Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

hyperparathyreoidismus

Mellékpajzsmirigy-túlműködés. A mellékpajzsmirigyek fokozott hormonelválasztása következtében kialakuló állapot, amely a serum kalcium szintjének emelkedését és foszfor szintjének csökkenését okozza. A kalcium és a foszfor kiválasztása egyaránt fokozott, kalcium tartalmú kövek képződhetnek és néha osteitis fibrosa cystica generalisata alakul ki.

hyperpepsinia

A gyomornedv túlzottan magas pepszintartalma.

hyperphenylalaninaemia

Kórosan magas fenilalanin szint újszülöttek vérében, aminek oka lehet phenylketonuria, anyai phenylketonuria, vagy a fenilalanin hidroxiláz illetve a p-hidroxifenil-piroszőlősav oxidáz enzimek átmeneti, elégtelen működése.

hyperphonesis

A kopogtatási vagy a hallgatózási hang felerősödése. (hyper + G. phonesis, hangadás)

hyperphoria

Az egyik szem optikai tengelyének felfelé térési tendenciája, amit a binocularis látás megakadályoz. (hyper + G. phora, mozgás)

hyperphosphataemia

Foszfátok kórosan nagy koncentrációja a keringő vérben.

hyperphosphaturia

A foszfátok fokozott kiválasztása a vizeletbe.

hyperpigmentatio

Egy szövet vagy testrész túlzott pigmenttartalma.

hyperpituitarismus

Hypophysis túlműködés. A hypophysis elülső lebeny hormonjainak, különösen a növekedési hormonnak túlzott termelődése; következménye gigantismus vagy acromegalia lehet.

hyperplasia

Túlképzés. Valamely szövetben vagy szervben levő sejtek számának megnövekedése (ha az nem daganatképződés következménye), ami révén az adott testrész vagy szerv mérete növekedhet. Ld. hypertrophia. (hyper + G. plasis, formába öntés)

hyperplasiás

A hyperplasiaval kapcsolatos.

hyperplastic ~

hiperplasztikus ~ A vastagbél jóindulatú kis sessilis p-ja, amely a nyákmirigyek meghosszabbodását és cisztikus kitágulását mutatja. Az elnevezést használják a gyomornyálkahártya nem daganatos eredetű polipjaira is. SZIN metaplastic ~

hyperplasticus ~

Hosszú ideig tartó g., melynek során a rostos kötőszövet felszaporodása miatt a gingiva megnagyobbodik, és tömötté válik.

hyperplasticus ~

Az erősen szuvas fog pulpaüregéből kinövő hyperplasztikus granulációs szövet.

hyperpnoe

A normális nyugalmi légzést mélységében vagy gyorsaságában meghaladó légzés. (hyper + G. pnoe, légzés)

hyperponesis

Túlzott aktivitás az idegrendszer mozgató részében. (hyper + G. ponos, erőfeszítés)

hyperpotassaemia

Syn hyperkalaemia.

hyperprebetalipoproteinaemia

A pre-β-lipoproteinek megemelkedett koncentrációja a vérben.

hyperproinsulinaemia

A proinzulin vagy a proinzulinszerű anyagok emelkedett plasmaszintje.

hyperprolactinaemia

A prolaktin emelkedett szintje a vérben; normális élettani reakció a lactatio során, de máskülönben kóros. Oka gyakran fizikai vagy érzelmi stressz, gyors testsúlycsökkenés, néha hypophysis adenoma; rendszerint amenorrhoea kíséri.

hyperproteinaemia

A fehérjék kórosan nagy koncentrációja a plasmaban.

hyperproteosis

A táplálékban található túl nagy mennyiségű fehérje által előidézett állapot.

hyperpyrexia

Nagyon magas láz. (hyper + G. pyrexis, láz)

hyperpyrexiás

Hyperpyrexiaval kapcsolatos.

hyperreflectiv

Olyan állapot, melyet a különböző ingerekre adatt fokozott (túlzott) válaszadás jellemzi.

hyperreflexia

Olyan állapot, amelyben a mély ínreflexek fokozottak.

hyperrhinophonia

Hypernasalis beszéd. Syn hypernasalitas.

hypersalivatio

Fokozott nyálzás.

hypersensitisatio

Immunológiai folyamat, amely a hypersensitivitast kialakítja.

hypersensitivitas

Túlérzékenység. Kóros érzékenység; olyan állapot amikor egy külső ágensre, mint ingerre a szervezet túlzottan erős válaszreakciót ad. Ld. allergia.

