Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

antimycoticum

gombák növekedését ill. szaporodását gátló szer (anti + gör: mykés, gomba)

antineoplasticus

daganat fejlődését, érését, áttétek képződését megakadályozó

antinion

A szemöldökök közötti terület; a koponyán az inionnal szembeni pont. Ld.: glabella (anti + gör: inion, nyakszirt)

antinuclearis ~

Olyan ~, amely a sejtmagokkal szemben mutat affinitást. Kimutatható, ha sejt szubsztrátot teszünk ki a kérdéses szérum hatásának, majd antihumán globulin szérumot adunk hozzá. Nagy arányban pozitív olyan betegeken, akik szisztémás lupus erythematosusban, rheumatoid arthritisben és más kollagén betegségben szenvednek. De pozitivitás mutatkozhat a fenti betegek egészséges hozzátartozóiban és a normál populációban is mintegy 1%-os gyakorisággal.

antinuclearis ~ (ANF)

Antitestek, melyek a serumban jelen vannak és erős affinitást mutatnak a sejtmagok iránt, amit fluoreszcens antitest technikával ki lehet mutatni. Lupus erythematosusban, rheumatoid arthritisben és más autoimmun állapotban detektálható. Alacsony szintje normál egyénben is kimutatható.

antinuclearis antitest (ANA)

ld. antitest

antioncogen

Tumor szuppresszor gén, amelynek feladata a sejtnövekedés kontrollja. Ha az ilyen gén inaktiválódik, a sejt proliferatioja a szabályozás alól kivonul, miként rákos daganatban. Szinonima: tumor szuppresszor gén

antiösztrogén

Bármely anyag, amely az ösztrogén biológiai hatását, ill. annak teljes kifejlődését a szövetekben képes megakadályozni.

antioxidáns

Olyan hatóanyag, mely gátolja a szervezetben zajló oxidatív folyamatokat (pl. aszkorbinsav, E-vitamin).

antiparasiticum

parazita pusztító gyógyszer

antipediculoticum

pediculosis (tetvesség) kezelésére alkalmas hatóanyag

antiperistalsis

ellenkező irányú perisztaltika

antiperistalticus

1. antiperistalsissal kapcsolatos 2. Olyan hatás, amely felfüggeszti, vagy megállítja a peristalsist.

antiperspiráns

1. Gátló hatást gyakorol a verejték szekrécióra. 2. Olyan szer, amely ilyen gátló hatást képes kifejteni (pl. alumínium-chlorid).

antiphlogisticum

1. Régi elnevezése a gyulladáscsökkentő anyagoknak. 2. Olyan hatóanyag, amely a gyulladást mérsékli. (anti + gör: phlogistos, kigyulladt)

antiplazmin

Olyan főként a plazmában, a lépben és a májban található anyag, amely gátolja, vagy megelőzi a plazmin hatását. Ld: antifibrinolízis

antiport

Két különböző molekula, vagy ion kapcsolt transzportja esetén játszik szerepet, amely egy membránon át történik, egymással szemben, közös karrier mechanizmus (antiporter) segítségével. Vö: symport, uniport (anti + lat: porto, vinni)

antiprothrombin

Olyan antikoaguláns (pl. heparin, dikumarin), amely gátolja, vagy megelőzi a prothrombinnak thrombinná való alakulását.

antipruriticum

Olyan szer, amely gátolja, vagy megszünteti a viszketést.

antipsychoticum

Olyan hatóanyagok, amelyek a pszichózis kezelésében hasznosak, képesek a gondolkodás zavarát mérsékelni (pl. chlorpromazin, haloperidol). Szinonima: neuroleptikum

antipyreticum

lázcsillapító készítmény (pl. paracetamol, aszpirin) (anti + gör: pyretos, láz)

antisecretoros

Szekréció gátló hatás, vagy bizonyos gyógyszerek, amelyek a gyomor sósav szekrécióját gátolják (pl. ranitidin, omeprazol).

antisepsis

Fertőzés megelőzés, vagy a fertőző ágens növekedésének megállítása. Ld. desinfectio (anti + gör: sepsis, rothadás)

antisepticus

1. antisepsissel kapcsolatos 2. Olyan hatóanyag, amely képes antisepsist kiváltani.

antispasmodicus

1. izomgörcsöket megelőző, vagy mérséklő hatású 2. Olyan hatóanyag, amely a görcsöket csillapítja.

antistreptokináz

Antitest, amely a streptokináz fibrint lebontó hatását gátolja, vagy megelőzi.

antistreptolizin

A Streptococcusokban található streptolizin nevű toxint közömbösítő antitest, melynek szérum koncentráció változásainak összehasonlítása fertőzés folyamán diagnosztikus és egyben prognosztikus értékű.

antiszérum

Egy, vagy néhány antigénnel szemben jelentős antitestet, illetve antitesteket tartalmazó szérum. Állati vérből állítják elő, előbb az állatot a megfelelő antigénnel oltották; esetleg olyan állatból, illetve személyből veszik a vért, amely átesett az illető antigénnel történő kontaktuson (betegségen).

