Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

erythrokinesis

A vörösvértestek kinetikája képződésüktől a pusztulásukig. (erythro- + G. kinesis,mozgás)

erythroleukaemia

Az erythroblast és leukoblast eredetű szövetek egyidejű neoplasticus proliferációja.

erythroleukosis

Leukaemiához hasonló állapot, melyben a leukopoeticus sejteken kívül az erythropoeticus szövetek is érintettek.

erythrolizin

Syn haemolizin (1).

erythrolysis

Erythrocytolysis. Syn haemolysis.

erythromelalgia

1. A bőr gyakran hőhatás által kiváltott paroxysmalis lüktetése és égő fájdalma, mely a kéz- és lábfejeket érinti és sötét, foltos vörösség, valamint emelkedett bőrhőmérséklet kíséri; kapcsolatban állhat myeloproliferativ kórképekkel. 2. A középkorú emberek ritka betegsége, paroxysmalisan jelentkező súlyos, égő jellegű fájdalommal, elvörösödéssel, hyperalgaesiaval és verejtékezéssel, mely egy vagy több végtagot érint, általában mindkét lábfejet; a rohamokat meleg környezet válthatja ki, melyet hűtés és a végtag felemelése enyhíthet. Syn Mitchell-féle betegség, vörös neuralgia. (erythro- + G. melos,végtag, + algos,fájdalom)

erythron

A keringő vörösvértestek összessége és a haemopoeticus szövet azon része, melyből a vörösvértestek származnak.

erythroneocytosis

Regeneratív vörösvértest-formák jelenléte a perifériás keringésben. (erythro- + G. neos, új, + kytos,sejt, + -osis,állapot)

erythropenia

A vörösvértestek alacsony száma. (erythrocyte + G. penia, szegénység)

erythrophagia

A vörösvértestek phagocytosis általi pusztulása. (erythro- + G. phago, enni, + -ia)

erythrophagocytosis

Az erythrocyták phagocytosisa.

erythrophil

1. Vörös színű festékkel jól festődő. 2. Vörösre festődő sejt vagy szövetrész. (erythro- + G. philos, kedvelő)

erythroplakia

A nyálkahártya vörös, bársonyos felszínű, foltszerű elváltozása, mely gyakran malignus elfajulást jelez. (erythro- + G. plax,lap)

erythroplasia

A hám erythemaja és dysplasiaja. (erythro- + G. plasso, formálni)

erythropoesis

A vörösvértestek képződése. (eryhtro- + G. poiesis, készítés)

erythropoeticus

Erythropoesisre vonatkozó vagy erythropoesissel jellemezhető.

erythropoetin

Az erythropoesist elősegítő fehérje, mely serkenti a proerythroblastok képződését és a reticulocyták kilépését a csontvelőből; a vese és feltehetőleg más szövetek termelik.

erythropoieticus ~

A porphyria olyan osztályozása, amely magába foglalja a congenitalis erythropoeticus p-t és az erythropoeticus protoporphyriát.

erythropoieticus ~

A porfirin-metabolizmus benignus zavara, amelyet a ferrokelatáz hiánya okoz, és amelyre a protoporfirin széklettel történő fokozott kiválasztása és a vörösvérsejtekben, a plazmában és a székletben a protoporfirin IX emelkedett szintje jellemző. Napfénynek kitett helyeken csalánkiütés vagy ekzema jelentkezik a beteg bőrén.

erythroprosopalgia

Az erythromelalgiahoz hasonló rendellenesség, ahol a fájdalom és a vörösség az arcon jelentkezik. (erythro- + G. prosopon,arc, + algos,fájdalom)

erythropsia

A látás rendellenessége, melynél minden tárgy vörösesnek tűnik. (erythro- + G. ops,szem)

erythrorrhexis

erythrocytorrhexis. (erythrocyta + G. rhexis,szakadás)

erythruria

Vörös színű vizelet ürítése. (erythro- + G. ouron,vizelet)

érzék

Különböző érzékeléseknek megfelelő speciális szervek, ide tartozik a szem, a fül, a szaglószerv, az ízlelőszerv, valamint ezek kiegészítő szervei is.

érzelemátviteli ~

A betegben az analízist végző személye iránt kifejlődő erős érzelmi kapcsolat jelensége a pszichoanalízis során.

