Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

esszenciális ~

Syn primer d.

esszenciális ~

kimutatható ok nélküli ~.

esszenciális ~

α-aminosavak, amelyeket a szervezetnek a táplálékból kell beszereznie akár aminosav, akár fehérje alakjában, mivel nem képes szintetizálni az emberi szervezet ezeket.

esszenciális ~

Ismeretlen okú magas vérnyomás.

esszenciális ~

(1) Ismeretlen eredetű, lokalizált capillaris tágulat. (2) Syn angioma serpiginosum.

esszenciális ~

Veleszületett ~. Elsődleges forma, ellentétben a másodlagos, az áttétes daganatokkal, tuberculosissal, csontvelőt infiltráló leukaemiával, vagy a csontvelőt közvetlenül károsító kémiai anyagokkal, illetve egyéb kórképekkel társuló ~val.

esszenciális ~

4-8 Hz frekvenciájú ~, általában a kora felnőttkorban kezdődik, a felső végtagokra és a fejre lokalizálódik. Familiarisnak akkor nevezik, ha több családtagnál is előfordul.

EST

Elektroshock terápia.

ESWL

Elektrohidraulikus lökéshullámmal végzett kőzúzás (elektrohidraulikus shock wave lithotripsia); extracorporalis lökéshullámmal végzett kőzúzás (extracorporalis shock wave lithotripsia).

ESWL

Extracorporalis lökéshullámmal végzett kőzúzás

esztétika

A filozófia művészettel, szépséggel és különösképpen ezek összetevőivel foglalkozó ága.

esztétikai

Az esztétikára vonatkozó (pl. szépség).

Et

Etil.

ET

esszencialis thrombocytaemia

ETA

embryotoxicitás assay, endothelin-a

etanol

Syn alkohol (2).

ETEC

Enterotoxin termelő Escherichia coli.

ETEC

enterotoxin képző E. coli

ethmo-

1. Ethmoidalis. 2. Rostacsont-. (G. ethmos, szita, szűrő)

ethmoid

1. Szitához hasonló. 2. A rostacsontra vonatkozó. Syn ethmoidalis. (G. ethmos, szűrő, + eidos, hasonlóság)

ethmoidalis

Syn ethmoid.

ethmoidalis ~

az orrüreg lateralis falát alkotó, vékony csontos falú, levegővel teli üregek a rostacsontban; melyek elülső, középső és hátulsó csoportban helyezkednek el; lateralisan a szemüreg falát képező orbitalis lemez zárja le.

ethmoidalis ~

rostacsonti öböl a koponyán

ethmoidalis levegősejt

Az os ethmoideum labyrinthusának számos, légtartalmú cellája.

ethmoidectomia

A rostacsont sejtjei között lévő csontlemezek és a nyálkahártya bélés egy részének vagy egészének eltávolítása. (ethmo- + G. ektome, kimetszés)

ethmoiditis

A rostasejtek gyulladása.

ethmoturbinales

A rostacsontból kiinduló orrkagylók; a középső és alsó concha; esetenként egy harmadik, felső orrkagyló is létezik.

etika

A filozófia azon ága, mely a jó és a rossz közötti különbséggel és az emberi cselekedetek morális következményeivel foglalkozik. (G. ethikos, szokásból eredő, ethos, szokás)

etikus

Az etikára vonatkozó; az egyéni és szakmai viselkedést meghatározó szabályokkal összhangban lévő.

etil

Az alkilgyök, CH3CH2-.

etilát

Olyan vegyület, melyben az etanolban lévő hidroxil-csoport hidrogénjét valamilyen fématom, általában nátrium vagy kálium helyettesíti; pl. C2H5ONa, nátrium-etilát.

etildikloroarzén

C2H5AsCl2; diklóretilarzén. Az I. Világháborúban használt mustárgáz; irritálja a légzőszervet.

etilidén

A CH3CH= gyök.

etilidin

A CH3CHC gyök.

etinil

Syn vinil.

etinilösztradiol

szintetikus ösztrogén származék, mely a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonló hatást fejt ki. Fogamzásgátló tabletták össze

etiolatio

Elszíntelenítés. 1. Fény hiánya által okozott sápadtság, mint a betegség vagy bebörtönzés miatt korlátozott embereknél, illetve a fénytől megfosztott növények kifehéredésénél. 2. A fehérítés vagy halványítás folyamata fénymegvonás révén. (Fr. (tioler, fehéríteni)

etiológia

1. A betegségek okának és lefolyásmódjának vizsgálata és az azzal foglalkozó tudomány. Vö. pathogenesis. 2. Az okokkal és okozati viszonyokkal foglalkozó tudomány; általános használatban ok. (G. aitia, ok, + logos, tanulmány)

Etiológia

Az orvostudományban az etiológia a patológiai betegségek okait, hátterét kutatja.

etiológiai

Az etiológiára vonatkozó.

étkezési ~

Növényi poliszacharidok és lignin alkotja, amelyek ellenállnak az emberi gastrointestinalis rendszer emésztő enzimei által végzett hidrolízisnek.

étkezési ~

A reflex epilepsia egy formája; a rohamokat az étkezés váltja ki.

etnikai csoport

Társadalmi csoport, melyre generációról generációra átadott jellegzetes szociális és kultúrális szokások, közös történelem és eredet, valamint a csoporttal való azonosulás érzése jellemző.

etnocentrizmus

Az a tendencia, hogy más csoportokat a saját etnikai csoportjában elfogadott értékek és normák alapján mérjen fel valakit, különösképpen azzal a meggyőződéssel, hogy a saját etnikai csoportja a többihez képest felsőbbrendű. (G. ethnos, faj, törzs, + kentron, kör közepe)

ETO

Ovulatio becsült időpontja, etomidat

etofarmakológia

A gyógyszer viselkedést befolyásoló hatáának tanulmányozása, mely megfigyelésre és fajra jellemző elemek (szociális kapcsolat során végzett cselekedetek és testtartások) leírására támaszkodik. (G. ethos, jellem, szokás, + pharmacology)

etoxi

CH3CH2O-, egyértékű gyök.

ETT

endotrachealis tubus,

ETT

extrathyroidealis thyroxin

EU

ismeretlen etiológia

hirdetés