hypersensitivity ~

hiperszenzitív ~ A pneumonia krónikus progresszív formája zihálással, dyspnoéval és a röntgenfelvételeken látható diffúz infiltrátumokkal, mely tünetek valamilyen antigénnel való találkozást követően alakulnak ki. Ezek az antigének néha foglalkozáshoz kapcsolódóak. Ismert kiváltó ok esetén számos névvel jelölik ezeket a típusokat (úgy mint farmertüdő, jávor fahántók betegsége, baromfitisztítók tüdeje, bagassosis, byssinosis, párásító tüdő stb.). Progrediálhat irreverzíbilis interstitialis fibrotikus betegséggé, amelyben a tüdő kapacitása beszűkül. A betegség legtöbb formája a kezdeti szakaszban reverzíbilis, ha az antigént kiváltó anyagot időben azonosítják és eltávolítják a beteg környezetéből.

hypersomnia

Olyan állapot, amikor az alvási periódusok túlzottan hosszúak, de a közbenső időben a beteg válaszreakciói normálisak; megkülönböztetendő a somnolentiatól. (hyper + G. somnus, alvás)

hypersplenia

Bármely állapot, amikor a vér sejtes összetevőit és a thrombocytákat a lép kórosan nagy sebességgel távolítja el.

hypersthenia

Túlzott feszülés vagy erő. (hyper + G. sthenos, erő)

hyperstheniás

Hyperstheniával kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

hypersthenuria

Szokatlanul nagy fajlagos sűrűségű és ozmotikus koncentrációjú vizelet űritése, rendszerint vízvesztés vagy szomjazás következménye. (hyper + G. sthenos, erő, + ouron, vizelet)

hypertelorismus

Kórosan nagy távolság valamely páros szerv két tagja között. (hyper + G. tele, messzi, + horizo, elválasztani, fr. horos, határ)

hypertensio

Magas vérnyomás. Noha eddig számos izolált örökletes, ámbár ritka formát azonosítottak, bizonyított, hogy a vérnyomás legnagyobb részben multifaktoriális, talán galtoni jelleg. Kifejezett kibernetikai jellemzői szintén nagy fokban örökletesek lehetnek, de nem fejezhetők ki az örökletesség mértékegységeivel. Teljesen önkényes annak meghatározása, hogy mi a "magas" és mi az "alacsony" vérnyomás, azonban az extrém esetek kétségtelenül ártalmasak. (hyper- + L. tensio, feszülés)

hypertensiós ~

előrehaladott éreredetű hipertónia: a kis artériák összehúzódnak, vérzések léphetnek fel.

hypertensiv

1. Emelkedett vérnyomással jellemzett. 2. Magas vérnyomásban szenvedő beteg jelzője.

hypertensiv ~

Az artéria falában az izom és az elasztikus szövetek progresszív szaporodása, amelynek kiváltója a hypertensio. Hosszan fennálló magasvérnyomás betegség esetén az elasztikus rostok koncentrikus rétegeket alkotnak az intimában, az izmokat kollagén rostok váltják fel, valamint a lerakodó hyalin megvastagítja az arteriolák intimáját. Hasonló elváltozások a korral is együtt járhatnak hypertensio nélkül is, és ekkor senilis arteriosclerosisnak nevezzük.

hypertensiv ~

hypertensio okozta artériás degeneráció

hypertensor

Vérnyomásemelő. Syn pressor.

hyperthecosis

A Graaf-tüszők theca sejtjeinek diffúz hyperplasiaja.

hyperthelia

Syn polythelia. (hyper- + G. thele, emlőbimbó)

hyperthermalgesia

Kóros fokú érzékenység hőhatásra. (hyper- + G. therme, hő, + algesis, fájdalom)

hyperthermia

Terápiás céllal előidézett hyperpyrexia. (hyper- + G. therme, hő)

hyperthrombinaemia

A thrombin szint kóros megemelkedése a vérben, aminek gyakran következménye az intravascularis koagulációra való hajlam.

hyperthymicus

1. Hyperthymiaval kapcsolatos. 2. Hyperthymismussal kapcsolatos.

hyperthyreoidismus

Pajzsmirigy túlműködés, hyperthyreosis. A pajzsmirigy kóros állapota, amelyben a pajzsmirigyhormonok szekréciója általában fokozott és felszabadul a hypothalamicus és hypophysisbeli központok szabályozása alól. Jellemzője a hipermetabolikus állapot, általában testsúlycsökkenéssel, tremorral, valamint a tiroxin és/vagy trijód-tironin emelkedett plasmaszintjével együtt; gyakran társul exophthalmus-al (Graves-féle betegség).

hirdetés