Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

leukoerythroblastosis

Csontvelői térfoglaló folyamat által okozott vérszegénység; a vér éretlen granulocyta elemeket és magvas vörösvértesteket tartalmaz. syn myelophthisic anaemia, myelopathic anaemia.

leukolysin

lásd leukocytolysin.

leukoma

Fehéres színű szaruhártyahomály. (G. fehérség, fehér pont a szemben, fr. leukos, fehér)

leukomatosus,

leukomás Leukomával kapcsolatos.

leukomyelopathia

Gerincvelő kötegeinek vagy fehérállományának bántalma. (leuko + G. myelos, velő, + pathos, szenved)

leukonychia

Fehér pontok, csíkok vagy foltok kialakulása a köröm alatt a köröm és a körömágy közé beszoruló levegőbuborékok miatt. (leuko- + G. onyx (onych-), köröm)

leukopathia

syn leukoderma. (leuko- + G. pathos, betegség)

leukopedesis

A fehérvérsejtek (leginkább a polymorphonuclearis leukocyták) mozgása a kapilláris falán keresztül a szövetekbe. (leuko + G. pedesis, ugrás)

leukopenia

Alacsony fehérvérsejtszámmal járó állapot, a normál tartomány elfogadott alsó határa 4000-5000/mm3. (leuko(cyte) + G. penia, szegénység)

leukopeniás

Leukopeniával kapcsolatos.

leukopeniás ~

, ahol a fehérvérsejtek száma a normál tartományban vagy kissé az alatt van; a kóros sejt lehet lymphocyta, granulocyta vagy monocyta.

leukopheresis

Plazmaferézissel analóg módszer, melynek során a beteg véréből a fehérvérsejtek egy részét távolítják el. (leuko- + G. aphairesis, kivesz)

leukoplakia

Letörölhetetlen fehér folt a szájnyálkahártyán. Pontos eredete kizárólag klinikai vizsgálattal nem állapítható meg, biopsziára van szükség az esetleges malignus vagy premalignus elváltozások kimutatására. (leuko- + G. plax, lap)

leukopoiesis

Fehérvérsejtek kialakulása és fejlődése. syn leukocytopoiesis. (leuko- +G. poiesis, készítés)

leukopoieticus

Fehérvérsejtek képződésével kapcsolatos vagy fehérvérsejteket képező. Pl. a csontvelő, a lymphoid és a retikuloendothelialis rendszer egyes részei, melyek a granulocytákat, lymphocytákat és monocytákat termelik.

leukorrhagia

syn leukorrhea. (leuko- + G. rhegnymi, kitör)

leukorrhea

fehér folyás. Vaginából eredő fehér vagy sárgás folyás. (leuko- + G. rhoia, folyás)

leukosis

Egy vagy több leukopoieticus szövet kóros burjánzása; a kifejezés magában foglalja a myelosist, a reticuloendotheliosis egyes formáit és a lymphadenosist.

leukotacticus

leukotacticus syn leukocytotactic.

leukotaxia

syn leukocytotaxia.

leukotaxin

Sejtmentes nitrogéntartalmú anyag, mely sérült, károsodott szövetből vagy gyulladásos exsudatumból nyerhető.

leukotaxis

syn leukocytotaxia.

leukoticus

Leukosisra jellemző, leukosist okozó.

leukotomia

A fehérállomány átmetszése az agy elülső lebenyében. (leuko- + G. tome, vágás)

leukotoxin

syn leukocytotoxin.

leukotrichia

Őszülés. (leuko- + G. thrix, haj)

leukotriének (LT)

Az eikozanid metabolizmus terméke, fiziológiás szerepet játszanak a gyulladásban és az allergiás reakciókban.

levator,

elevator 1. Sebészeti eszköz a koponyatörés során beesett csontdarab kiemelésére. 2. Csont emelését végző izom. (L. emelő, fr. levo, pp.-atus, emel, fr. levis, könnyű)

levegő ~

Syn tüdőalveolusok.

levegő beszívási ~

FLUOROSZKÓPIA A rekesz működésének meghatározása. Gyors légvétel mellett az egyik oldali rekesz paradox mozgása a nervus phrenicus bénulását vagy az érintett rekeszfél paresisét jelzi. Hanyattfekvő helyzetben végzett gyors légzés mellett a rekesz gyors, emelkedő mozgása erősen rekeszbénulás mellett szól.

levegő-kontrasztanyagos ~

Kettős kontrasztot eredményező beöntés, melynél a levegőt azt követően juttatják be, hogy a vastagbelek belfelszínét sűrű bárium-szuszpenzióval vonták be, radiológiai vizsgálat céljából. Syn kettős kontraszt beöntés.

levegősejt

1. Syn tüdő-alveolusejt 2. A koponyacsontok levegőt tartalmazó cellái.

level

(ang.) szint Érték egy skálán.

Levin ~

Az orron keresztül a felső tápcsatornába vezetett ~, megkönnyíti a bél dekompresszióját.

levo

- Bal oldali, balra vagy baloldalt. (L. laevus)

levocardia

A szív baloldalt helyezkedik el, míg a többi szerv az ellenkező oldalon, általában veleszületett szívhibákkal jár együtt. (levo- + G. kardia, szív)

levoductio

Az egyik szem balra fordulása. (levo- + L. duco, pp. ductus, vezet)

levorotatio

1. Balra fordulás vagy balra csavarodás, pl. a plánpolarizált fény síkjának óramutató járásával ellenkező irányú törése egyes optikailag aktív anyagok által. 2. syn sinistrotorsion. (levo- + L. roto, fordul)

levorotatoros

balra forgató Balra forgató; kristály vagy oldat, mely a fényt az óramutató járásával ellenkező irányba töri. Kémiai előtagként általában az l- vagy (-) rövidítést használják. Vö.: dextrorotatoros.

levotorsio

1. syn sinistrotorsio 2. A cornea felső pólusának balra gördülése egyik vagy mindkét szemen. (levo- + L. torsio, csavarás)

levoversio

1. Balra levő változat. 2. Minkét szem konjugált balrafordulása. (levo- + L. verto, pp. versus, fordul)

-lexis, -lexia

-Toldalék, mely helyesen a beszéddel kapcsolatos, azonban gyakran keverik a -legia toldalékkal (L. -lego, olvas) és így helytelenül az olvasással hozzák kapcsolatba. (G. lexis, szó, beszéd, lego, mond)

LFT

left frontotransverse position, bal elülső ferde elhelyezkedés

LFT

liver function test, májműködési vizsgálat.

L-glicerinsav-vizelés

L-glicerinsavnak a vizelettel történő kiválasztása; a D-glicerin-dehidrogenáz hiánya okozta, elsődleges metabolikus rendellenesség, melynek következményeként L-glicerinsav és oxálsav jelenik meg a vizeletben, klinikailag oxalosis és gyakran oxalát alapú vesekövek kialakulása jellemzi.

LH

balszívfél-hypertrophia

LH

Luteinizáló hormon

Li

lítium.

LIA

lymphocyta-indukált angiogenesis

LIAB

Acetilbromiddal izolált lignin

hirdetés