Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

fehér ~

Egy terület elhalása, mely szükésfehér hámlással társul.

fehér ~

A vascularisatio hiányában, akutan kilökődő bőr allo~.

fehér ~ 1

. Fehér emlős-izom~, melyek a vörös izom~nál nagyobb átmérővel rendelkeznek, kevesebb bennük a myoglobin, a sarcoplasma és a mitochondrium, valamint gyorsabban kontrahálódnak. 2. Syn kollagén ~.

fehérjevesztő ~

Exsudativ enteropathia, a serumfehérjék, különösen az albumin fokozott vesztése a bélcsatornán keresztül, ezáltal hypoproteinaemia kialakulása.

fehérvér~

Bármilyen leukocyta.

fehérvérsejt (FVS)

Syn leukocyta.

FEIBA

aktivált prothrombin komplex koncentrátum

fejbőr ~

Jóindulatú, szoliter daganat idősebb nők fejbőrén, mely kifekélyesedhet.

fejleejtéses ~

Az extrapyramidalis vagy a stria rendszer betegségeinek diagnosztikájában használják (pl. parkinsonismus, Wilson-kór). A beteg háton fekszik, ellazulva, a vizsgáló jobb kezével hirtelen felemeli a beteg fejét, majd hagyja visszaesni a bal tenyerére. Egészséges ember feje hirtelen esik le, mint egy nehéz súly, míg stria betegségben a fej lassan, óvatosan, csaknem habozva esik vissza.

fejlődési ~

A prenatalis vagy postnatalis események következtében a megismerési, a nyelvi, a motoros ügyességi vagy a beilleszkedési téren észlelhető zavarok, pl. mentalis retardatio, csökkent hallás, tanulási nehézség, figyelemhiány-hiperaktivitás.

fejők csomói

tehén tőgyének Pseudocowpox vírus fertőzés átvitele a fejő kezére és ujjaira, nyirokerek gyulladása és csomók, később papulosus és papulovesicularis kiütések megjelenése jellemzi

fekete ~

A lencse megkeményedésével és sötétbarnára színeződésével járó ~

felderítő ~

Kontrasztanyaggal végzett felvételt megelőző üres felvétel, pl. urogram, angiogram vagy a bél báriumos kontrasztvizsgálatát megelőző állapotának üres felvétele.

félelem

Rettegés, aggodalom. Ilyen érzést kiváltó stimulus. A félelmet el kell különíteni a szorongástól, a szorongásban nincsen kiváltó inger.

félig nyitott rendszerű ~

Inhalációs ~, amelyben a belégzésre kerülő gázoknak egy része az altatógép segítségével jut a beteg szervezetébe, másik része pedig a légtérből származik.

félig zárt rendszerű ~

Az inhalációs ~ olyan technikája, amelyben a kilélegzett gáz jelentős részét - kivéve a széndioxidot, amelyet abszorbeáltatnak - visszalélegeztetik.

fellatio

A penis oralis stimulálása.

felnőttek szerzett ~a

A ~ egy fajtája, melynél láz, encephalomyelitis, chorioretinopathia, maculopapulosus exanthema, ízületi fájdalmak, izomfájdalom, szívizom gyulladás és pneumonitis lép fel. Felnőtteknél gyakoribb a nyirokcsomó megnagyobbodással járó forma, ilyenkor láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, rossz közérzet, fejfájás jellemző, mely tünetek azonban gyakran észlelhetők AIDS-betegekben is.

felnőttkori laktáz ~

A laktáz enzim hiánya felnőttkorban manifesztálódik, tej intolerancia és malabsorptio képében. Bármely olyan betegség, amelynek következtében a bélben a nyálkahártyasejtek károsodást szenvednek, létrehozhatja a felnőttkori laktáz elégtelenséget.

felnőttkori pseudohypertrophiás izom ~

Viszonylag enyhe lefolyású, gyakran a második, harmadik dekádban kezdődő izomdystrophia.

felon

Körömágy gyulladás. Az ujj distalis körömpercének gennyes gyulladása, tályogja. (M.E. feloun, malignus)

felső ~

Syn kar.

felszíni ~ (> gamma)

Az intermolekuláris vonzás kifejezése valamely folyadék felszínén levegővel vagy más gázzal, szilárd, illetve más, nem elegyíthető folyadékkal, a folyadék molekuláit a felszínről befelé tolva; kiterjedési képlete: mt-2.

felszíni ~.

1. A coelomaból származó ~sejtek rétege, mely a gonadalis barázdákat fedi, amikor azok a mesonephros medialis szélénél a mesenterium gyökének közelében kialakulnak. 2. A végleges ovarium mesenthelialis borítása.

felszívódó zselatin ~

Lemezen levő, steril, antigén tulajdonsággal nem rendelkező, vízben oldhatatlan zselatin-formaldehid oldat. Felhasználása: membrán defektus, mint pl. a dura mater vagy a pleura zárása. 1-6 hónap alatt felszívódik.

feltételezett átlagos

Egy feltételezett szervezet, amelynek jellemzői megfelelnek a vele azonos rendszerbe tartozó organizmusok jellemzői átlagának, szemben a számított átlagos organizmussal.

feltételezett ocularis ~

Subretinalis érújdonképződés a sárgafolt területén, társulva chorioretinalis atrophiával és a discus nervi optici melletti pigment proliferációval, valamint perifériás chorioretinalis atrophiával ("histo-foltok").

