(1) cornea (2) szarusodott szövet vagy sejt. L. még cerat-, cerato- (görög keras = szaru)

keratoacanthoma

gyorsan növő tumor, közepén besüppedéssel. Rendszerint a bőr exponált területén jelenik meg, betör a dermisbe, de lokalizált marad és általában spontán visszafejlődik. (görög akantha = tüske, -oma = tumor)

keratocele

a Descemet-membrán herniája a cornea külső rétegének defektusán át (görög kele = hernia)

keratoconjunctivitis

A conjunctiva és a cornea gyulladása

keratoconjunctivitis epidemica ~

Adeno~ (8-as típus), mely járványosan előforduló keratoconjunctivitist okoz, elsősorban hajógyári munkások között, továbbá uszodában szerzett conjunctivitis járványokkal is kapcsolatban áll.

keratoconus

a cornea krónikus előboltosulása, amelyet a stroma elvékonyodása idéz elő. Rendszerint kétoldali. Szinoníma: conicus cornea (görög konos = kúp)

keratocysta

odontogén cysta, amely a megmaradt dentalis lemezből ered és egyszeri vagy többszörös radiotranszlucens (röntgensugarat áteresztő, árnyékot nem adó) területként látszik. Az állkapocs kiszélesedését okozhatja. Társulhat gerinchasadékkal, illetve ezzel együtt megjelenő bazálsejtes nevus szindrómával.

keratocyta

a cornea fibroblastból származó stroma sejtje

keratoderma

(1) Felületes, elszarusodó növedék. (2) Az epidermis szarurétegének generalizált megvastagodása. (görög: derma = bőr)

keratoectasia

a cornea előboltosulása.

keratoepithelioplastica

sebészi eljárás a tartósan fennálló corneahiány fedésére. A corneát fedő hámot eltávolítják és apró hámmal fedett donor corneadarabokat letapasztanak a corneoscleralis határon. (görög plastos = alakított).

keratogenosus

keratogén sejtek növekedését előidéző hatás, amely sejtek keratint képeznek és elszarusodó szövetek kialakítását idézik elő, mint pl. a köröm, a pikkely, a toll.

keratoglobus

veleszületett anomália, a szem elülső szegmentumának megnagyobbodása. Szinoníma: megalocornea. (görög globus = labda).

keratohyalin

a bőr stratum granulosumában lévő nagy basophil granulákban elhelyezkedő anyag.

keratohyalin ~

Az epidermis stratum granulosumanak szabálytalan alakú basophil szemcséi.

keratoid

(1) Szinoníma: szaruból álló, (2) a cornea szövetéhez hasonló. (görög eidos = emlékeztető).

keratoid ~

A framboesia szekunder fázisában jelentkező tünet: foltokban világos színű, finom, korpaszerű hámlás, mely a végtagokon és a törzsön szétszórtan látható.

keratoleptynsis

(1) Szinoníma: a cornea-dystrophia műtéti megoldása, (2) kozmetikai műtét, amelynek kapcsán a cornea felületes részét eltávolítják, a bulbaris conjunctivával pótolják (görög: leptynsis = elvékonyít).

keratoleukoma

a cornea fehér opacitása (görög leuko = fehér, -oma = növekedés).

keratolysis

(1) a bőr szarurétegének eltávolítása vagy fellazítása. (2) olyan betegség, amelyben a bőr többé-kevésbé szabályos időközönként lehámlik (vedlés) (görög lysis = lazulás).

keratolyticus

a keratolysissel kapcsolatos

keratom

a cornea bemetszésére alkalmas szike. Szinoníma: keratotom.

keratoma

(1) Szinoníma: bőrkeményedés, (2) elszarusodó daganat.

keratoma hereditarium mutilans

autoszomális domináns öröklődésű, a végtagokon jelentkező diffúz keratoderma, gyermekkorban kezdődő összehúzódó rostos kötegek kialakulása a kéz-, és lábujjak középső ujjperce körül spontán csonkoláshoz vezethet Szin.: Vohwinkel-szindróma

keratomalacia

a cornea kiszáradása, kifekélyesedése, átfúródása, amelyet főleg cachexiás gyerekeken lehet észlelni. Súlyos A-vitamin-hiány áll a háttérben. (görög malakia = lágyulás)

keratometer

az elülső corneafelület görbületének mérésére alkalmas műszer. Szinoníma: ophtalmometer. (görög metron = mér)

keratometria

a corneagörbület sugarainak mérése

keratomileusis

a törési hiba műtéti megváltoztatása a cornea mély rétegének alakmódosításával. Az elülső lemezt visszahántják, fagyasztják és rágörbítik hátsó felszínével egy eszközre; vagy a cornea stromájából valamennyit eltávolítanak az ágyából szikével vagy lézersugárral. (görög: smileusis = faragás)

keratopathia

valamilyen corneabetegség, károsodás vagy diszfunkció, illetve abnormalitás (görög pathos = betegség)

keratophakia

donor cornea implantációja vagy műanyag lencsének a beültetése a cornea stromájába, hogy a törési hibát korrigálják (görög phakos = lencse)

keratoplastica

a corneával történő bármilyen műtéti változtatás. A corneán homályos folt eltávolítása és valahonnan azonos méretű corneadarab beültetése. Szinoníma: cornea graft (görög plasso = alakít)

keratoprosthesis

az elhomályosodott cornea centrális területének műanyaggal történő helyreállítása (görög prosthesis = pótlás)

keratorhexis, keratorrhexis

a cornea rupturája trauma vagy perforáló fekély következtében (görög: rhexis= repedés)

keratoscleritis

a cornea és a sclera gyulladása

keratoscope

keratoszkóp olyan eszköz, amelyen vonalak vagy körök vannak, amelyekkel a corneareflex vizsgálható (görög skopeo = vizsgál)

keratoscopia

keratoszkópia (1) a cornea elülső felületéről a fényvisszaverődés vizsgálata a cornealis astigmatismus jellegének és mértékének meghatározása végett, (2) ezt a szakkifejezést először Cuignet alkalmazta az általa kidolgozott retinoszkópiás módszerre

keratosis

a bőr minden olyan elváltozása, amelyet a szaruréteg körülírt túlnövekedése jellemez (görög -osis = állapot)

keratosus

keratosissal kapcsolatos, keratosissal jellemezhető

kerato-szulfát

Szinoníma: keratán-szulfát.

keratotom

Szinoníma: keratome

keratotomia

(1) Bármilyen bemetszés a corneán. (2) Olyan műtét, amely részlegesen vastag bemetszést végez a corneán annak lelapítása végett, ezzel csökkentve a cornea ívének görbületét (görög tomé = bevágás)

kereszt ~

Valamely vegyület egy vagy több hatásával szembeni ellenállás, amely egy gyógyszertanilag hasonló vegyület hatására alakult ki.

keresztezett ~

A jobb szemmel észlelt kép balra látható attól, mint amit a bal szem észlel.

keresztezett ~

1. Nagyvérköri artéria elzáródása a vénás rendszerből származó embolus által, mely septum defectus, nyitott foramen ovale vagy más shunt útján kerül át az artériás rendszerbe. 2. Nagyon kicsi embolia által okozott obstructio, mely a pulmonalis kapillárisokon keresztül kerül a vénás rendszerből az artériásba.

keresztezett vesedystopia

A rendellenes vese az ureterovesicalis beszájadzásával ellentétes oldalon helyezkedik el. A legtöbb esetben a két vese össszenőtt (keresztezett ectopia).

keresztreagáló ~

(epitop) Közös antigén, amely két különböző molekulában, vagy organizmusban is jelen van.

hirdetés