Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

HRQoL

egészséggel összefüggő életminőség

HRS

hepatorenális szindróma

HSCHD

hemodinamikailag jelentős congenitalis szívbetegség

HSCT

haemopoeticus-őssejt-transzplantáció

HSV

herpes simplex vírus

HSV

Herpes simplex vírus.

Ht

totalis hyperopia.

Htk

Haematocrit

HTLV

Human T-sejt lymphoma / leukaemia vírus.

HTLV-I

Human T-sejt lymphotroph vírus, I. típus; emberi lymphotroph vírus, I. típus.

HTLV-II

Human T-sejt lymphotroph vírus, II. típus; emberi lymphotroph vírus, II. típus.

HTLV-III.

Human T-sejt lymphotroph vírus, III. típus. Ld. human immundeficiencia vírus.

HTX

szív transplantatio

HTX

haemothorax

húgyúti kő

A vese üregrendszerében, az ureterben, a húgyhólyagban vagy a húgycsőben képződött kő.

HÜH

hátsó üvegtesti határhártya

human ~

Az ember, mint faj genetikai aspektusainak tanulmányozása. Vö orvosi ~.

human ~ 1

Herpes simplex vírus, 1. típus. Ld. herpes simplex

human ~ 2

Herpes simplex vírus, 2. típus. Ld. herpes simplex

human ~ 3

Varicella-zoster vírus.

human ~ 4

Epstein-Barr vírus.

human ~ 5

Cytomegalovírus.

human ~ 6

E herpesvírust bizonyos lymphoproliferatív betegségekben mutatták ki, valamint roseola infantumban (exanthema subitum).

human antihaemophiliás ~

A VIII f. liofilizált koncentrátuma, amelyet friss normál plasmaból állítottak elő. Haemophiliaban a véralvadás rendezésére alkalmazzák.

human bocavirus

A Parvoviridae családban lévő Bocavirus nem újonnan megtalált faja, amely légúti fertőzést okoz (főként gyerekekben).

human chorion ~

HCG Ld chorion gonadotropin.

human choriosomatomammotrop ~ (HCS)

Human choriosomatomammotropin. Syn human placentaris lactogen.

humán diploid sejt ~

Jódozott vírus ~, melyet a rabies ~ elleni védelemre használnak, és általában a WI-38 humán diploid sejtvonalban állítanak elő.

human gamma~

Az emberi vérplasmaból preparált fehérje, amely az egészséges felnőtt antitestjeit tartalmazza; számos donortól levett, összegyűjtött plasmaból nyerik.

Human Genom Projekt

Emberi Genom Projekt. A világ molekuláris biológusainak azon átfogó erőfeszítése volt, hogy feltérképezzék az emberi genomot, amely mintegy 100000 génből vagy 3 milliárd DNS bázispárból áll. 1996-tól 2006. májusáig tartott, feltárta a teljes emberi genomot egészen a nukleotidok (bázispárok) szintjéig, azonosította a benne található összes gént.

human granulocytás ~

Lázas betegség, mely fejfájást és myalgiát okoz, esetenként a légző-, emésztő- és központi idegrendszert is érinti; az Ehrlichia phagocytophaga nevű baktérium okozza, melyet kullancsok közvetítenek; a laboratóriumi leletekben leukopeniát és thrombocytopeniát találhatunk, a neutrophil sejtekben zárványtestek (morulák) figyelhetők meg.

humán immundeficiencia ~ (HIV)

Humán T-sejt lymphotrop ~ III-as típusa; citopatogén retro~, a szerzett immundeficiencia szindróma (AIDS) etiológiai tényezője. Syn lymphadenopathia-asszociált ~.

human menopausalis ~

Menotropin. Hypophysis eredetű, a menopausan átesett nők vizeletéből nyert hormon, jelenleg már szintetikus úton állitják elő; ovulatioinductiora használják. Ld menotropinok.

