Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dysraphismus, dysraphia

Az idegcső hibás összekapcsolódása, amely status dysraphicus állapotát eredményezi. (dys- + G. raphé, sutura)

dysrhythmia

Ritmuszavar. Ld a ritmus szónál. Vö. arrhythmia. (dys- + G. rhythmos ritmus)

dyssebacia, dyssebacea

A faggyúmirigyek rendellenes működése. Syn seborrhoeás dermatitis. (dys- + sebum, zsiradék)

dyssomnia

Alvászavar.

dysstasia

Az állás nehézsége. (dys- + G. stasis, állás)

dysstaticus

Dysstasiaban szenvedő.

dyssynergia

Az ataxia egyik változata, amelyben a tevékenység nem könnyedén, símán vagy pontosan megy végbe, mivel a különböző mozgási összetevők összerendeződése nem harmónikus. Általában olyan abnormalitásokra alkalmazzák ezt a terminust, amelyekben a mozgászavar cerebellaris elváltozás következménye. (dys- + G. syn, val, + ergon, munka)

dysthymia

Hangulatzavar, többnyire depressio. A betegnek kevés jó napja van. A depressio mellett az alábbi tünetek is megjelenhetnek: rossz étvágy vagy ellenkezőleg, falánkság, insomnia vagy hypersomnia, energiaszegénység, fáradékonyság. Csekény önbecsülés, rossz koncentrációs készség, döntéshozatali képtelenség, reménytelenség érzés jellemzi. Ld endogén depressio, exogén depressio. (dys- + G. thymos érzelem)

dysthymiás

A dysthymiara vonatkozó.

dystocia

Nehéz szülés. (G. dystokia , nehéz szülés)

dystonia

Valamely szerv vagy szövet rendellenes tónusa (akár hypotonia, akár hypertonia). Syn torsios spasmus. (dys- + G. tonos, feszülés)

dystoniás

Dystoniaval kapcsolatos.

dystopia

Egy szerv vagy annak egy része nem a norális helyén található. Syn malpositio. (dys- + G. topos, hely)

dystopiás

Dystopiaval jellemezhető, azzal kapcsolatos. Ld ectopiás.

dystopiás ~

szabálytalan lebenyezettségű, furcsa alakú, általában inkább a középvonal felé a kismedencében található vese, amely fejlődésileg a vesekezdemények fúziójából származik.

dystrophia

Progresszív elváltozás, amelynek oka a szövetek hiányos tápláltsága. (dys- + G. trophé, táplálás)

dystrophiás

Dystrophiaban szenvedő vagy azzal jellemezhető.

dystrophiás ~

Degenerálódott, illetve necroticus szövetek (pl. hyalinizálódott hegek, degenerálódott leiomyomás gócok és elsajtosodott gümők) meszesedése.

dysuria

Vizelési nehézség és fájdalom. (dys- + G.ouron, vizelés)

dysuriás

Dysuriaban szenvedö, illetve azzal kapcsolatos.

dysversio

Elfordulás. Bármely irányba történő eltérés, de nem teljes inversio, pl. a nervus opticus fejének dysversioja (a papilla nervi optici situs inversusa). (dys- + L. verto, megfordul)

DZ

diazepam, szédülés

E

1. Exa-; kivonási arány; glutaminsav; energia; elektromotoros erő; glutamil; belső energia. 2. Indexként használva a kilélegzett gázt jelöli.

e

Elemi elektromos töltés; a természetes alapú logaritmusok alapja (2.71828...).

E-~

Az α-tokoferol biológiai aktivitásával rendelkező tokol- és tokotrienol-származékok gyűjtőneve; különböző olajokban (búzacsíra-, gyapotmag-, pálma-, rizsolaj) és teljes gabonaszemeket tartalmazó cereáliákban fordul elő, amelyekben az el nem szappanosítható részt képzi, továbbá megtalálható állati szövetekben (máj, hasnyálmirigy, szív) és a salátában is; hiánya nőstény patkányokban vetélést, míg hím patkányokban sterilitást okoz.

EA

Elektroakupunktúra

EA

elektroanalgézia

EA

enteralis táplálás

EA

korai antigén

EA

embrionális antigén

EAE

enzimaktivitás egység

EANM

Szervezet: European association of nuclear medicine

eatingright ~

helyes étkezés ~ USDA, útmutató az egészséges étkezéshez, amely az ételeket tápértékük szerint osztályozza, előnyben részesítve a gabonaféléket, zöldségeket és a gyümölcsöket. Az állati fehérjékben, lipidekben gadag tápanyagokat, valamint a tejtermékeket háttérbe szorítja.

EATL

enteropathia-asszociált T-sejtes lymphoma

Eaton-~

szinonima: Mycoplasma pneumoniae

EB ~

Syn Epstein-Barr ~.

EB-CT

elektronsugár-CT

EBM

Bizonyítékokon alapuló orvoslás

EBNA

Epstein-Barr (vírus) nucleáris antigén

Ebola ~

A Marburg ~hoz morfológiailag hasonló, de antigén szerkezetében attól eltérő, a Filoviridae családba tartozik és vírusos haemorrhagiás lázat okoz.

Ebstein-féle ~

A szív tricuspidalis billentyűje lefelé húzódott a jobb kamrába congenitalis eltérés következtében.

EBT

Elektronsugár-tomográfia

EBT

elektronsugár-tomográfia

eburneatio

Degeneratív ízületi megbetegedéseknél a szabaddá váló subchondralis csont megváltozása, melynek során a csontszövet tömör, sima felszínű, elefántcsonthoz hasonlatos anyaggá válik (L. eburneus, elefántcsonból való)

eburnitis

A dentin megkeményedése és tömörödése, mely a dentin védtelenné válása után fordul elő. (L. eburneus, elefántcsontból való, + G. -itis, gyulladás)

EBV

Epstein-Barr vírus.

EBV

Epstein-Barr vírus

EBV

Epstein-Barr vírus

ec-

Kívül valamiből, el valamitől. (G.)

ecchondroma

1. Porc eredetű neoplasma, mely a csont ízületi felszínéről előtörő szövettömegként jelenik meg. 2. Nyeles porcdaganat, mely áttör a csont testén. Syn ecchondrosis. (G. ek, ki valamiből, + chondros, porc, + -oma, tumor)

hirdetés