Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

cyclophoria

Kóros, látótérfúzióval gátolható szemmozgás, melynek során a szem igyekszik elfordulni anteroposterior tengelye körül. (cyclo- + G. phora, mozgás)

cyclopia

Veleszületett fejlődési rendellenesség, melyben a két orbita egyetlen üreggé olvad össze és ezért egyetlen szem található. Oka a bal és a jobb szemkezdemény fúziója, aminek következtében az orr is hiányzik és általában cyclencephaliaval társul. Syn synophthalmia. (G. Kyklops, kyklos, kör, + ops, szem)

cycloplegia

A musculus ciliaris contractiójának megszűnése gyógyszerhatás vagy denervatio következtében. (cyclo- + plege, szélütés)

cyclothym ~

a személy a külső körülményektől független felhangolt és depressziós periódusok szabályos váltakozását tapasztalja.

cyclothymia

Szélsőséges hangulati hullámzásokkal (a depressiótól a hypomaniáig) jellemezhető kedélybetegség, melynek súlyossága nem éri el a bipolaris elmebajban észlelhetőt. (cyclo- + G. thymos, düh)

cyclotomia

A musculus ciliaris átmetszése. (cyclo- + G. tome, metszés)

cyclotropia

A szem helyzeti rendellenessége, melyben az egyik szem a látás tengelye körül elfordult helyzetben áll a másikhoz képest. (cyclo- + G. trope, fordulat)

cyclus per secundum (cps)

A hanghullám másodpercenként bekövetkező sűrűsödéseinek és ritkulásainak száma. A frekvenciaegység, melynek preferált megnevezése: hertz.

Cyd

A citidin jele.

cylarthroidalis

Cycloarthrosissal kapcsolatos.

cylindricus ~ (C)

cilinderes ~ a lencse egyik felszíne két, egymásra merőleges irányban különbözőképpen görbül, astigmia korrigálására használják syn astigmatic l.

cylindroma

Gyakran malignus hámdaganat, melynek szövettani képére a hyalinizált stromába ágyaztott daganatsejt-szigetek a jellemzőek. A nyálmirigyek, továbbá a bőr és a hörgőnyálkahártya mirigyeinek kivezetőcsöveiből indulhat ki. Syn cylindroadenoma. (G. kylindros, henger + --oma, daganat)

cylindruria

Renalis cilinderek, tubulus-öntvények jelenléte a vizeletben.

cylondroadenoma

Syn cylindroma.

cymbocephal

Cymbocephaliával kapcsolatos.

cymbocephalia

Syn scaphocephalia. (G. kymbe, csónak alakú edény, kephale, fej)

cynocephalia

Craniostenosis, melyben a homlok és a koponyatető az orbita szintjétől hátrafelé lejt és emiatt a koponya a kutyáéhoz válik hasonlatossá. (G. kyon, kutya, + kephale, fej)

cynophobia

A kutyáktól való kóros rettegés. (G. kyon, kutya, + phobos, félelem)

CYP3A4

citokróm P3A4 izoenzim

CYP-enzymes

Citokróm P-450 izoenzimek (CYP3A4, CYP2D6, CYP2C8/9, CYP1A2, CYP2C19, CYP2E1, CYP2B6, CYP2A6)

Cys

Cisztein vagy származékainak jele.

cyst

- Ld - cysto-.

cysta

1. Hólyag. 2. Kóros, gázt, folyadékot tartalmazó vagy félfolyékony bennékű, hártyás falú tömlő. Ld 1 pseudocysta. (G. kystis, hólyag)

cystadenocarcinoma

A mirigyhámból kiinduló rosszindulatú daganat, mely a mirigysecretum retentioja miatt cystosus. A daganatsejtek anaplasiája és invazivitása különböző, helyi propagatio és távoli áttétképzés egyaránt előfordul. A c. gyakran az ovariumban alakul ki, e lokalizációban pseudomucinosus és serosus típusait különböztetik meg.

cystadenoma

A mirigyhám szövettani természetét tekintve jóindulatú daganatos elváltozása, mely a mirigysecretum retentioja miatt cystosus. Syn cystoadenoma.

cystalgia

Hólyag, különösen a húgyhólyag fájdalma. (cyst- + G. algos, fájdalom)

cystás ~

A mirigy megnagyobbodása, melyet az állományában levő egy vagy több cysta okoz.

cystectasia

Hólyagtágulat. (cyst- + G. ektasis, nyújtás)

cystectomia

1. A húgyhólyag műtéti eltávolítása. 2. Az epehólyag műtéti eltávolítása (cholecystectomia). 3. Cysta műtéti eltávolítása. (cyst- + G. ektome, kimetszés)

cysti

- Ld - cysto-.

