Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

complement binding ~

immunkomplexek felderítésére szolgáló teszt

complementatio

1. Két inkomoplett vírus kölcsönhatása, mely révén azok az önálló replicatiohoz kedvezőtlen körülmények között is képessé válnak a szaporodásra. 2. Két, hiányos genetikai egység kölcsönhatása, melynek révén az ezeket tartalmazó, máskülönben működésképtelen organizmusok képessé válnak a normális működésre.

complex learning ~

komplex tanulási folyamatok Ezek azok a folyamatok, amelyek olyan szimbolikus eljárások használatát igénylik, amilyen az értelmezés.

compliance

1. Adott tér tágíthatóságának egységnyi nyomás hatására bekövetkező térfogatváltozásként kifejezett mértéke. 2. A betegek együttműködése, vagyis az orvos, illetve más egészségügyi szakemberek útmutatásainak betartásában mutatott megbízhatósága és pontossága. Vö. adherencia (2), állhatatosság. 3. élettan: Üreges zsiger (pl. tüdő, húgyhólyag, epehólyag) tágíthatóságának mértéke, vagyis a szerv falának külső, illetve belső oldalára ható nyomások különbsége által előidézett térfogatváltozás, az elasztancia reciproka. (L. compleo, betölteni)

compos mentis

"Ép elmével", általában tagadó alakja használatos: non compos mentis. (L. birtokában van szellemi képességeinek; compos, ural + mens (ment-), elme)

compound ~

Syn nyílt törés.

compound ~, összetett ~

Három vagy több csontvázelem alkot vagy amelyben két, anatómiailag különálló ízület egységként működik.

comprehensio

Tárgy, helyzet, esemény vagy szóbeli állítás felfogása, megértése.

compress

Nyomóerő kifejtése érdekében helyileg alkalmazott gézlap vagy más kötszer. (L. comprimo, -pressus, összenyomni)

compressio

Összenyomás. A test összepréselése, miáltal annak sűrűsége megnő. A test nagyságának csökkentése két, ellenkező irányban ható erő alkalmazásával.

compressios ~

A mellkas vagy a has jelentős erővel történő összenyomatásakor fellépő vénás reflex következtében a fej, a nyak és a felső testfél bőrén, valamint a conjunctiván, retinán kialakuló cyanosis petechiák megjelenésével és vizenyőképződéssel.

compressor

1. Összehúzódásakor bármilyen képlet összenyomatását eredményező izom. 2. Túlnyomás előállítására (különösen verőeres vérzés összepréselés általi megszüntetésére) alkalmas készülék.

compulsio

Leküzdhetetlen késztetés a gyakran ismételt cselekvésre, mintegy az akarattól független védekezésül az elfogadhatatlan gondolatok és vágyak ellen, melyek maguk is szorongást idéznek elő. A compulsiv cselekvés megakadályozása esetén eluralkodik a szorongás és kényszeres gondolatokkal is társulhat. (L com-pello -pulzus, összeterel, kényszerít)

compulsiv

Compulsio hatása alatt cselekvő, kényszerítő, ellenállhatatlan erejű.

compulsiv ~

anancasticus, kényszeres ~ merevség, extrém tiltások, perfekcionizmus, a konformitáshoz való állandó alkalmazkodás és a lelkiismereti szabályokhoz való ragaszkodás jellemző saját és mások érdekeinek figyelembevétele helyett.

compulsiv ~

Syn obsessiv-compulsiv n.

computer ~ (CT)

Számítógépes rétegfelvétel. A test keresztmetszetéről készült anatómiai metszet ábrázolása, minden képet a röntgensugár és a computeres szintézis hoz létre, számos különböző irányban, meghatározott síkban. Syn computerizált axialis ~.

computerizált axialis ~ (CAT)

Számítógépes axialis ~. Syn computer ~.