antiszérum ~

szinonima: passzív ~

antiszociális

Az egyén jogait állítja szembe a közösségével, illetve a közösség jogi normáival. Vö: aszociális

antiszociális ~

Olyan személyiségzavar, amelyre folyamatos és állandó agresszív viselkedésminták jellemzők, amelyekkel a személy mások jogait megsérti. LÁSD psychopath, sociopath.

antitest

Immunglobulin molekula, amely specifikus aminosav szekvenciával rendelkezik. Emberen és állatokon is antigén beadásával lehet termelését kiváltani. A specifikus antigénnel kimutatható módon reagál. A megfelelő antigént és az antitestet egymásról nevezik el. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy az antitestek természetes úton is léteznek, anélkül, hogy antigén stimulus kellene keletkezésükhöz. 1. Széles értelemben antitestnek nevezünk minden olyan anyagot, amely antigén stimulus hatására keletkezve specifikus módon reagál az antigénnel. 2. A globulinok egyik osztálya (immonoglobulinok), amelyek az állati (emberi) szérumban, vagy testnedvekben jelen vannak antigén stimulust követően, vagy anélkül "természetesen". Különböző, genetikailag meghatározott determinánsok, Gm (amelyet az IgG H láncaiban találunk gheavy chain, nehéz lánch), Am (amelyet az IgA H láncaiban találunk) és Km (amelyet a K ))) típusú L láncokban találunk (light chain, könnyű lánc), régebben InV) határozzák meg az antigenitását az antitest molekulának. Az alosztályokat ábécé, vagy számok alapján jelöljük (pl. G3mb1, vagy G3m5). Az egyes osztályok azon képességük szerint különböznek, hogy a különböző szerológiai tesztekben hogyan reagálnak. Ld: immunoglobulin

antithermicus

szinonima: antipyreticus (anti + gör: thermé, hő)

antithrombin III

Olyan hatóanyag, mely a thrombin hatását, és ez által a véralvadást gátolja.

antithrombin III deficientia

Gyakori, örökletes (autoszomális domináns) véralvadási zavar. Az antithrombin III. hiánya a IIa, IXa, and Xa alvadási faktorok fokozott aktivációjához, és így recurrens thrombosisok kialakulásához vezet.

antitoxikus

valamely méreg hatását semlegesítő, antitoxinnal kapcsolatos

antitoxin

Olyan antitest, amelyet antigén jellegű méreg ellen termel a szervezet. Ez alapvetően biológiai toxikus anyag, mint a bakteriális exotoxinok, phytotoxinok és zootoxinok. Általában az ~-okat emberből, vagy állatokból (rendszerint lovakból) nyerik, akiket, amelyeket a megfelelő toxinnal, illetve specifikus toxoiddal előkezeltek. Az ~ neutralizálja a specifikus toxin hatását. (anti + toxicon, méreg)

antitoxin ~

Olyan egység, mely kifejezi az antitoxin erősségét vagy aktivitását; általában egy szabvány antitoxin-preparátumhoz viszonyítva határozzák meg. Ld L. doses, a dózis címszó alatt.

antitragus

A fül porcának vetülete a helix farkának elején, éppen a lobulus fölött és a tragus mögött, amelytől elválasztja az intertragalis bevágás. (gör: tragos, kecske)

antitreponemalis

szinonima: treponemicidalis

antitripszin

Olyan humán szérumban megtalálható glikoprotein, amely a tripszin hatását képes felfüggeszteni.

antitripszin ~

Az α1-antitripszin, vagyis az emberi serum egyik glikoproteinjének hiányát jelenti. Súlyos alakja gyakran familiáris emphysemával vagy májcirrhosissal szövődik.

antitripszin deficientia

Az antitripszin hiánya autoszomális domináns öröklésmenetet mutató kórkép formájában jelentkezik; emphysema, ill. májcirrhosis kialakulásához vezet.

antitropicus

Hasonló, kétoldali szimmetrikus, de ellentétes oldalon lévő (miként a tükörképen); pl. a jobb hüvelykujj, szemben a bal hüvelykujjal.

antitussivum

köhögéscsillapító gyógyszer (pl. kodein) (anti + lat: tussis, köhögés)

antiviralis

1. vírusellenes 2. Olyan szer, amely gátolja a vírusok szaporodását, gyengíti, akadályozza hatásukat.

antiviralis ~

vírusfertőzés esetén, természetesen úton, vagy vakcináció útján megszerzett ~, a bakteriális ~hoz viszonyítva hosszabb távú.

antiviralis ~ (AVP)

A vírusfertőzött sejtekben az interferon által indukált humán vagy állati faktor, amely az interferonnak a vírusreplikációra kifejtett gátló hatását mediálja.

antivitamin

Olyan anyag, amely gátolja, hogy valamely vitamin kifejthesse a hatását. A legtöbb ~ hasonló vegyi szerkezetű, mint maga a hatásos vitamin és kompetitív antagonizmus által fejti ki hatását.

antra

antrum plurális alakja

hirdetés