érző ~

Az elsődleges érzőneuronok csoportja, mely általában látható megvastagodást alkot a perifériás ideg lefutása mentén vagy annak hátsó gyökén; ilyen idegsejtek képzik az egyedüli afferens kapcsolatot a periféria (bőr, orr- és szájüreg nyálkahártyája, izomszövet, inak, ízületi tokok, speciális érzékszervek, érfalak, belső szervek szövetei) és a központi idegrendszer között; a perifériás idegrendszer valamennyi érző rostja ezekből a sejtekből ered.

érzőideg

Afferens ideg, melynek impulzusait a központi idegrendszer úgy dolgozza fel, hogy azok a szervezet önmaga és környezete észlelésének részévé válnak.

Es

Einsteinium.

Es

einsteinium. Mesterségesen előállított transzuránium elem, atomszáma 99, atomsúlya 252,0; számos izotópja van, melyek mind radioaktívak (a 252Es rendelkezik a leghosszabb ismert felezési idővel, mely 1,29 év).

ES

extrasystole/extrasystolia

escape

Orvosi értlemben: pótsystole a szívben. KARDIOLÓGIA Arra a helyzetre használt kifejezés, amikor a magasabb ingerképző központ leállása vagy az A-V átvezetés blokkja miatt egy alacsonyabb rendű ingerképző központ veszi át a pacemaker szerepet egy vagy több beütés idejére.

escape ~

kóros ütést követő normál ütés többféle típusa

escharoticus

Égető- vagy marószer. (G. escharotikos)

escharotomia

Égés, illetve maróanyag okozta heg sebészi bemetszése a zsugorodás csökkentésére, mint ahogyan az égések után szokás. (eschar + G. tome, bemetszés)

esemény

Valaminek az előfordulása vagy megtörténése, bármilyen történés.

esophageal ~

oesophagealis elvezetés. Elektrokardiográfiás elvezetés, amelynél az elektródát lenyelve a nyelőcső különböző magasságába vezetik le; alkalmazása különösen egyes arritmiák vizsgálatánál hasznos. Hasonló módon az echokardiográfiás vizsgálófej is bejuttatható a nyelőcsőbe.

esophagogastricus ~

Az oesophagus terminalis vége és a gyomor kezdete, a cardia nyílása; a fiziológiás alsó oesophagus sphinchter helye.

esophoria

A szemek befelé fordulása, melyet a két szemmel való látás megakadályoz. (G. eso, befelé, + phora, vitel, hordás)

esophoricus

Esophoriara vonatkozó vagy azzal jellemezhető.

esotropia

A kancsalság azon formája, melynél a szemek nézővonalai konvergálnak; lehet paralyticus vagy concomittaló, monoocularis vagy alternáló, accomodativ vagy nem accomodativ típusú. Syn strabismus convergens. (G. eso, befelé, + trope, fordulás)

esotropiás

Esotropiara vonatkozó vagy azáltal jellemezhető.

ESP

Érzékszerveken kívüli perceptio (extrasensoros perceptio)

espundia

Mucocutan leishmaniasis. Az amerikai leishmaniasis egy típusa, melyet a Leishmania braziliensis okoz. A nyálkahártyákat érinti, különösen a nasalis és oralis területeken és erősen destruktív elváltozásokhoz vezet; a testen eredetileg másutt található sebekből metastaticus úton is kialakulhat. (Sp., L. eredetű spongia, szivacs)

ESR

1. Erythrocyta sedimentatios rata = vérsejtsüllyedés. 2. Elektron spin rezonancia.

ESR

Erythrocyta szedimentációs ráta (vvt süllyedési sebesség)

ESR

erythrocyte sedimentatios ráta, vörös vértestek süllyedésének értéke

ESRD

Veseelégtelenség végstádiuma

essentialis ~

Bőrlaesióktól függetlenül jelentkező viszketés.

Esser ~

Syn fogbetét ~.

esszenciális

1. Szükséges, nélkülözhetetlen, (pl. esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak). 2. Jellemző. 3. Meghatározó. 4. Ismeretlen etiológiájú. 5. Esszenciára vonatkozó. (pl. esszenciális olaj). 6. Syn intrinsic.

hirdetés