Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

conjunctiva, pl. conjunctivae

A bulbus oculit és a szemhéjak hátsó felszínét borító nyálkahártya. (L. conjunctivus, conjungo-junctus, összekötni)

conjunctivalis

Conjunctiva-val kapcsolatos.

conjunctivalis ~

Syn varicula.

conjunctivitis

Kötőhártya-gyulladás.

conjunctivoplasztika

A kötőhártya plasztikai műtéte.

connectio

Dolgok vagy részek egyesítése, összekötő struktúra.

consanguinitas

Közös őstől származók közötti rokoni kapsolat. Syn vérrokonság. (L.)

consanguinosus

Consanguinitást jelző. (L. cum, val + sanguis, vér)

conscius

1. Tudatánál lévő, önmagát, környezetét és cselekedeteit érzékelő. 2. Az egyén perceptív figyelme által ellenőrzött szférában történő esemény, cselekedet, gondolat, szemben az automatikus vagy ösztönös jelenségekkel. (L.)

consensualis

Több személy egybehangzó érzékelésén alapuló. (L. con- val + sensus, érzet)

consilium

konzílium, javaslat, értesítés, orvosi konzultáció

consistency ~

konzisztencia ~ PSZICHOLÓGIA Az emberi lényeknek a konzisztencia utáni vágya, elsősorban viszonyulásaikban és hiedelmeikben. A viszonyulások kialakításának és megváltoztatásának elmélete a konzisztencia elven alapul beleértve az egyensúly teóriát is, amely szerint a személy igyekszik elkerülni az inkongruenciát a különböző viszonyulásaiban.

conspicuitas

Releváns képlet láthatóvá válása röngenfelvételen az objektum élkontrasztja és a környező képrészlet komplexitása, (zaj) elütő sajátosságai miatt.

constantia

Állandóság. (L. consto, helyben állni)

constipál

Constipatiót okoz.

constipatio

Ritka vagy részleges székürítéssel járó állapot. (L. con-stipo -atus, összepréselni)

constrictio

1. Lumennel rendelkező képlet normális vagy kóros összehúzódása, beszűkülése. Ld strictura, stenosis. 2. Kötődés, összehúzódás, beszűkülés folyamata, ill ezek végállapota. 3. Nyomás, szorítás szubjektív érzete, mintha a test valamely részét mintegy összepréselnék. (L. con-stringo, -strictus, összehúzni)

constrictiv ~

konstriktív p. A membrán gyulladást követő megvastagodása és hegesedése, ami a kamrák szűkületét okozza. Lehet akut, szubakut vagy krónikus. Korábban krónikus konstriktív p-nek nevezték.

constrictor

1. Bármi, ami valamely részt egybefog vagy összeszorít. 2. Lument szűkítő izom, sphincter. (L. constringo, összehúzni)

consumptio

Valaminek a felhasználódása, különösen ennek üteme. (L. con-sumo, -sumptus, teljesen felhasznál, elpocsékol)

consumptios ~

A perifériás vérben disszeminált intravascularis coagulatio következtében a thrombocyták számának jelentős mértékű megfogyatkozása és az alvadási faktorok szintjének csökkenése észlelhető.

contact ~

a sclerára és a corneára vagy csak a corneára illeszkedő, törési hibák korrigálására alkalmas lencse.

contactans

Bármilyen allergén, mely közvetlenül a bőrre vagy a nyálkahártyára hatva idéz elő túlérzékenységi reakciót.

contagiositas

Fertőzőképesség.

contagiosus

Ragállyal kapcsolatos, a betegekkel vagy friss testváladékaikkal való érintkezéssel terjedő (fertőzés).