COMT

katekol-oximetil-transzferáz, comatosus

con-

Val-, vel, együtt, összefüggésben. p, b vagy m mássalhangzók előtt com-, l előtt col-, magánhangzó előtt co-. A G. syn- megfelelője (L. cum, val-vel, együtt)

conA

Concanavalin A.

conarium

Syn corpus pineale. (G. konarion (konos, toboz) tobozmirigy)

conatio

Tudatos (rendszerint intellektuális megfontoláson alapuló) tendencia a cselekvésre. Egykor a cognitióval és affectióval összekötött, manapság szélesebb értelemben, az impulsio, vágyakozás, erős törekvés megnevezésére használatos kifejezés. (L. con3tio, vállalkozás, erőfeszítés)

conativ

Conatióval kapcsolatos vagy azzal jellemezhető.

concanavalin A (conA)

A Canavalia ensiformisból kivont fitomitogén, mely megalvasztja az emlősök vérét és reakcióba lép a glukozánokkal. Más fitohaemagglutininekhez hasonlóan erőteljesebben serkenti a T-, mint a B-lymlphocyták proliferatioját.

concav ~

mínuszos szórólencse

concavoconcav ~

syn biconcave l.

concavoconvex ~

gyűjtőlencse, mely konvex az egyik és konkáv az ellenkező oldalon.

concepti

Conceptum többesszámú alakja.

conceptio

1. Syn conceptum. 2. Általános elképzelés, fogalom alkotása. 3. Fogamzás, terhesség kialakulása, oocyta (ovum) spermatozoon általi megtermékenyítése és életképes zigóta létrejötte. (L.)

conceptualis

Eszmék, általában magasabb rendű, intellektuális absztrakciók létrehozásával kapcsolatos.

conceptum

1. Elvont gondolat vagy képzet. 2. Tudományos eszmerendszerben alkalmazott értelmező változó vagy elv. Syn conceptio (1). (L. megértett dolog, concipio, felfogni megérteni)

conceptus, pl. concepti

A conceptio végeredménye, pl. az ébrény és a magzatburkok.

concha nasalis media

1. az os ethmoidale középső, vékony, szivacsos és ívelt csontlemeze, az orrüreg oldalsó faláról bedomborodó felső és középső orrjáratot elválasztó középső orrkagyló 2. a fentebbi orrkagyló és a borító nyálkahártya, ami a hőcserét elősegítő cavernosus ereket tartalmaz

concha, pl. conchae

(NA) anatómia: Kagylóhoz hasonló alakú képlet, pl. a fül- vagy orrkagylók.

concrescentia

1. Syn coalescentia. 2. fogászat: Két szomszédos fog gyökereinek cementosus egybeolvadása.

concretio

Szilárd halmazállapotú anyag keletkezése részecskék vagy diszkrét összetevők aggregatiójával. (L. cum, együtt + crescere, növekedni)

concretio cordis

A pericardium fali és zsigeri lemezeinek kiterjedt, heges összetapadása, a pericardialis rés részleges vagy teljes megszűnésével.Syn pericarditis adhesiva interna.

concussio

1. Heves rázás vagy rázkódás. 2. Lágyrész (pl. agy) erőteljes, tompa ütés vagy rázkódás okozta károsodása. (L. concussio, con-cutio, -cusus, erélyesen rázni)

condom

A penisre vagy a vaginába helyezett védőburkolat, melynek célja a közösüléskor a fogamzásgátlás, illetve a nemi úton terjedő betegségek átvitelének megelőzése.

conduplicál

Hosszában kettéhajt. (L. con-, val + duplico -atus)

condylar ~

A mandibula ívének ízületi nyúlványa. Tartalmazza a mandibula fejét, a nyakát és a fovea pterygoideát. SZIN condyloid p.

condylaris

Condylussal kapcsolatos.

condylaris ~, tojás~

SYN ellipsoid ~.

condylarthrosis

Condylusok alkotta ízület (pl. térd). (G. kondylos, condylus + arthrosis, ízesülés)

condylectomia

Condylus műtéti eltávolítása. (G. kondylos, condylus + ektome, kimetszés)

condyloid

Condylushoz hasonló vagy azzal kapcsolatos. (G. kondylodes, ujjízület szerű, kondylos, condylus + eidos, hasonlóság)

condyloid ~ ~

condylaris SZIN condylar p.

condyloma, pl. condylomata

A nemi szervek, a gát vagy az anus bőrének szemölcsszerű növedéke. (G. kondyloma, gomb)

condylomatosus

Condylomás.

hirdetés