FEM/C-séma

Mitomycin, epirubicin, 5-FU séma

female ~

Női ~ Csontrendszeri és genitalis elváltozásokkal, de női gonádokkal és XX kariotípussal járó p. SZIN androgyny.

fémfüst láz

Szin.: rézművesek láza

feminisatio

Elnőiesedés. A férfi olyan irányú fejlődése, melynek befejeződésével külső női jellegzetességeket mutat.

femoralis

A femurral kapcsolatos.

femoralis ~

Comb~. A femoralis gyűrűn keresztül kialakuló ~. Syn femorocele.

femoralis ~

A comb felső részén lévő, ~ alakú terület, melyet a musculus sartorius és a musculus adductor longus, valamint a ligamentum inguinale határol, alapját lateralisan a musculus ileopsoas, medialisan a musculus pectineus alkotja. A nervus fermoralis ágai a femoralis csatornában oszlanak el. A femoralis erek, melyek a canalis adductoriusban belépnek a ~ csúcsába, kettévágják azt. Syn trigonum femorale.

femorocele

Syn femoralis hernia. (L. femus, comb + G. kélé, hernia)

femorotibialis

Mind a femurral, mind a tibiaval kapcsolatos.

femto (f)

Az SI és a metrikus rendszerben 10-15 jelzése. (dán és norvég femten, tizenöt)

femur,

gen femoris, pl. femora 1. A comb 2. A comb hosszú csontja, amely proximalisan a csípőízülettel, míg distalisan a tibiaval és a patellaval képez ízületet. (L. comb)

fenestra

Ablak. 1. Anatómiai nyílás, amelyet gyakran egy membrán zár el. 2. Begipszelt törés oldalán hagyott nyílás, hogy az ott lévő sebet el lehessen látni. 3. A nőgyógyászati fogó lemezén lévő ablak. 4. Endoszkópos eszköz borításán lévő oldalnyílás, amely a borításon oldalt megtekintést és manipulációt tesz lehetővé. 5. Szondán, katéteren, trokáron lévő oldalnyílás, amely lehetővé teszi a levegő vagy a folyadék jobb ki-, illetve beáramlását. (L. ablak)

fenestralt

Ablakszerű nyílással ellátott.

fenestratio

1. Egy részen fenestra jelenléte. 2. A kötésen egy nyílás meghagyása, hogy az alatta lévő területet látni és kezelni lehessen. 3. FOGÁSZAT A mucoperiosteum és a processus alveolaris műtéti átlyukasztása acélból, hogy a fog gyökércsúcsát feltárják és az exsudatum kifolyását lehetővé tegyék.

fenilhidrazin ~

A G-6-PD hiány kimutatására szolgáló in vitro teszt; haemolysis amely akkor következik be, ha fenilhidrazint adunk in vitro olyan vérhez, amelynek sejtjeiben csökkent vagy hiányzik a glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim; Heinz-Ehrlich testek megjelenésével jár együtt.

ferde ~

A törésvonal a csont tengelyéhez képest ferde vonalban helyezkedik el.

ferde ~

A medencebemenet átmérője az egyik oldali sacroiliacalis ízület és a másik oldali eminentia iliopectinea között.

férfi típusú ~

Az androgén ~ leggyakoribb formája; férfiakon látni, amint visszavonul a frontalis és kétoldali háromszögletű halánték hajvonal, és kopasz terület alakul ki a fejtetőn, amely aztán teljes ~-ig fokozódhat.

fermentáció

1. Komplex szerves vegyületben enzim által létrehozott kémiai változás, amelyben az eredeti vegyület egyszerűbb vegyületekre hasad. 2. BAKTERIOLÓGIA Anyagok energia képződés melletti anaerob bomlása, mely az eredeti vegyület redukciójával jár. A f. mechanizmusához nem szükséges a légzési lánc, sem citokróm, vagyis ez esetben nem az oxigén a végső elektron acceptor, mint az oxidációs folyamatokban. (L. fermentum, élesztő)

fermentatív

Fermentációt okozó vagy fermentáló képességgel rendelkező.

fermentum

Enzim. (L. fermentum, kovász)

ferredoxinok

Olyan fehérjék, amelyek vasat és labilis ként tartalmaznak egyenlő mennyiségben. Elektronhordozó tulajdonsággal rendelkeznek, de nincsen klasszikus enzim működésük. F. vannak a zöld növényekben, az algákban és az anaerob baktériumokban. Az élő szervezet számos oxidoredukciós reakcióiban részt vesznek (pl. nitrogén fixálás).

Ferrein-féle ~

SZIN medullary ray.

hirdetés