Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

culicidalis

Szúnyogirtó hatású. (L. culex, szúnyog + cadeo, elpusztítani)

CULP

Krónikus felsővégtagi fájdalom

cultivatio

Syn tenyészet. (köz. L. cultivo -atus, L. colo, cultus, megművel)

cuneatus

Ék alakú. (L. cuneus, ék)

cuneocuboid

Az os cuneiformeval és az os cuboideummal kapcsolatos.

cuneonavicularis

Az os cuneiformeval és az os naviculareval kapcsolatos.

cuneus, pl. cunei

Az agyféltekék occipitalis lebenyeinek medialis felszínén, a fissura parietooccipitalis és calcarina által határolt terület.

cuniculus, pl. cuniculi

A rühatka bőrbe fúrt járata. (L. nyúl, földalatti járat)

cunnilingus

A vulva vagy a clitoris oralis ingerlése, ellentétben a fellatióval, ami a penis oralis stimulálása. (L. cunnus, pudendum, + lingo, nyalogat)

CUON

Krónikus egyoldali optikus neuropathia

cupola

Syn cupula.

cupula, pl. cupulae

(NA) Csésze, kupola alakú képlet. Syn cupola. (L. cupa, teknő)

cupulogram

A vestibularis funkciók grafikus ábrázolása a normálértékekhez képest.

CUR

Küret, abortus

curativ ~

1. Bármely anyag azon mennyisége, amely elegendő a betegség gyógyítására, illetve egy adott diétás tényező hiányának megszüntetésére. 2. A terápiás célból adott gyógyszer esetén effektív vagy hatásos dózisról beszélünk.

curettage

Üreg vagy járat belső felszínének abrasiója újdonképződött vagy kóros szövet eltávolítása, illetve vizsgálatra alkalmas szövetminta nyerése érdekében.

curette

Curettage végzésére szolgáló kacs, hurok vagy kanál alakú, éles peremű fejjel ellátott nyeles eszköz. (Fr.)

curie (c, C, Ci)

A radioaktivitás mértékenysége, 3,70×1010 bomlás másodpercenként, az SI bevezetése óta helyette a becquerel használatos (1 bomlás másodpercenként). (Marie (1867-1934) és Pierre (1859-1906) Curie, Nobel-díjas francia vegyészek és fizikusok)

curium (Cm)

Elem. A természetben nem fordul elő, atomszáma 96, atomtömege 247,07, melyet először 1944-ben állítottak elő Pu239 izotóp alfarészecskékkel történő besugárzásával. Legstabilabb izotópja a Cm247, melynek felezési ideje 15,6 millió év.

Curling-~

Duodenalis ~ kiterjedt felszínes égést, intracranialis károsodást vagy súlyos testi sérülést szenvedett betegeknél. Syn stressz ~.

curvatura

Kanyarulat, hajlat. Ld angulatio. (L. curvo, -atus, hajolni)

Cushing ~

a mellékvesekéreg fokozott (kortizol) hormonelválasztása miatt kialakuló kórkép, hátterében állhat ACTH-termelő tumor vagy hyperplasia. Jellemzője az elhízás, holdvilágarc, akne, hasi striák, magas vérnyomás stb.

cushingoid

Cushing-kórra vagy szindrómára jellemző panaszokkal és tünetekkel (bölénypúp, striaképződés, adipositas, hypertonia, diabetes és osteoporosis) jellemezhető, rendszerint kortikoszteroid kezelés mellékhatásaként kialakuló állapot.

cuspalis

Cuspissal kapcsolatos.

cuspidalis

1. Egycsúcsú. Syn cuspidatus. 2. Syn szemfog.

cuspidatus

Syn cuspidalis (1).

cuspis

1. fogászat: A fog felszínéről előemelkedő, saját, a calcificatiós centrumból fejlődő kúp alakú csúcs. 2. A szívbillentyű vitorlája. (L. pont)

cutan

Bőrrel kapcsolatos, (L. cutis, bőr)

cutan ~

verrucával ill. a bőr kifekélyesedésével kísért fertőzés

cutan ~

a fertőzött lepkeszúnyog, Phlebotomus (általában P. papatasi) csípése során a bőrbe kerülő Leishmania tropica vagy L.major fajok leptomonad formája által okozott fertőzés. Kisázsia partjainál, Észak-Afrikában és Indiában endémiás. A fekély papulaként kezdődik, ebből csomó alakul ki, amely szétesik és fekélyt képez. Klinikailag és epidemiológiailag két különböző betegség különíthető el: a gyakoribb és elterjedtebb a L. major által okozott vidéki zoonotikus forma, mely nedvedző, akut lefolyású valamint a városi, antroponotikus száraz, krónikus forma, amelyet a L. tropica okoz. Az utóbbinak nincs rezervoárja és ma már túlnyomórészt ellenőrzött. lásd zoonotic cutaneous l. syn Old World ~ tropical sore.

cutan ~

Bőr ~. A Mycobacterium ~ okozta bőrelváltozások.

cutan ~

A ~ akut formája, mely megbetegítheti kizárólag a bőrt, de érinthet más szerveket is, polymorphonuclearis infiltrációval a kis (bőr) erek falában és környezetükben. A nuclearis fragmentumok a neutrophilek karyorrhexise útján keletkeznek. Ld leukocytoclasticus v.

cutaneo ~.

Jelentős viszketéssel járó változó kígyószerű vagy hálózatos járat a bőrben; vándorló horogféreg lárvája okozza, mely nem alkalmazkodott az emberi bélben történő éréshez. Gyakori az USA keleti és déli partjain, valamint más trópusi és szubtrópusi tengerpartokon; különféle kutyában és macskában előforduló férgek okozhatják, az Egyesült Államokban leggyakrabban az Ancylostoma braziliense, a kutyákban élő Ancylostoma caninum, az Uncinaria stenocephalia, az európai kutyaféreg, a Bunostomum phlebotomum, a marhaféreg; állati eredetű Strongyloides-fajok is szerepet játszhatnak az emberi cutan l. m. kialakulásában.

cutaneus ~

cutan larva migrans okozta bőrférgesség; szinonima: swimmer"s itch (úszók viszketése)

cuticula

1. Vékony, külső, rendszerint elszarusodó réteg. 2. Gerinctelenek olykor kitinből álló, a hámsejtek felszínét borító páncélja. 3. Syn epidermis.

cutireakció

Allergiás betegen intracutan allergén provokációt követően jelentkező bőrreakció. (L. cutis, bőr + reakció)

cutis

(NA) Syn bőr (L.)

cutis ~

dermatoma.

CV

Variációs koefficiens.

CV

Vértérfogat (szív)

CV

cerebrovascularis

CV

nyaki gerinc

CV

színlátás

CV

Coxscakie-vírus

CV

cutan vasculitis

CV

5-ik agyideg,

CVA

Cardiovascularis esemény

CVA

cerebrovascularis esemény

CVA schedule

cyclophosphamid-vincristin-adriamycin séma

CVAC

Központi vénakatéter

hirdetés