Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

hypohidrosis

Csökkent verejtékezés.

hypohidrosisos

Csökkent verejtékezéssel jellemzett.

hypokalaemia

Kórosan kis koncentrációjú kálium ion jelenléte a keringő vérben. Előfordul familiaris periódikus bénulásban és a szervezet kálium készletének kimerülésekor, ami bövetkezhet a gyomor-bél rendszeren vagy a veséken történő túlzott mértékű vesztés miatt. A hypokalaemia okozta elváltozás lehet többek között vacuolumok keletkezése a vesetubulusok hámsejtjeinek cytoplasmajában, mely a vese koncentráló és savanyító képességének zavarával jár, az EKG-n a T hullám ellaposodása és izomgyengeség. Syn hypopotassaemia. (hypo- + Mod. L. kalium, potassium, + G. haima, vér)

hypokalemiás periodikus ~

, Periodikus p., amelyben a szérum káliumszintje a rohamok alatt csökkent. A rohamok kiváltásában szerepet játszhat hideg, magas szénhidráttartalmú étel vagy alkohol. Eltarthat óráktól akár napokig is és respirációs p-t okozhat.

hypokinesis, hypokinesia

Csökkent mértékű vagy lassú mozgás. Syn hypomotilitas. (hypo- + G. kinesis, mozgás)

hypokineticus ~

Ezen betegség az extrapyramidalis motoros rendszer elváltozásaihoz kapcsolódik, és a mozgások csökkent volta, valamint rigiditas jellemzi. Ezek következtében a hangszín és a hangosság monotonná válik, a hangsúly mérsékelt, a mássalhangzók kiejtése pontatlan. Ld extrapyramidalis motoros rendszer, parkinsonos d.

hypoleydigismus

A herék interstitialis (Leydig-féle) sejtjeinek normálisnál kisebb mértékű androgénelválasztása.

hypomagnesaemia

A magnézium kórosan alacsony koncentrációja a serumban.

hypomastia

Az emlők sorvadása vagy veleszületett kicsinysége. (hypo- + G. mastos, emlő)

hypomelia

Általános elnevezés egy vagy több végtag részeinek vagy egészének hypoplasiajára. (hypo- + G. melos, végtag)

hypomenorrhoea

A menstruatio erősségének csökkenése vagy időtartamának rövidülése. (hypo- + G. men, hónap, + rhoia, folyás)

hypomer

1. A myotom azon része, amelyik ventrolateralis irányba húzódva kialak(tja a testfali izomzatot és amelyet egy gerincvelői ideg primer ventralis ága lát el beidegzéssel. 2. Az oldalsó mesoderma somaticus és zsigeri rétegei, amelyekből a testüreget elhatároló képletek kialakulnak. (hypo- + G. meros, rész)

hypometria

Ataxia, amelynél a beteg az adott tárgy vagy cél elé (a tárgynál közelebbre) nyúl; kisagyi betegségekben észlelhető. Vö. hypermetria. (hypo- + G. metron, mérték)

hypomnesia

Memóriazavar. Az emlékezőképesség csökkenése. (hypo- + G. mneme, memória)

hypomotilitas

Mozgásszegénység. syn hypokinesis.

hypomyelinatio, hypomyelinogenesis

A myelin hibás képződése a gerincvelőben és az agyban; számos demyelinizációs kórkép alapja.

hypomyotonia

Izomtónus-csökkenés. Csökkent izomtónussal járó állapot. (hypo- + G. mys (myo-) izom, + tonos, feszülés)

hypomyxia

Olyan állapot, amelyben a nyák szekréciója csökkent. (hypo- + G. myxa, nyák)

hyponasalitas

Hyponasalis beszéd. Az orrüreg elégtelen rezonanciája a beszéd során, rendszerint az orrjáratok elzáródása miatt. Syn hyporhinophonia.

hyponatraemia

A nátrium ion kórosan alacsony koncentrációja a keringő vérben. (hypo- + natrium, + G. haima, vér)

hyponeocytosis

Az éretlen és fiatal fehérvérsejtek (főleg a granulocyta sor) jelenlétével társuló leukopenia (fehérvérsejtszám-csökkenés). (hypo- + G. neos, új, + kytos, sejt, + -osis, állapot)

hyponycchon

Ecchymosis egy kéz- vagy lábujj körme alatt.(hypo- + G. onyx, köröm)

hyponychialis

1. Köröm alatti, subungualis. 2. A hyponychiummal kapcsolatos.

hyponychium

A körömágy hámja, különösen annak proximalis része a körömtő és a lunula területén, amely a körömállomány termelését végzi. (hypo- + G. onyx, köröm)

hypoorthocytosis

Fehérvérsejtszám-csökkenés (leukopenia), amelynél a különböző fehérvérsejt t(pusok relat(v száma normális határokon belül van. (hypo- + G. ortho, megfelelő + kytos, sejt, + -osis, állapot)

hypopancreatismus

A hasnyálmirigy csökkent emésztőenzim szekréciójával járó állapot.

