Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

hypophysitis

Az agyalapi mirigy gyulladása.

hypopiesis

Alacsony vérnyomás. Syn hypotensio (1). (hypo- + G. piesis, nyomás)

hypopituitarismus

Agyalapi mirigy alulműködés. A hypophysis elülső lebeny csökkent működésének következtében kialakuló állapot, egy vagy több elülső lebeny hormon nem megfelelő szekréciójával.

hypoplasia

Alulfejlettség. 1. Egy szövet vagy szerv alulfejlettsége, rendszerint a sejtek számának csökkent volta miatt. 2. Atrophia bizonyos alkotóelemek pusztulása és nem csupán méretbeli csökkenésük miatt. (hypo- + G. plasis, megformálás)

hypoplasiás

Hypoplasiaval kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

hypoplasticus ~

Progresszív, non-regeneratív ~, amelynek oka a nem megfelelően működő, deprimált csontvelő. Ha a folyamat tartós, aplasticus anaemia alakul ki a következményeként.

hypopnea

A normálisnál felületesebb vagy ritkább légzés. Syn oligopnea. (hypo- + G. pnoe, légzés)

hypoposia

Hypodipsia, a csökkent ivási hajlamot és nem a szomjúságérzés csökkenését hangsúlyozva. (hypo- + G. posis, ivás)

hypopotassaemia

Syn hypokalaemia.

hypopraxia

Csökkent aktivitás. (hypo- + G. praxis, akció, + -ia, állapot)

hypoproteinaemia

Kórosan kis mennyiségű összfehérje a vérben.

hypoprothrombinaemia

Kórosan kis mennyiségű prothrombin a keringő vérben.

hypoptyalismus

Syn hyposalivatio. (hypo- + G. ptyalon, nyál)

hypopyon

Fehérvérsejtek jelenléte az elülső szemcsarnokban. (hypo- + G. pyon, genny)

hyporeflexia

A mély (nreflexek gyengülésével járó állapot.

hyporeninaemia

A renin alacsony szintje a keringő vérben.

hyporeninaemiás

Hyporeninaemiaval kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

hyporhinophonia

Syn hyponasalitas.

hyporiboflavinosis

táplálkozás Állapot, amelyet a riboflavinnak a táplálékban való hiánya idéz elő. Jellemzője a cheilosis, valamint a b(borvörös sz(nű nyelv és rendszerint a B-vitamin hiány egyéb tüneteivel társul. Megfelelőbb elnevezés, mint az általánosabban elterjedt ariboflavinosis.

hyposalivatio

Csökkent nyáltermelés. Syn hypoptyalismus.

hyposcleralis

Ínhártya alatti. A szemgolyó (nhártyája alatti része.

hyposensitivitas

Csökkent érzékenység állapota, amikor egy ingerre adott válaszreakció a szokásosnál jobban késik vagy kisebb fokú.

hyposmia

Csökkent szagérzékelés. (hypo- + G. osme, szag)

hyposomatotropismus

A hypophysisbeli elégtelen növekedési hormon (somatotropin) elválasztással jellemzett állapot.

hypospadias

Fejlődési rendellenesség, a penis ventralis felsz(nének defektusa, a húgycső ny(lása proximalisabban helyezkedik el a glans penisen normálisan elfoglalt helyénél; priapizmus társulhat hozzá. Igy nevezik azt a nőkben előforduló hasonló fejlődési hibát is, amelynél a húgycső a hüvelybe ny(lik. Vö. epispadias. (hypo- + G. spao, repeszt, vés)

hypospadiasisos

Hypospadiasissal kapcsolatos.

hyposplenia

A lép csökkent vagy hiányzó működése, oka általában sebészi eltávol(tás, veleszületett aplasia, daganatos térfoglaló folyamat vagy helyi vascularis történés.

hypostasis

1. Üledék képződése egy folyadék alján. 2. Hypostaticus pangás. Syn hypostaticus congestio. 3. Az a jelenség, amikor egy fenot(pust - amely egyébként egy adott lókuszon megjelenne - elnyom egy másik (epistaticus) lókusz genot(pusa. (G. hypo-stasis, alatta állás, üledék)

hypostaticus

1. Üledékes; a lelógó helyzet miatt kialakuló. 2. A hypostasissal kapcsolatos.

hypostaticus ~

Fertőzés következtében a tüdő csökkent ventillációjú területein kialakuló p., amelyhez a bronchusszekréció csökkent kiürítőképessége társul. Elsősorban időseken vagy hosszú ideig fekvő betegeken alakul ki.

hypostaticus ~

Süllyedéses ectasia, egy ér, általában véna dilatatioja a test lelógó részében, mint pl. a láb visszerei.