human monocytás ~

Az Ehrlichia chaffeensis nevű baktérium által okozott lázas betegség, melyet a "magányos csillag" kullancs (Amblyomma americana) közvetít; a human granulocytás ehrlichiosishoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy itt a zárványtestek a monocytákban találhatóak.

humán papilloma ~ (HPV)

A Papillomavírus nemzetségbe tartozó DNS-~; bizonyos típusai emberben bőr- és genitalis szemölcsöket okoznak, beleértve a verruca vulgarist és a condyloma acuminatumot; más típusai a súlyos intraepithelialis cervicalis neoplasiákkal, valamint anogenitalis és laryngealis carcinomákkal hozhatók összefüggésbe. A DNS rokonság alapján több mint 70 típust határoztak meg. Syn infektív papilloma ~.

human placentalis ~

emberi méhlepényből előállított l., melynek biológiai aktivitása a szomatotropinéhoz és a prolaktinéhez hasonlít; az anyai keringésbe kerül; terhesség alatti hiánya abnormális méhen belüli és születés utáni növekedéshez vezet. syn choriogen ,,growth hormone-prolactin", human choriogenic somatomammotropic hormone, human choriogen somatomammotropin, placental growth hormone.

human plasmaprotein ~

Szelektált fehérjék steril oldata, amelyet felnőtt véradók véréből választanak el. 4,5-5,5 g/100 ml proteint tartalmaz, ebből 83-90% albumin, a maradék pedig az α- és β-globulinokhoz tartozik. Vérvolumen pótlásra használják.

humán szérum ~

A humán szérum albumin steril készítménye; a plazma proteinjeit frakcionálva állítják elő egészséges emberek véréből. Transzfúziós célra, hypoproteinaemia okozta oedema kezelésére használják.

humán T-sejt lymphoma/leukemia ~ (HTLV)

~ olyan csoportja (alcsalád Oncovirinae, család Retroviridae), melyek lymphotrop tulajdonságúak és szelektív affinitással bírnak a helper/inducer T-lymphocytákra, továbbá, amelyek felnőttkori T-sejtes lymphomával és leukaemiával állnak összefüggésben.

humeralis

A felkarcsonttal (humerus) kapcsolatos.

humeralis ~, váll~

SYN shoulder ~.

humeroradialis

A felkarcsonttal (humerus) és az orsócsonttal (radius) egyaránt kapcsolatos; főleg az egyik hosszának a másikéhoz való arányát illetően.

humeroscapularis

A felkarcsonttal (humerus) és a lapockával (scapula) egyaránt kapcsolatos.

humeroulnaris

A felkarcsonttal (humerus) és a singcsonttal (ulna) egyaránt kapcsolatos; főleg az egyik hosszának a másikéhoz való arányát illetően.

humerus

gen. és pl. humeri Felkarcsont. A felkarcsont, felül a lapockával (scapula), alul a singcsonttal (ulna) és az orsócsonttal (radius) ízesül. (L. váll); humerus (NA).

humor

gen. humoris Nedv, testnedv. 1. (NA). Valamilyen tiszta folyadékból vagy félfolyadék állapotú hialinból felépülő anatómai képlet. 2. Azon elemi testfolyadékok valamelyike, amelyek a hippokratészi iskola élettani és kórtani tanításainak alapjait képezték: vér, sárga epe, fekete epe és nyál. (L. helyesen: umor, folyadék)

humor ~

Csarnokvíz; folyadék, mely a szemben az elülső és a hátsó csarnokot tölti ki. A processus ciliarisokban termelődik a hátsó csarnokban, majd a pupillán keresztül az elülső csarnokba jut, ahol a trabecularis hálózaton át az iridocornealis szöglet vénás hálózatában szívódik fel.

humoralis

Valamely nedvvel vagy folyadékkal kapcsolatos bármilyen értelemben.

humoralis ~

a keringő antitestekkel összefüggésben álló ~, ellentéte a sejtes ~nak.

hunger ~

éhségi fájdalom éhséghez társuló epigastrialis görcs.

hirdetés