cystic ~,

nodus lymphaticus cysticus Az epehólyag nyakánál levő nyirokcsomó a hepaticus nyirokcsomók felé vezeti a nyirkot.

cysticercosis

1. A subcutisban, izomban vagy központi idegrendszerben betokolódott cysticercaria (pl. Taenia solium vagy saginata) lárvák okozta megbetegedés, mely rendszerint szarvasmarhában és sertésben alakul ki és csökkenti az állomány húshozamát. Emberben a lenyelt és a tápcsatornában kikelő T. solium peték okoznak infestatiot, az agyban betokolódó lárvák súlyos idegrendszeri-, míg a hátsó szemcsarnokban megtelepedők szemkárosodást eredményeznek. 2. Állatok egyéb szalagféreg-lárvák okozta infestatioja.

cysticercus, pl. cysticerci

Taenoid szalagférgek encystálódott lárvája. (G. kystis, hólyag + kerkos, farok)

cysticus

1. A húgy- vagy az epehólyaggal kapcsolatos. 2. Cystával kapcsolatos. 3. Cystákat tartalmazó.

cysticus ~

Veleszületett, autoszomális recesszív módon öröklődő anyagcsere eltérés, amelyben kóros az exocrin mirigyek szekréciója. Túlságosan viscosus nyákot választanak el, amely a kivezető csövek elzáródását okozza (ideértve a pancreas és epe vezetékeket, a beleket és a bronchusokat). A verejték nátrium és klorid koncentrációja a beteg egész élete folyamán emelkedett. A tünetek, beleértve a meconium ileus, a növekedés elmaradása - noha a gyerek étvágya jó -, malabsorptio, bűzös, nagy tömegű széklet már gyerekkorban mutatkoznak. Krónikus bronchitis, köhögés, visszatérő tüdőgyulladások, bronchiectasiák, emphysema, dobverő ujjak, meleg időszakban só depletio jellemzi. Részletes genetikai feltérképezés és molekuláris biologiai kutatást végeztek a betegség kiderítésére.

cystiform

Syn cystoid (1).

cystinaemia

Cisztin jelenléte a vérben. (cystin + G. haima, vér)

cystinuria

A vizeletben ürülő cisztin, továbbá lizin, arginin és ornitin mennyiségének számottevő felszaporodásával járó anyagcserezavar, melynek oka a felsorolt aminosavak renalis, illetve intestinalis transzport-rendszereinek defectusa. A cisztin felszaporodása miatt kialakuló krisztalluria és nephrolithiasis olykor vesekárosodást is előidéz. Örökletes betegségekben, pl. Fanconi-szindrómában (cystinosis) és hepatolenticularis degeneratioban fordul elő. (cystin + G. ouron, vizelet)

cystitis

Húgyhólyag-hurut. (cyst- + G. -itis, gyulladás)

cysto-, cysti-, cyst-

Szóösszetételben: 1) hólyag, 2) ductus cysticus, 3) cysta. Vö. vesico-. (G. kystis, hólyag, tasak)

cystoadenoma

Syn cystadenoma.

cystocarcinoma

Cystosus degeneratio jeleit mutató carcinoma, olykor - helytelenül - a cystadenocarcinoma megnevezésére használt kifejezés. Syn cystoepithelioma.

cystocele

A húgyhólyag általában a vaginába és introitusba történő herniálódása. Syn colpocystocele, vesicocele. (cysto- + G. kele, sérv)

cystochromoszkópia

A hólyag belső vizsgálata az ureterszájadékok azonosítását megkönnyítő és a vizeletbe kiválasztódó festék adását követően. Syn chromocystoszkópia. (cysto- + G. chr1/2ma, szín + skope1/2, szemlélni)

cystoduodenostomia

Cysta, rendszerint pancreas pseudocysta duodenumba szájadztatása. Syn duodenocystostomia (2). (cysto- + duodenum, + G. stoma, száj)

cystoepithelioma

Syn cystocarcinoma.

cystofibroma

Cystákat vagy cystaszerű gócokat tartalmazó fibroma.

cystográfia

A húgyhólyag vizsgálata kontrasztanyag parenteralis adását követően. (cysto- + G. grapho, írni)

cystogram

A hólyag kontrasztanyagos feltöltést követő röntgenvizsgálata.

cystoid

1. Hólyagszerű, cystához hasonlatos. Syn cystiform, cystomorph. 2. Cystához hasonló, folyadékot, sarjszövetet vagy pulpát tartalmazó nem tokba zárt daganat. (cysto- + G. eidos, küllem)

hirdetés