hypoparathyreoidismus

Mellékpajzsmirigy alulműködés, hypoparathyreosis. A mellékpajzsmirigy hormonelválasztásának csökkenése vagy kiesése által okozott állapot, jellemzője a serum alacsony kalciumszintje, tetania és néha a csontok fokozott denzitása. Ld. pseudohypoparathyreoidismus.

hypophalangismus

Ujjperchiány. Egy vagy több ujjperc veleszületett hiánya a kéz- vagy lábujjakon.

hypopharyngealis ~

Syn pharyngooesophagealis d.

hypopharynx

Syn laryngopharynx.

hypophonesis

Kopogtatás vagy hallgatózás során a szokásosnál halkabb hangjelenség. (hypo- + G. phonesis, hangzás)

hypophoria

Az egyik szem tengelyének lefelé térési hajlama, amit a binocularis látás megakadályoz. (hypo- + G. phora, mozgás)

hypophosphataemia

A foszfátok kórosan alacsony koncentrációja a keringő vérben.

hypophosphatasia

A keringő vér kórosan alacsony lúgos foszfatáz tartalma.

hypophosphaturia

A foszfátok csökkent kiválasztása a vizelettel.

hypophysaer ~

Syn Simmonds-kór, panhypopituitarismus.

hypophysealis

A hypophysissel kapcsolatos.

hypophysealis ~

A hypophysis általi növekedési hormon túltermelés okozta óriásnövés; ritka elváltozás, háttérben általában hypophysisadenoma áll.

hypophysealis portalis ~

A hypothalamusban képződő hormonokat a hypophysis elülső lebenyébe szállító kapillárishálózat. Ld portalis keringés, hypophysis, hypothalamus. Syn hypothalamo-hypophysealis portalis keringés.

hypophysectomia

A hypophysis agyalapi mirigy sebészi eltávol(tása.

hypophyseopriv

A hypophysis csökkent működésével kaplcsolatos. Syn hypophysiopriv.

hypophyseotrop

Syn hypophysiotrop.

hypophysiopriv

Az agyalapi mirigy (hypophysis) csökkent vagy kiesett működésére utaló jelző. Syn hypophseopriv. (hypophysis + L. privus, megfosztott v.mitől)

hypophysiotrop

Olyan serkentő hatású hormon jelzője, amely az agyalapi mirigyre (hypophysisre) hat. Syn hypophyseotrop.

hypophysis

Agyalapi mirigy, agyfüggelékmirigy. (NA). Páratlan összetett mirigy, ami a hypothalamus alapjához van felfüggesztve a ~nyél, az infundibulum egy rövid nyúlványa révén. Két fő részből áll: 1. Neuro~, amely magában foglalja az infundibulumot és annak gumószerű végződését, a processus infundibularis idegi részét (hátsó lebeny). Neuroglia-szerű pituicytákból, vérerekből és a hypothalamohypophysealis pálya velőshüvely nélküli idegrostjaiból áll, amelyeknek sejttestjei a hypothalamus supraopticus és paraventricularis magvaiban helyezkednek el és amelyek a hátsó lebenyhez száll(tják a neurosecretios hormonokat, az oxitocint és az antidiuretikus hormont, amik azután ott tárolódnak, majd onnan szabadulnak fel. 2. Adeno~, amely magában foglalja a nagyobb distalis részt, e lebeny hüvelyszerű nyúlványát (infundibularis rész), ami körülveszi az infundibularis nyelet, és egy vékony középső részt az elülső, valamint a hátsó lebeny között (emberben gyengén fejlett). Az elülső lebeny több különféle sejtt(pus kötegeiből áll, közéjük a hypothalamohypophysealis portalis rendszer kapillárisai vegyülnek. A somatotropinok, a prolaktin, a TSH, a gonadotropinok, az ACTH és egyéb hasonló peptidek szekrécióját a hypothalamus idegsejtjei által termelt felszabad(tó (releasing) és gátló faktorok szabályozzák, amelyeket az eminentia medianaban található elsődleges kapilláris plexus vesz fel és az infundibulumban illetve az infundibularis nyélben található portalis erek útján tovább(t a distalis részben lévő másodlagos kapilláris plexushoz. Ld. hypothalamus. (G. bozót, aljnövényzet)

hypophysis

Syn agyfüggelékmirigy.

hypophysis ~

Az embryonalis ősszáj (stomodeum) ectodermajának tubularis képződménye, mely dorsal felé növekedve a diencephalon processus infundibularisa körül csészeszerű képződményt formál, melyből később a hypophysis pars distalisa és pars juxtaneuralisa képződik. Syn Rathke tasak.

hypophysis elülső lebeny-szerű ~

Syn choriogonadotropin.

hypophysisbeli gonadotrop ~

Gonadotropin. Syn anterior pituitary gonadotropin.

hypophysisbeli növekedési ~

Syn somatotropin.

hirdetés