hyposthenia

Gyengeség. Ld. asthenia. (hypo- + G. sthenos, erő)

hypostheniás

Gyenge.

hyposthenuria

Alacsony fajlagos sűrűségű vizelet kiválasztása, aminek oka, hogy a vesetubulusok képtelenek koncentrált vizeletet előáll(tani; előfordul diabetes insipidusban is túlzott mennyiségű v(z fogyasztását követően. (hypo- + G. sthenos, erő, + ouron, vizelet)

hypostomia

A microstomia egyik formája, amelyben a szájny(lás egy kis függőleges rés. (hypo- + G. stoma, száj)

hypotelorismus

A szemek kóros közelsége. (hypo- + G. tele, távoli, + horizo, elválasztani, fr. horos, határ)

hypotensio

1. A normálisnál alacsonyabb artériás vérnyomás. 2. Bármilyen fajta nyomás vagy tenzió csökkenése. (hypo- + L. tensio, feszülés)

hypotensiv

Alacsony vérnyomású. Alacsony vérnyomással jellemzet vagy a vérnyomás csökkenését okozó.

hypothalamus

A köztiagy (diencephalon) ventralis és medialis régiója, amely a harmadik agykamra elülső felének falát alkotja; a thalamustól a sulcus hypothalamicus választja el, a capsula internatól és a subthalamustól medialisan fekszik, előrefelé a precomissuralis septumban folytatódik, hátrafelé a középagy tegmentumaban és a substantia grisea centralisban. Ventralis felsz(nén elölről hátrafelé az alábbi képletek találhatók: chiasma opticum, a páratlan infundibulum, ami a processus infundibularis révén a hypophysis hátsó lebenyébe nyúlik, valamint a két corpus mamillare. A ~ idegsejtjei az alábbi magokban csoportosulnak: nucleus (n.) supraopticus, n. paraventricularis, n. preopticus lateralis, n. hypothalamicus lateralis, n. tuberalis, n. hypothalamicus anterior, n. ventromedialis, n. dorsomedialis, n. arcuatus, n. hypothalamicus posterior, nuclei premamillares és corpus mamillare. Afferens rostösszeköttetései vannak a középaggyal, a limbikus rendszerrel és a kisaggyal, efferens rostösszeköttetései pedig ugyanezen struktúrákon kívül a hypophysis hátsó lebenyével. Funkcionális kapcsolatban áll a hypophysis elülső lebenyével, aminek alapja a hypothalamohypophysealis portalis rendszer. A ~ kiemelkedő szerepet játszik a vegetat(v idegrendszer működésében, valamint - a hypophysis elülső lebenyével való vascularis kapcsolata révén - az endocrin mechanizmusokban; úgy tűnik, szerepet játszik a hangulat és a mot(vációk hátterében álló idegi működésekben is. Ld. hypophysis. (hypo- + thalamus)

hypothenar

1. (NA) Eminentia hypothenaris. 2. Bármely képlet, amely az eminentia hypothenaris-al vagy annak alkotórészeivel kapcsolatos. (hypo- + G. thenar, tenyér)

hypothenar ~

Kisujjpárna, izmos rész a tenyér medialis szélénél. Syn hypothenar (1).

hypothermia

Jóval 37 °C (98,6 °F) alatti testhőmérséklet. (hypo- + G. therme, hő)

hypothermiás

Hypothermiaval jellemzett.

hypothrombinaemia

Kórosan kis mennyiségű thrombin a kapilláris vérben.

hypothymia

Lelki levertség, depressio. (hypo- + G. thymos, ész, lélek)

hypothyreoid

A pajzsmirigy csökkent működésével jellemzett.

hypothyreoidismus

Pajzsmirigy alulműködés. A pajzsmirigy hormon csökkent termelődése, ami a pajzsmirigy-elégtelenség klinikai megjelenéséhez vezet, többek között lassú anyagcsere, hízási hajlam, aluszékonyság és néha myxoedema észlelhető. (hypo- + G. thyreoeides, pajzsmirigy)

hypothyreosis

ld. hypothyreoidismus

hypotonia

1. Csökkent nyomás vagy feszülés bármely testrészben, pl. a szemgolyóban. 2. Az artériák relaxációja. 3. Olyan állapot, amikor az izomzat tónusa csökkent vagy hiányzik, aminek következtében az izmok az élettani határokon túl nyújthatók. Syn hypotonicitas (hypo- + G. tonos, tónus)

hypotoniás

1. Nyomása vagy feszülése kisebb fokú. 2. Ozmotikus nyomása kisebb, mint a viszonyításra használt oldaté, ami rendszerint a plasma vagy az intersitialis folyadék.

hirdetés