contagium

1. Fertőző betegség kórokozója. 2. Fertőzés terjedése közvetlen érintkezéssel, cseppfertőzéssel vagy élettelen tárgyakkal. 3. Csoportterápiában végzett előadás neurosis vagy psychosis imitálásával vagy sugalmazásával. (L. contagio, contingo, szorosan érintkezni)

contentus

1. Valaminek a tartalma. 2. A pszichológiában az álom éber állapotban felidézett tartalma. 3. Koncentrációra (3) utaló ködös fogalom, pl. a vér haemoglobin k. egyaránt jelentheti a haemoglobin koncentrációt, illetve a Hb koncentráció és a vértérfogat szorzatát. (L. contentus, con-tineo, -tentus, együttartani, tartalmazni)

contiguitas

1. Fizikai folytonosság nélküli érintkezés (pl. a varratokkal egyesülő koponyacsontok egymáshoz való viszonya. Vö. kontinuitás. 2. Két vagy több tárgy, esemény, benyomás egyidejű előfordulása térben vagy időben. (L. contiguus, érintkező)

contiguus

Szomszédos, illetve egymással ténylegesen érintkező.

continentia

1. Önmérséklet, visszafogottság, különösen az ösztönös késztetésekkel (pl. nemi vággyal) kapcsolatban. 2. A vizelet és/vagy a széklet akaratlagos visszatartásának képessége. (L.)

continuous positive airway ~ (CPAP)

folyamatos pozitív légúti p. A respirációs terápia mind spontán légző, mind mechanikusan lélegeztetett betegeken alkalmazott egyik módszere, melynek során a levegő nyomását a légköri nyomás fölé emelik a respirációs körben, az oxigenizációs kör nyomásának növelésével.

contra

- Ellentétes, ellenkező, szemben ható.

contra-

Ellen, szemben. Vö. anti-.

contraapertura

Syn Ellennyílás.

contraceptio

Fogamzás vagy a behatolás megakadályozása.

contraceptivum

1. A fogamzást megakadályozó ágens. 2. Bármilyen, a fogamzás megakadályozására alkalmazott eljárás vagy szer.

contractilis

Contractióra képes.

contractilitas

Anyag, szövet, különösen izom megrövidülésre, megkisebbedésre, illetve fokozott feszülésre való képessége.

contractio (C)

1. Izom élettani működésével kapcsolatban annak megrövidülése, feszülésének fokozódása. 2. Zsugorodás, megkisebbedés. 3. A szívizomzat összehúzódása, (pl. korai c.). Ld szívverés. (L. contractio, összehúzás)

contractual ~

contractualis ~ A személyes nehézségeitől vagy szenvedéseitől sarkalt páciens által önként vállalt pszichiátriai kezelés, amelyben a kliens megtartja a pszichiáterrel való együttműködésben a döntés jogát.

contraextensio

Syn ellenhatás.

contrafissura

Csont (pl. koponyacsont) megrepedése a tompa erőbehatással ellentétes ponton. (L. contra, ellen, + fissura, repedés)

contrahál

1. Megrövidül, csökken a nagysága, izom esetében összehúzódik és fokozódik a feszülése. 2. Fertőzést megkap. 3. Pszichoterapeuta és betege közös megegyezése a terápiás cél elérése érdekében szükséges teendők végrehajtására vonatkozóan. (L. con-traho, -tractus, összehúzni)

contrahált ~

szűk ~ medence, amelyiknek valamelyik átmérője a normálisnál kisebb.

contraincisio

Az elsődleges metszés közelében ejtett újabb incisio.

contrairritans

1. A mélyebb szövetekben zajló gyulladásos folyamat okozta panaszokat a bőr irritatiójának és enyhe gyulladásának előidézésével enyhítő szer. 2. Contrairritatio előidézésével kapcsolatos.

contrairritatio

Irritatio, illetve enyhe gyulladás (bőrpír, hólyagképződés) előidézése a mélyebb szövetekben zajló gyulladásos folyamat okozta panaszok enyhítése érdekében. Syn revulsio (1).

contralateralis

Ellenoldali, pl. az elváltozással, sérüléssel ellentétes oldalon jelentkező fájdalom vagy paralysis, stb. Syn heterolateralis. (L. contra, ellenkező + latus, oldal)

contrapulsatio

Pumpafunkcióját tekintve elégtelenné vált szív működésének támogatása az artériás vér automatikus eltávolításával a systole, illetve visszatáplálásával a diastole ideje alatt, pl. az EKG-vezérelt intraaorticus ballonpumpa segítségével.

contrapunctio

Syn ellennyílás.

hirdetés