Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

anterior limiting ~ of cornea

lamina limitans anterior corneae Átlátszó, homogén sejtmentes 6-9 µm vastag lemez, mely az epithelium külső rétege és a substantia propria corneae között fekszik; alapmembránként működik.

antero-

anterior (lat: anterior, előtte)

anterograd

1. előrefelé mozgás, normál mozgás irányába (pl. véráramlás, bél perisztaltika) 2. egy meghatározott időtől számítva előre; amnesia refenciapontjától számítva időben előrehaladva (lat: gradior, előre lépni)

anterográd ~

Egy traumára, vagy betegségre történő emlékezés esik ki, amely magát az amnesiát előidézte.

anteroinferior

elől és alul

anterolateralis

előre és a középvonaltól kifelé

anteromedialis

előre és a középvonal irányába

anteromedian

középvonalban elől

anteroposterior

1. mind a frontalis, mind a hátsó síkban 2. röntgenfelvétel elvégzésének technikájában a sugárnyaláb útja a betegen át elölről hátra

anterosuperior

elöl és fent

antesystolia

A kamra időelőtti aktivációja, mely a preexcitáció kialakulásáért felelős a Wolff-Parkinson-White (WPW) és a Lown-Ganong-Levin (LGL) szindrómában.

anteversio

A test egyik szegmentumának előre fordulása, előredőlése, anélkül, hogy az illető megfordítaná a testét. (lat: ante-, előre + verto, fordul)

antevertált

előre hajlott, anteversio állapotában található

anthelix

szinonima: antihelix (anti + gör: helix, csavarvonal)

anthelminthicum

Olyan szer, amely a bélférgeket elpusztítja és kiűzi a szervezetből. (anti + gör: helmins, féreg)

anthelminthicus

féregellenes (gyógyszer)

anthraco-

szén-; latin carb-, carbo- jelentésnek megfelelő (gör: anthrax, anthrakos, szén)

anthracoid

carbunculusra, vagy cutan anthraxra emlékeztető

anthracosilicosis

Olyan pneumoconiosis, amelyben szén és szilícium szemcsék halmozódnak fel a tüdőben a belélegzett szénporból. A szilícium tartalom növeli a fibrosus csomók kialakulásának veszélyét. (anthraco + silicosis)

anthracosis

Pneumoconiosis, a szén felhalmozódása a tüdőben a belélegzett füstből, vagy szénporból. Szinonima: melanoderma, bányásztüdő (anthraco + gör: osis, állapot)

anthrax

Lépfene; a Bacillus anthracis okozta fertőzés, mely állatokról, vagy állati eredetű termékekről emberre, rendszerint hámsérüléseken át, ritkábban légutakon keresztül terjedve klinikailag a különböző szervekben és testüregekben (cutan, enteralis és pulmonalis forma) véres és serosus ömlenyeket, valamint általános elesettséget okoz. Szinonima: carbunculus (gör: anthrax, szén)

anthropoid ~

majomszerű ~ Hosszú, hosszanti és szűk keresztirányú átmérővel.

anthropophil

Embert kereső, vagy embert szerető, embert előnyben részesítő, különös tekintettel: (1) vérszopó arthropodákra, jelezvén, hogy az adott parazita emberi gazdaszervezetet keres, (2) dermatophyta gombákra, amelyek az emberi bőrön szeretnek növekedni. (anthropo- + gör: phileo, szeret)

anthropozoonosis

A természetben állatokon mutatkozó zoonosis, mely emberre terjed át (pl. veszettség, brucellosis) (anthropo + gör: zoon, állat + nosos, betegség)

anti-

Prefixum, melynek jelentése: szemben, ellen- (pl. antitoxin - egy adott toxin elleni immunanyag). (gör: anti-, szemben, ellen)

antiacid

szinonima: antacid (savlekötő)

antiadrenergicum

A szimpatikus vagy adrenerg idegrostok ellen ható, azok hatását antagonizáló. Ld. sympatholyticum

antiagglutinin

Specifikus antitest, amely az agglutinin hatását kioltja.

antianaemiás

Olyan tényezőt, vagy anyagot tartalmaz, amely kivédi, vagy gyógyítja az anaemiát.

antianaphylaxis

szinonima: deszenzitizáció

antiantibody

valamely antitest ellen ható másik antitest

antiantitoxin

Olyan antitest, amely egy antitoxin hatását gátolja.

antibacterialis

Meggátolja a baktériumok növekedését, elpusztítja a baktériumokat.

anti-basalis membrán ~

vese glomerularis membránja, mint antigén ellen termelődött antitest

antibiosis 1.

Két szervezet olyan társulása, amely egyikükre végzetes, szemben a probiosissal. 2. Baktérium által termelt antibiotikum, amely gátolja egy másik szervezet növekedését, főleg a talajban élő mikrobák esetén találkozunk ezzel a jelenséggel. (anti + gör: bios, élet)

antibioticum

1. antibiosissal kapcsolatos 2. Olyan oldható anyag, amely pl. baktériumból ered és gátolja más mikroorganizmusok növekedését.

antibiotikum asszociált ~

Széles spektrumú antibiotikumok oralis adagolása okozza, amikor az antibiotikum-rezisztens Staphylococcusok és gombák elszaporodnak és ezzel a normális faecalis Gram-negatív mikroorganizmusokat elnyomják, ezáltal hasmenést, illetve pseudomembranosus enterocolitist okoznak.

anticardiolipin antitest

A sejtmembránokban található cardiolipid - zsírsavak foszforilált poliszaccharid észtere - ellen termelődő antitest; rendszerint immun-mediált betegségekhez, szifiliszhez, strokehoz, hypercoagulációs állapotokhoz társulhat jelenléte.

anticholinerg

A parasympathicus, vagy más cholinerg idegrostokkal ellentétes hatású, antagonista (pl. atropin).

anticipatio

1. Rendszeresen visszatérő tünetek idő előtti, ismételt fellépése (pl. maláriás láz) 2. Valamely örökletes kórkép manifesztációjának progresszív időbeni előretolódása, esetleg egyre súlyosabb tünetek formájában a későbbi generációk folyamán.

anticlinalis

ellenkező irányba hajló, miként egy piramis két oldala (anti + gör: klino, hajolni)

anticoagulans

ld. antikoaguláns

anticonceptio

fogamzásgátlás

anticoncipiens

fogamzásgátló szer

antidepresszáns

1. depresszió ellen hat 2. ilyen hatással rendelkező gyógyszer

antidiuresis

vizelet térfogatának csökkentése

antidiureticum

Olyan gyógyszer, vagy hormon (pl. ADH), amely csökkenti a vizeletképződést a vesében.

antidiureticus ~ (ADH)

Syn vasopressin.

antidotum

Olyan hatóanyag, amely képes semlegesíteni egy mérget, vagy annak hatását ellensúlyozza. (gör: antidotos, valami ellen adott)

antidrom

Normális iránnyal szemben mozgó, pl. az idegeken fordítva vezetődő impulzusok, szív vezetési rendszerében fordított irányú ingervezetés.

hirdetés